Να βάλει βρακί ή να μη βάλει; (παλιά Κρανιδιώτικη ιστορία)

Όπως όλες οι περιοχές της χώρας μας, έτσι και το Κρανίδι πλήρωσε το τίμημα στο βωμό της αναζήτησης μιας καλύτερης ζωής στα μακρινά τα ξένα. 
Πολλοί είναι αυτοί που έφυγαν, κάποιοι χάθηκαν στην ξενιτιά, κάποιοι γύρισαν και κάποιοι, έχοντας φτιάξει τη ζωή τους εκεί, σε κάθε ευκαιρία επισκέπτονταν τον τόπο τους, να δουν από κοντά συγγενείς και φίλους.
Ο παλιός Κρανιδιώτης μετανάστης στην Αμερική, επιστρέφοντας μετά από χρόνια στην πατρίδα, την ώρα που ετοιμαζόταν να βγει στα καφενεία, σκέφτηκε πως θα ήτανε καλό να φορέσει τα ρούχα που φόραγε εδώ πριν να φύγει, για να μην το «παίξει» πλούσιος Αμερικάνος και προκαλέσει. Έλα, όμως, που η κίνησή του αυτή δεν εκτιμήθηκε. Κάποιοι, κακεντρεχείς, όταν τον είδαν, σχολίασαν:
«Ούού, με τα ίδια έφυγε, με τα ίδια μας ήρθε!»
Του το σφύριξαν και λογικό ήταν να πληγωθεί. Έτσι, όταν, μετά από καιρό ξαναγύρισε φόρεσε τα χρωματιστά, τα Αμερικάνικα και βγήκε στα καφενεία. Όμως, τα σχόλια πάλι δεν έλειψαν:
«Ούού, κοιτάξτε τον, που φόρεσε τα Αμερικάνικα για να μας θαμπώσει!»
Και αυτό το σχόλιο έφτασε στ’ αυτιά του – τίποτα δεν μένει κρυφό σ’ αυτόν τον τόπο…
Έτσι, όταν για τρίτη φορά ξαναφάνηκε στο Κρανίδι, πριν βγει έξω να περπατήσει, έστειλε τον τελάλη να τελαλήσει:
«Ήρθε ο Αμερικάνος και ρωτά: Να βάλει γραβάτα ή να μη βάλει; Να φορέσει σακάκι η να μη φορέσει; Να βάλει βρακί ή να μη βάλει;»
Έτσι, για να είναι σίγουρος για την άποψη των ντόπιων… ενδυματολόγων, μπας και αποφύγει τα εκ νέου σχόλια…
…………….
Φωτο: Η φωτογραφία του παλιού τελάλη δεν είναι από το Κρανίδι. Δυστυχώς, από τους τελάληδες της περιοχής υπάρχει μόνο του Παναγή, τελευταίου τελάλη των Διδύμων (Στέφου Αλεξανδρίδη)….
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ