8ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: “Ο Σουρής στον Παράδεισο”

Με το σατυρικό – ποιητικό αναλόγιο “Ο Σουρής στον Παράδεισο” με το Γιώργο Γαλίτη συνεχίζεται το 8o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘEATΡOY “ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑ”

Τη Δευτέρα 9 Αυγούστου 2021 ώρα 9μ.μ., Πολυχώρος ΑRTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ, περιφερειακός δρόμος Κρανιδίου-Ερμιόνης.

 
“Ο Σουρής στον Παράδεισο”
Σατυρικό – ποιητικό αναλόγιο
Σύλληψη – σκηνοθεσία – ερμηνεία: Γιώργος Γαλίτης

Θεούλη μου, τί σου ‘λθε νὰ μ’ ἁγιάσεις;
νομίζεις πῶς θὰ μ’ ἔμελλε καθόλου,
ἂν ἤθελες κι ἐμένα νὰ κολάσεις
καὶ μ’ ἔστελνες παρέα τοῦ διαβόλου;

Μ’ ἀρέσει ὁ Παράδεισος, ἀλήθεια,
χωρὶς δουλειὰ σκοτώνω τὸ καιρὸ
βλέπω ἁγίους γύρω μου σωρό,
διαβάζω συναξάρια, παραμύθια,
κι ἀκούω καὶ τραγούδια θεϊκά,
μά, ἔλα ποῦ δὲν ἔχετε συνήθεια,
νὰ λέτε κι ἕνα δυὸ πολιτικά!
 
 
Σημείωμα του Σκηνοθέτη

Ο Γεώργιος Σουρής γεννήθηκε στην Ερμούπολη το 1853, ενώ η καταγωγή των γονιών του ήταν από τα Κύθηρα και από τη Χίο.

Συνεργάστηκε με πολλά σατιρικά έντυπα της εποχής, ενώ ήταν εκδότης της εβδομαδιαίας έμμετρης σατιρικής εφημερίδας “Ο Ρωμηός”, όπου με τους στίχους του και μέσω των δύο φανταστικών ηρώων του, του Φασουλή και του Περικλέττου, διακωμωδούσε εύστοχα τα ήθη της εποχής, κοινωνικά και πολιτικά, και πάνω απ’ όλα την ιδιοσυγκρασία του μέσου Έλληνα, που δε διέφερε και πολύ σε σχέση με τη σημερινή εποχή.

Έχει αποκληθεί ως “σύγχρονος Αριστοφάνης”, ο πρώτος στο οποίο αποδόθηκε ένας τέτοιος χαρακτηρισμός, ενώ είχε προταθεί ακόμη και για βραβείο Νόμπελ το 1906, δεκατρία χρόνια πριν από το θάνατό του.

Η διαχρονικά εύστοχη κριτική του ματιά αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στο ποίημα με τίτλο “Ο Ρωμιός στον Παράδεισο”, με το οποίο σατιρίζει το πάθος των Ελλήνων για την πολιτική, το οποίο βλέπουμε ότι υπάρχει ακόμα και στις μέρες μας. Παρά τη γενικότερη απογοήτευση των πολιτών για το κρατούν πολιτικό σύστημα, το ενδιαφέρον των πολιτών παραμένει ζωηρό, ακόμα και αν εκδηλώνεται μέσω της αμφισβήτησης ή της απόρριψης – κάτι απολύτως φυσιολογικό, εφόσον έχουμε εισέλθει σε μεταβατική πολιτικά περίοδο.

Το συγκεκριμένο ποίημα, ταιριάζει γάντι με το κλίμα πολιτικολογίας και εκλογολογίας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στη χώρα, ενώ αφηγείται την “κόλαση” που βιώνει ένας τυπικός Έλληνας που μετά θάνατον πήγε στον Παράδεισο, καθώς εκεί δεν υπάρχει κανείς με τον οποίο να μπορεί να ανοίξει μια πολιτική συζήτηση.

Έχω κρατήσει την ορθογραφία του Σουρή, όχι όμως και το πολυτονικό σύστημα της εποχής.

Χορηγοί Εισιτηρίου: COSTA RESTAURANT (Κόστα-Πόρτο Χέλι) – ΖΟΓΚΑΣ HOME PLUS (Κρανίδι)

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΚΡΑΤΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ: 698 698 2224

ΕΙΣΟΔΟΣ: 10 €.

ΤΗΡΗΣΗ ΚΑΝΟΝΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας εναρμονίζεται πλήρως με τις οδηγίες για την λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων και διαχείρισης κοινού στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης κατά της εξάπλωσης του covid-19 που εξέδωσε το Υπουργείο Υγείας η διεξαγωγή των εκδηλώσεων τόσο για το κοινό, όσο και για τα μέλη του Θ.Ο.Ε. και τους συμμετέχοντες στο Φεστιβάλ. Στην παρούσα φάση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας, τόσο κατά την είσοδο και έξοδο, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

8ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»

Το 8ο Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα», που διοργανώνει ο Θ.Ο.Ε. κάθε καλοκαίρι με συνδιοργανωτές το Δήμο Ερμιονίδας και την Π.Ε. Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 7 Ιουλίου έως τις 29 Αυγούστου, με πλούσιο θεατρικό και μουσικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για την κορυφαία πολιτιστική διοργάνωση στην Ερμιονίδα, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του εμπνευστή του, καθηγητή κ. Κώστα Γεωργουσόπουλου, που εγκαινιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 και έχει πλέον εξελιχθεί σε θεσμό, έχοντας συγκεντρώσει επίλεκτες αθηναϊκές παραστάσεις και τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού θεάτρου μέσα στο διάστημα της καλοκαιρινής περιόδου. Στόχος του Φεστιβάλ είναι να συμβάλει στην προώθηση του θεάτρου στην ελληνική περιφέρεια και συγκεκριμένα στην όμορφη Ερμιονίδα μας, καθώς και στην τόνωση της τουριστικής της ανάπτυξης, προωθώντας την καλλιέργεια και τη διάδοση του πολιτισμού.

Χώρος διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι ο Πολυχώρος Πολιτισμού ARTίκι “Μαράικε Ηλιού Ντε Κόνινγκ”, έδρα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας, που βρίσκεται στον περιφερειακό δρόμο Κρανιδίου-Ερμιόνης, σε σημείο  κοντά στην Ερμιόνη, την Κοιλάδα, το Κρανίδι, το Πόρτο Χέλι και την Κόστα, απ’ όπου γίνεται η σύνδεση της Πελοποννήσου με τις Σπέτσες. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό χώρο, πρώην αποθήκη, που διαμορφώθηκε σε θέατρο για να στεγάσει την πλούσια δραστηριότητα του Θεατρικού Ομίλου Ερμιονίδας.

Με τις θερμές ευχαριστίες όλων των Μελών του Θ.Ο.Ε. για την παρουσία σας στις δραστηριότητές του, σας περιμένουμε στην υπαίθρια σκηνή του Πολυχώρου ARTίκι Μαράικε Ηλιού ντε Κόνινγκ για ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό καλοκαίρι.

Ο Θ.Ο.Ε. ευχαριστεί θερμά το Σ.ΦΙ.Π. ΣΥΛΛΟΓΟ ΦΙΛΩΝ ΠΟΡΤΟΧΕΛΙΟΥ για τη διαχρονική παρουσία στο πλευρό του ως «Μέγας Αρωγός», την ΑΙΟΛΙΚΗ ENEΡΓΕΙΑΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ EDF EN HELLAS -«Διακεκριμένο Χορηγό 8ου Φεστιβάλ» για την αδιάλειπτη συμβολή της, την ΚΤΕΛ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ -«Χορηγό Προγράμματος» για την καθιερωμένη προβολή του προγράμματος στα λεωφορεία της γραμμής Αθήνα-Κρανίδι-Κόστα-Ερμιόνη, το «Μέγα Χορηγό Φιλοξενίας» NAUTICA BAY HOTEL Πόρτο Χέλι για τη γενναιόδωρη προσφορά φιλοξενίας των καλλιτεχνικών σχημάτων, τους Χορηγούς Εισιτηρίων των θεατρικών παραστάσεων & μουσικών εκδηλώσεων: COSTA ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΟΣΤΑ – ΥΙΟΙ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΡΑΝΙΔΙ – DAGLIS INSURANCE ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΡΑΝΙΔΙ – ΟΙΚΟΣΗΜΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – HELI CARS ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – ΑΦΟΙ ΜΠΑΣΙΜΑΚΟΠΟΥΛΟΙ ΝΑΥΠΗΓΕΙΟ ΚΟΙΛΑΔΑ – HIPPOCAMPUS RESTAURANT ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – DELICATESSEN ΔΙΑ ΤΡΟΦΗΝ KΡΑΝΙΔΙ – ΖΟΓΚΑΣ HOME PLUS ΚΡΑΝΙΔΙ – ΤΕΧΝΗ ΣΤΟ ΧΡΩΜΑ Δ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ – PORTOTECHNIKI Γ. ΚΟΤΣΟΒΟΣ – ΜΑΡΙΒΟΝ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΗΛΙΟΚΑΣΤΡΟ – TZIEΡΗΣ ΤΑΒΕΡΝΑ ΕΡΜΙΟΝΗ – ARTIGIANO ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – OSTRIA SEASIDE BARRESTAURANT ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ – ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ BAKERY & PASTRY – LONG VIEW HAMAM & SPA PORTO HELI – DROUGAS BAKERY – ΓΩΓΩ ΚΟΜΜΩΣΕΙΣ ΚΡΑΝΙΔΙ, το Χορηγό Εισιτηρίου της Θεατρικής Παραγωγής του Θ.Ο.Ε. «Γυναίκες της Ανατροπής» -ΜΑΡΙΝΑ ΜΑΧΑΙΡΑ ΚΡΑΝΙΔΙ, καθώς και όλους τους λοιπούς Χορηγούς και Υποστηρικτές, για τη γενναιόδωρη χορηγική συνεισφορά τους στην υλοποίηση ενός ακόμα ιδιαίτερα απαιτητικού εγχειρήματος. 

Kρατήσεις & Πληροφορίες : 698 698 2224

f θεατρικός όμιλος ερμιονίδας – πολυχώρος Artiki

Υπεύθυνη για τον Τύπο και τις Χορηγίες: Δανάη Σαλεπούλα, 6979796194, dsalepoula@gmail.com

Χορηγοί Επικοινωνίας του Φεστιβάλ: ΣΚΑΪ FM 102 Aργολίδας, Saronic Magazine, Ο Παρατηρητής Ερμιονίδας https://paratiritisermionidas.gr/www.pelopolitismos.netwww.edopeloponnisos.grwww.eikonoskopio.grwww.politistika.net.

Eπόμενες 8ου Φεστιβάλ Θεάτρου «Ερμηνείες στην Ερμιονίδα»: 

ü  16, 18 & 19/8 ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας, ανανεώνει το ετήσιο ραντεβού του με το αρχαίο δράμα, παρουσιάζοντας την ένατη κατά σειρά παραγωγή του, με τίτλο «Γυναίκες της Ανατροπής», μια πρωτότυπη σκηνική σύνθεση βασισμένη σε αποσπάσματα έργων της αρχαίας τραγωδίας, που έχουν ως σημείο αναφοράς τις γυναίκες που «ανατρέπουν» τη μοίρα τους, ή «ανατρέπονται» από αυτή, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ι. Σίδερη.

ü  21/8 «Η Κυρά της Ρώ» του Γιάννη Σκαραγκά με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη

ü  25/8 «Μαρίκα Κοτοπούλη -Το Αγρίμι» με τη Δήμητρα Παπαδήμα & το Γιάννη Μποσταντζόγλου

Το έντυπο αναλυτικό πρόγραμμα της φετινής 8ης διοργάνωσης κυκλοφορεί σε επιλεγμένα σημεία (καταστήματα, υπηρεσίες, ξενοδοχεία, εστιατόρια), καθώς επίσης μέσω των συμμετεχόντων χορηγών και στο χώρο του Θεάτρου ARTίκι.

ΘΕΑΤΡΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

Αστική, Μή Κερδοσκοπική Εταιρία Ερασιτεχνών

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΕΡΜΙΟΝΙΔΑΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Δημήτρης Σίδερης, ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γιώργος Δημαράκης, ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ: Ευαγγελία Ηλιού, ΤΑΜΙΑΣ: Ιωάννα Μέξη, ΜΕΛΗ: Πατρίτσιο Νέζε, Τέτα Ντουνέτα, Παντελής Τόδωρης

Ταχυδρομική Διεύθυνση ΑΡΤΙΚΙ 21 300 Κρανίδι Ερμιονίδας * Τηλέφωνο Επικοινωνίας: 698 698 2224 * e-mail: thoerm@gmail.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ