Κατασκευή Μαρίνας στην Ερμιόνη: Οι ενέργειες για τη δρομολόγηση του έργου

Το ιστορικό της υπόθεσης και η δρομολόγηση του έργου

Γράφει ο Γιώργος Καρακατσάνης
Mε αφορμή την έναρξη εργασιών στον κεντρικό λιμένα της Ερμιόνης, στους πρόποδες του όρους «Κρόθι», για την γνωστή σε όλους μας «Μαρίνα» και εις απάντηση διαφόρων δημοσιευμάτων των τελευταίων ημερών, αισθάνομαι την ανάγκη να προβώ σ΄αυτό το δημοσίευμα, για να θυμίσω σε πολλούς, αλλά και για να ενημερωθούν όσοι δεν γνωρίζουν, ποίο είναι το ιστορικό της υπόθεσης αυτής και πότε ξεκίνησε η δρομολόγηση αυτού του έργου.
Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Κοινοτάρχη της τότε Κοινότητας Ερμιόνης, τη χρονική περίοδο από το έτος 1987 έως το έτος 1994, έγιναν από εμένα οι πρώτες ενέργειες για την κατασκευή «Μαρίνας» στην Ερμιόνη.
Τότε το Κοινοτικό Συμβούλιο Ερμιόνης έλαβε σειρά αποφάσεων να κατασκευαστεί «Μαρίνα» στη θέση «Μανδράκια» ή στους πρόποδες του «Κρόθι» στο κεντρικό λιμάνι.
Μάλιστα, με απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου αναθέσαμε τη σύνταξη προμελέτης στον ειδικό επιστήμονα Γαβριήλ Γ. Παπαναστασίου, ώστε να εγκριθεί η κατασκευή «Μαρίνας» στο κεντρικό λιμάνι της Ερμιόνης, στους πρόποδες του όρους «Κρόθι».
Η προμελέτη συντάχθηκε το μήνα Μάϊο του έτους 1992 και παραδόθηκε στην Κοινότητα Ερμιόνης. Η Κοινότητα Ερμιόνης προώθησε την άνω προμελέτη σε όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, Υπουργείο, Περιφέρεια, Νομαρχία κ.λ.π.
Η Διοίκηση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας δεν συμφωνούσε με τη θέση στα «Μανδράκια» και τελικά ενέκρινε τη θέση «Κρόθι».
Υπενθυμίζω ότι, τότε είχαμε να αντιμετωπίσουμε την αντίθετη άποψη της Περιφέρειας, η οποία προωθούσε την κατασκευή «Μαρίνας» στη θέση «Πηγάδια» της Κοινότητας Θερμησίας. Με συνεχή διαβήματά μας και επιστολές μας, η Κοινότητα Ερμιόνης προσπαθούσαμε να αποτρέψουμε την εγκατάσταση της «Μαρίνας» στα «Πηγάδια» Θερμησίας.
Παράλληλα, εγώ προσωπικά, ως Κοινοτάρχης, είχα επιδοθεί σε έναν αγώνα προσωπικών επαφών και συναντήσεων με αρμοδίους, τοπικούς βουλευτές, παράγοντες αρμοδίων υπουργείων, ώστε να επιλεγεί η Ερμιόνη ως ο τόπος κατασκευής της «Μαρίνας» και όχι τα «Πηγάδια» Θερμησίας.
Δημοσιοποιώ ενδεικτικά την προμετωπίδα της Προμελέτης που συνέταξε ο Γαβριήλ Γ.Παπαναστασίου το Μάϊο 1992, καθώς και μία από τις επιστολές που η Κοινότητα Ερμιόνης είχε αποστείλει προς το αρμόδιο Υπουργείο, που διατηρώ στο αρχείο μου.
Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω τη χαρά μου, που η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή της «Μαρίνας» γίνεται επί ημερών, όπου μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας που έχει αναλάβει το έργο είναι ο ανιψιός μου Λάζαρος (Άκης) Γούτος.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ