Ταξίδι με πλοίο: Πώς θα γίνονται από σήμερα οι έλεγχοι – Ποια έγγραφα απαιτούνται

Ένα ταξίδι με πλοίο απαιτεί πλεόν αρκετή οργάνωση και προετοιμασία, καθώς από σήμερα Πέμπτη 15 Ιουλίου, ισχύουν νέοι κανόνες

Συγκεκριμένα, τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος αναλαμβάνουν τους ελέγχους για την επιβίβαση στα πλοία, όπως προκύπτει από απόφαση που έλαβε ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. 

Η απόφαση ήρθε μετά τις καταγγελίες ότι δεν γινόταν κανένας έλεγχος των εγγράφων που είχαν μαζί τους οι ταξιδιώτες. Ειδικότερα, για την επιβίβαση σε πλοίο απαιτείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης είτε βεβαίωση αρνητικού αποτελέσματος σε διαγνωστικό τεστ για τη λοίμωξη COVID-19.

Ποια έγγραφα απαιτούνται για το ταξίδι

Η επιβίβαση των επιβατών στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδος προς τα νησιά και μεταξύ των νησιών επιτρέπεται εφόσον οι επιβάτες:

  • Έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορονοϊό COVID-19 και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή
  • Έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορονοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός των τελευταίων σαράντα οκτώ (48) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδίου. Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης, ή
  • Επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται τριάντα (30) ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως εκατόν ογδόντα (180) ημέρες μετά από αυτόν.

Από την ανωτέρω υποχρέωση εξαιρούνται οι ανήλικοι έως δώδεκα (12) ετών (γεννημένοι μετά την 1.7.2009), ενώ για τους ανήλικους από 12-18 ετών (γεννημένοι πριν τις 30.6.2009) η υποχρέωση καλύπτεται με βεβαίωση αρνητικού self test από τον κηδεμόνα.

Σε ποια νησιά αρκεί μόνο σε self test

Mε τη νέα απόφαση Δ1α/Γ.Π.οικ.42012/2021 τροποποιήθηκε η Δ1α/Γ.Π.οικ.41332/2021 σχετικά με τη μετακίνηση των επιβατών σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ιδίας Περιφέρειας και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα – ΣπέτσεςΜετόχι – Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας – Καστός – Κάλαμος.

Ως εκ τούτου:

– οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφέρειας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
 
– οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα – Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος – Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο – Αντίρριο, Πόρος – Γαλατάς, Πούντα – Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή – Αμμουλιανή Χαλκιδικής, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική Χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Κόστα – Σπέτσες, Μετόχι – Ύδρα και Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας – Καστός-Κάλαμος αποκλειστικά για τους μόνιμους κατοίκους των Σπετσών, της Ύδρας, του Καστού και του Καλάμου, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self- test) είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Μιάμιση ώρα πριν στο λιμάνι

Έκκληση στους επιβάτες που θέλουν να ταξιδέψουν με πλοίο να έχουν όλα τα απαραίτητα έγγραφα μαζί τους έκανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης.

Όπως είπε στον Ant1, οι επιβάτες πρέπει να είναι στο λιμάνι 1,5 ώρα πριν την αναχώρηση του πλοίου τους.

Ο κ. Πλακιωτάκης μίλησε για τις αλλαγές στους ελέγχους. Όπως ανέφερε ο έλεγχος δεν γίνεται πλέον στον καταπέλτη από το πλήρωμα του πλοίου, αλλά στον προβλήτα από άνδρες και γυναίκες του Λιμενικού.

«Πρώτη προτεραιότητα μας είναι η τήρηση της δημόσιας υγείας. Θα είναι εξονυχιστικοί οι έλεγχοι», τόνισε ο κ. Πλακιωτάκης, ο οποίος κάλεσε τους πολίτες και ειδικά τους συμπατριώτες του στην Κρήτη, να εμβολιαστούν.

«Πρέπει να τηρούμε τα υγειονομικά μέτρα αλλά πρέπει και να εμβολιαστούμε», τόνισε ο υπουργός Ναυτιλίας.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ