To νησί – κόσμημα απέναντι από την Ερμιόνη, με τα γαλαζοπράσινα νερά και την αρχαιότατη κατοίκηση!

Το νησί που ελάχιστοι γνωρίζουν κι ακόμη λιγότεροι το κατοικούν μόνιμα είναι μια πραγματική μαγεία.

Η περιοχή της Ερμιόνης. Αυτή είναι από τις πιο δημοφιλείς περιοχές της Ελλάδας για να πραγματοποιήσετε τις διακοπές σας για το καλοκαίρι. Είναι ένας ιδιαίτερος προορισμός, καθώς κάθε χρόνο το επισκέπτονται διάσημους ανθρώπους από κάθε άκρη του κόσμου.

Ποιο είναι το νησί

Εκτός από την πολυτέλεια των ξενοδοχείων εκεί, όμως, η περιοχή προσφέρει και την ευκαιρία για μια σύνδεση με την αρχαιότητα, με τον πρωτοελλαδικό πολιτισμό. Αυτό, γιατί στα νερά της περιοχής, δίπλα στην Ύδρα, βρίσκεται η άγνωστη σε πολλούς νήσος Δοκός. Αυτή την έχουν χαρακτηρίσει «δεύτερη Δήλο» των ελληνικών νησιών. Επειδή, έχει κηρυχθεί σχεδόν ολόκληρη αρχαιολογική ζώνη.

Αυτό το στοιχείο δεν έχει ευχαριστήσει ιδιαίτερα τους ντόπιους. Δεν μπορούν, λόγω αυτού, να αξιοποιήσουν εμπορικά τις οικίες τους. Δηλαδή, να μπουν στο παιχνίδι του Airbnb. Αυτή, η κατάσταση του άθικτου, του αυθεντικού που έχει διατηρήσει o Δοκός, είναι που κάνει το νησί άκρως ελκυστικό. Αυτό ισχύει έστω και για ένα μονοήμερο πέρασμα.

 
νησί

Το ελκυστικόν του πράγματος ξεκινάει από την αρχαιότητα. Το πρώτο όνομα της περιοχής ήταν Απειροπία. Δηλαδή, το μέρος που κοιτάζει στο άπειρο. Όνομα αρκετά θαρραλέο για ένα μέρος που βρίσκεται στριμωγμένο ανάμεσα στην Ύδρα και την Πελοπόννησο. Έχει γύρω του πιο λαμπερά μέρη όπως το Πόρτο Χέλι ή τις Σπέτσες.

Το ναυάγιο

Το άπειρον του πράγματος πάντως δικαιολογείται από την προϊστορική πορεία του νησιού. Είναι από τα μέρη της χώρας που σύμφωνα με τις αρχαιολογικές εκτιμήσεις κατοικήθηκε πρώτο. Το αρχαιότερο ναυάγιο που βρέθηκε στον βυθό του το 1975 από τον Πίτερ Θροκμόρτον, χρονολογείται στην δεύτερη πρωτοελλαδική περίοδο (2700-2200/2100 π.Χ.). Κάτι που σημαίνει ότι από τότε υπήρχε στην περιοχή της Μεσογείου ανεπτυγμένη εμπορική δραστηριότητα.

Μάλιστα, αυτό το ναυάγιο είναι ο λόγος που η θάλασσα πέριξ του νησιού κηρύχθηκε αρχαιολογικό πάρκο και έβαλε τον Δοκό στο βιβλίο Γκίνες για το αρχαιότερο ναυάγιο στον κόσμο. Μαζί με την υποθαλάσσια αρχαιότητα, υπάρχει και η επίγεια, με τον μυκηναϊκό περίβολο να υποδηλώνει πολλά στοιχεία για τους ελλαδικούς πολιτισμούς της εποχής.

Ένα συμπέρασμα που επιτείνεται και από την μορφολογία του νησιού με τα υπολείμματα της καστροπολιτείας στον Όρμο του Σκίντου και εν γένει τα σημάδια που έχουν αφήσει σε αυτούς τους αιώνες Ενετοί, Τούρκοι και άλλοι πολιτισμοί. Ο Δοκός, ένα από τα ελάχιστα νησιά με αρσενικό όνομα, αποτέλεσε και το καταφύγιο αρκετών Υδραίων ναυμάχων στη διάρκεια της ελληνικής επανάστασης. Παράλληλα, το νησί διαθέτει έναν εντυπωσιακό φάρο.

Δοκός

Νησί με ιστορία

Αντιλαμβάνεται κανείς πως μιλάμε για ένα μέρος με απτή Ιστορία, η οποία δεν έχει πειραχτεί καθόλου, κάτι που οφείλεται και στους ελάχιστους κατοίκους. Στην απογραφή του 2011 κατεγράφησαν 18 άτομα, εκ των οποίων μόνο μια 85χρονη γιαγιά μένει μόνιμα εκεί, με τους υπόλοιπους να έχουν μετακομίσει στην Ύδρα ή άλλα σημεία και να εμφανίζονται στον Δοκό το καλοκαίρι για να σφίξουν ξανά μεταξύ τους.

Ο Δοκός βρίθει σε όρμους με βραχώδη μορφολογία και γι΄αυτό το μπάνιο εκεί γίνεται μόνο με πρόσβαση διά θαλάσσης, δηλαδή είτε με σκάφος είτε με κάποιο θαλάσσιο ταξί. Τι λες, αξίζει μια ευκαιρία;

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ