Όσοι εμβολιάστηκαν κατά της γρίπης κινδυνεύουν λιγότερο από τον Covid-19

Νέα δεδομένα στο μέτωπο της αντιμετώπισης της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού βάζει μελέτη ερευνητών στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι οι άνθρωποι που τον περσινό χειμώνα έκαναν το εμβόλιο κατά της γρίπης Η1Ν1 είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν θετικοί στη λοίμωξη Covid-19 κατά την πανδημία. Τα νέα ευρήματα, που δημοσιεύτηκαν στο «American Journal of Infection Control», δείχνουν ότι οι γιατροί θα πρέπει να συνεχίζουν να συστήνουν στους ασθενείς τους τον εμβολιασμό με το αντιγριπικό, παρά το γεγονός ότι εξερχόμαστε σταδιακά με την είσοδο της άνοιξης από την παραδοσιακά επίκινδυνη περίοδο έξαρσης της γρίπης.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τα ιατρικά στοιχεία περισσότερων από 27.000 ασθενών οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί στον κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου και Ιουλίου 2020. Οπως αποδείχτηκε, από τους σχεδόν 13.000 που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης πέρυσι το 4% διαγνώστηκε θετικό στον Covid-19, ενώ από τους 14.000 που δεν είχαν εμβολιαστεί θετικό διαγνώστηκε περίπου το 5%. Ο συσχετισμός παρέμεινε σημαντικός μετά τον έλεγχο για άλλες μεταβλητές, όπως η εθνικότητα, το φύλο, η ηλικία, ο δείκτης μάζας σώματος, το κάπνισμα και οι συννοσηρότητες. Επιπλέον οι άνθρωποι που είχαν κάνει το εμβόλιο της γρίπης είχαν σημαντικά λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσηλεία, παρόλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν σημαντική διαφορά στη θνησιμότητα μεταξύ των δύο ομάδων.

Βιολογική επίδραση

«Είναι πιθανό οι ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο της γρίπης να είναι και άνθρωποι που εφαρμόζουν τις οδηγίες για κοινωνική απόσταση και χρήση μάσκας. Ωστόσο, είναι και λογικό να υπάρχει μια άμεση βιολογική επίδραση του εμβολίου της γρίπης στο ανοσοποιητικό σύστημα σχετική με τη μάχη κατά του SARS-CoV-2» σημείωσαν οι ειδικοί.

Πρόσθεσαν δε ότι είναι σημαντικό να προσφέρουμε στους παρόχους υγείας ακόμη ένα εργαλείο, ώστε να ενθαρρύνουν τους ασθενείς τους να εκμεταλλευτούν τις διαθέσιμες, αποτελεσματικές και ασφαλείς επιλογές ανοσοποίησης. «Αντί για μια ανησυχητική σύνδεση ανάμεσα στον Covid-19 και στο εμβόλιο της γρίπης που είχε αναδειχθεί τον πρώτο καιρό της πανδημίας η δική μας μελέτη παρέχει αυτοπεποίθηση ότι το εμβόλιο της γρίπης σχετίζεται με την εξάλειψη της ανάγκης νοσηλείας για τον Covid-19» τόνισαν.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ