4 Απριλίου: Σαν σήμερα ξεσηκώθηκε η Ερμιονίδα – Ο Όρκος στο Γκούρι Βιτόρεσε

 

Στις 4 Απριλίου 1821 τα παλικάρια της Ερμιονίδας έδωσαν τον όρκο του Αγώνα και της Νίκης στο Γκούρι Βιτόρεσε, το Λιθάρι της Νίκης. Σ’ αυτή την ιστορική ημέρα αναφέρεται το μήνυμα του Δημάρχου Ερμιονίδας:

Αγαπητοί Συνδημότες,

Στην γη της Ερμιονίδας μας, γεννήθηκαν παλικάρια που πολέμησαν για την λευτεριά της Πατρίδας.

Η συμβολή του τόπου μας, στον αγώνα του ’21, έχει όχι μόνο αναγνωριστεί από την ίδια την ιστορία αλλά και τιμηθεί από την  Ελληνική Πολιτεία με κάθε επισημότητα!

Στις 4 Απριλίου, γιορτάζουμε ένα ιστορικό γεγονός που μας δίνει το δικαίωμα να είμαστε ευγνώμονες απέναντι στους προγόνους μας και περήφανοι για την προσφορά αυτής εδώ της γης στην επανάσταση που μας οδήγησε στην ελευθερία και ανεξαρτησία μας.

Στις 4 Απριλίου είναι η ημέρα, που στο Γκούρι Βιτόρεσε, στην πέτρα της νίκης, συγκεντρώθηκαν οι αγωνιστές της Ερμιονίδας και κάτω από τα φλογερά λόγια του οπλαρχηγού Παπαρσένη Κρέστα, ορκίστηκαν στην “λευτεριά ή τον Θάνατο”. Παλικάρια από κάθε γωνιά της Ερμιονίδας, ξεκίνησαν έπειτα από τον όρκο τους, για τα πεδία των μαχών και θυσιάστηκαν για το υψηλό ιδανικό της ελευθερίας. Σήμερα, με την εμβληματική επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση, είναι χρέος μας, να δώσουμε τον δικό μας ξεχωριστό αγώνα! Είναι ο ξεχωριστός αγώνας για την κληρονομιά μας! Μια κληρονομιά που από κοινού, Δημοτική Αρχή, Κοινότητες,  Σύλλογοι, Φορείς, σχολεία, εθελοντές και δημότες, πρέπει να την κρατήσουμε καλά φυλαγμένη μέσα στις θύμισες και στις καρδιές μας. Μια κληρονομιά που περιέχει τους προγόνους μας, τον αγώνα τους και τα διδάγματα τους.

Αγαπητοί Συνδημότες,

Το Δημοτικό μας Συμβούλιο, ως είναι γνωστό, αποφάσισε ομόφωνα, την περαιτέρω ανάδειξη και ανάπλαση της πέτρας της νίκης. Με αυτό τον τρόπο, αποτίουμε τον δικό μας “φόρο τιμής” στο αγιασμένο Γκούρι Βιτόρεσε. Η 4η του Απρίλη, ήταν, είναι και θα είναι μια ημερομηνία ΣΥΜΒΟΛΟ για την Ερμιονίδα μας. Η 4η του Απρίλη, ήταν, είναι και θα είναι μια ημερομηνία με ιστορικό περιεχόμενο στις σελίδες της δόξας της πατρίδας μας. Η δόξα του όρκου της νίκης, η δόξα της 4ης του Απρίλη, έχει πια χαραχτεί στο συλλογικό μας υποσυνείδητο ως μια άκρως σημαντική παρακαταθήκη που μας υπενθυμίζει ότι η λευτεριά, απαιτεί αγώνες, αποκτάται δε με θυσία και ενότητα.

Αγαπητοί Συνδημότες,

σας υπενθυμίζω ότι ο Δήμος Ερμιονίδας, έχει προετοιμαστεί με συνεργασία και ομοψυχία, ώστε να τιμήσει την επέτειο των διακοσίων ετών από την Επανάσταση. Έχουμε προγραμματίσει μια σειρά εκδηλώσεων έτσι ώστε να τιμήσουμε με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο αυτή την μεγάλη και ιστορική επέτειο. Οι εορτασμοί, ως είναι γνωστό, θα διεξαχθούν σύμφωνα πάντα με την επιδημιολογική εικόνα στην χώρα μας και με την αυστηρή τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων.

Με αφορμή την ιστορική για τον Δήμο μας ημερομηνία της 4ης του Απρίλη, επιθυμώ να σας μεταφέρω το μήνυμα της συμμετοχής σας στον δύσκολο αλλά όμορφο αγώνα τον οποίο καλούμαστε να δώσουμε όλες και όλοι μαζί από κοινού:

Τον αγώνα για την διατήρηση της κληρονομιάς μας.

Τιμώντας το παρελθόν μας, νιώθουμε αυτοπεποίθηση για το παρόν μας και δείχνουμε τον δρόμο στο μέλλον μας!

Δόξα και τιμή στους ήρωες μας, που σαν σήμερα, στις 4 Απριλίου 1821, ορκίστηκαν να πετύχουν αυτό που εμείς απολαμβάνουμε σήμερα :  Το ΥΠΕΡΤΑΤΟ αγαθό της ελευθερίας !

Ο Δήμαρχος

Γιάννης Γεωργόπουλος

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ