Οι κεραίες του Μαρκόνη (Θαλασσινές αναμνήσεις Πορτοχελιώτη)

Εκείνα τα χρόνια, μία από τις βασικές εργασίες μες στα πλοία ήτανε η εργασία του ασυρματιστή.

Ο ασυρματιστής (Μαρκόνης), ήταν η παρηγοριά μας και το μέσο επικοινωνίας για να μπορούμε εμείς να μιλάμε μέσω του Αθήνα radio, τότε, με τα σπίτια μας.

Οι ασυρματίστριες μας οι ασυρματιστές μας ήταν οι άνθρωποι οι οποίοι περνούσαν όλη την ημέρα μέσα στό δωμάτιο του ασύρματου μόνοι τους.

Για να μπορέσουν να λάβουν τα μηνύματα που αφορούσαν την εμπορική πλευρά του πλοίου ή προσωπικά μηνύματα των ναυτικών.

Οι ασυρματίστριές μας ήτανε οι πρώτες γυναίκες που μπήκαν να εργαστούν μέσα στα πλοία σαν ισότιμα μέλη με τους άνδρες ναυτικούς ασυρματιστές.

Δόκιμος τότε στον Ινδικό, με ένα γερό «οχτάρι»*, σάπισε το συρματόσχοινο που κράταγε τις αντένες, έπεσε η αντένα στο αμπάρι νούμερο 3 πάνω. Κάποιος έπρεπε να ανέβει στο ράουλο πάνω στην κόφα και να περάσει το καινούργιο συρματόσχοινο.

Το μπότζι πάνω στο κατάρτι ήταν περίπου 4 μέτρα.

Ο καιρός συνέχισε να γεμίζει, έπρεπε να γίνει δουλειά οπωσδήποτε, για να υπάρχει ο κύριος ασύρματος. Η εφεδρική κεραία είχε κοπεί πριν από καιρό. Βλέπεις, την εποχή αυτή δεν υπήρχαν ανοξείδωτα συρματόσχοινα!

Μου ζήτησαν να ανέβω. Δεν ήταν η δουλειά μου αλλά μου άρεσε η περιπέτεια. Έδεσα ένα βιλάι στη μέση μου και ανέβηκα επάνω, πέταξα κάτω το σχοινί – προσπαθούσα να δείξω σε όλους ότι είμαι άνετος  – από μέσα μου έκανα συνέχεια το σταυρό μου, νοερά. Η κίνηση του καταρτιού με τά κοπανήματα και το μπότζι ήταν φρικτή. Εγώ, όμως, επέμενα και αποκαταστήσαμε όλη τη ζημιά, συν το εφεδρικό συρματόσχοινο, γιατί έτσι έπρεπε. Έτσι, μετά από λίγη ώρα είχαμε και πάλι ασύρματο!

«Μικρέ», μου είπε ο καπετάνιος, καλή του ώρα «έχεις 50 ώρες». Εννοούσε, βέβαια, overtime. Ήταν η στιγμή που έπεσε η αδρεναλίνη στο σώμα μου… Ήμουνα το θέμα της συζήτησης για πολλές μέρες.

Βλέπεις τα βαπόρια, πάντα, ταξίδευαν με το θάρρος των Ελλήνων ναυτικών.

Βαγγέλης Πίλουρης

Αφιερωμένο στους ασυρματιστές του Πόρτο Xελίου Αναστάσιο Στάικο, Μαρία Στάικου, Ηλία Μαστροκόλια, Κυριάκο Φουντούκο, Δημήτρη Χατζή, Ευάγγελο Βλάχο και Γεώργιο Λάββα.

……………

*H λέξη «οχτάρι» δίνει το μέγεθος των Μποφόρ.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ