Πακέτο 3+1 μέτρων στήριξης για την εστίαση

Δέσμη 3+1 μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης, που θα λειτουργήσει και ως δείκτη ασφαλείας από τη στιγμή που τα καταστήματα θα επαναλειτουργήσουν -αυτό τοποθετείται για τα τέλη Απριλίου- σχεδιάζει η Κυβέρνηση.  

Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται, μέσω νομοθετικής ρύθμισης, η παράταση των επαγγελματικών μισθώσεων που λήγουν, όπως ειπώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνάντησης που είχε χθες ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ).

Το σχέδιο είναι να παραταθούν οι μισθώσεις ισόχρονα με την αναστολή λειτουργίας των πληττόμενων επιχειρήσεων. Δηλαδή εάν μια επιχείρηση έχει μείνει κλειστεί με κρατική εντολή για ένα εξάμηνο η μίσθωση που λήγει να παρατείνεται για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη της. Οι εκπρόσωποι τη ΠΟΕΣΕ ζητούν η παράταση να είναι διετής και να απαγορευτούν οι εξώσεις έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2021. 

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να αντιμετωπιστεί με νέα νομοθετική παρέμβαση το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τα Δημοτικά Τέλη. Σήμερα μόλις 80-90 Δήμοι επί συνόλου 332 Δήμων εφαρμόζουν τη νομοθεσία και απάλλαξαν τα καταστήματα εστίασης από τα δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού, καθαριότητας και από τα τέλη κατάληψης πεζοδρομίων και πλατειών. Ο υπουργός εξέφρασε τη στήριξη του στο αίτημα της ΠΟΕΣΕ. 

Την ίδια στιγμή το υπουργείο Ανάπτυξης σχεδιάζει ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο που θα δοθεί στις πληττόμενες επιχειρήσεις εστίασης ως κεφάλαιο κίνηση με τη μορφή επιδότησης.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στους εκπροσώπους του κλάδου το νέο πρόγραμμα, το οποίο θα ανακοινωθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, θα εκπλήξει ευχάριστα την αγορά. Η ΠΟΕΣΕ έχει ζητήσει να δοθεί κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις μέσω ενός πακέτου στήριξης το οποίο υπολογίζει ότι θα αγγίξει τα 80 εκατ. ευρώ. Σήμερα 4 στις 10 επιχειρήσεις του κλάδου, δηλαδή 30.000 επαγγελματίες, αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας. 

Παράλληλα σχεδιάζεται ένα νέο πρόγραμμα μέσω ΕΣΠΑ το οποίο αφορά στην επιδότηση των επιχειρήσεων εστίασης για την προμήθεια αποστειρωτών αέρα προκειμένου να μπορέσουν να λειτουργήσουν με ασφάλεια.

Στα προς επίλυση προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος στο σύνολο του είναι και το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις ασφαλιστικές εισφορές και την αδυναμία να λάβουν ασφαλιστική ενημερότητα.

Τα οργανωμένα δίκτυα του κλάδου της εστίασης έχουν ζητήσει από τον υπουργό Οικονομικών παράταση για ένα εξάμηνο των μειωμένων ενοικίων και από το υπουργείο Εργασίας την παράταση ισχύς των αναστολών συμβάσεων εργασίας, με βάση τη μειωμένη δυνατότητα λειτουργίας. Επίσης έχουν ζητήσει μείωση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για να ενισχυθεί η απασχόληση.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ