Κάπνισμα: Τέλος το κλασικό τσιγάρο! Πότε και πώς θα απαγορευτεί πλήρως

Η Philip Morris International υποστηρίζει την απαγόρευση των τσιγάρων ως το 2030 στη Μεγάλη Βρετανία.

Εξελίξεις άμεσα και σε άλλες χώρες. Τι θα γίνει στην Ελλάδα; 

Πολλά έχουν ειπωθεί τα τελευταία χρόνια για τις επιβλαβείς συνέπειες του τσιγάρου, και αντικαπνιστικές οργανώσεις παγκοσμίως κάνουν, χρόνια τώρα, εκστρατείες κατά των καπνοβιομηχανιών, ζητώντας την απαγόρευση του καπνίσματος. «Οραματιζόμαστε έναν κόσμο χωρίς τσιγάρα».

Μια δήλωση που προκαλεί έκπληξη καθώς δεν προέρχεται από κάποιο αντικαπνιστικό κίνημα αλλά από τον διευθύνων σύμβουλο της Philip Morris International (PMI), κατασκευαστή των τσιγάρων Marlboro εκτός ΗΠΑ και μια από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες παγκοσμίως.

Η εταιρεία σκοπεύσει να απαλλαχθεί από τα προϊόντα νικοτίνης και να τερματίσει την πώληση τσιγάρων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα στην επόμενη δεκαετία. Μάλιστα, κάνει έκκληση στην κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να απαγορεύσει την κυκλοφορία των τσιγάρων μέσα στην επόμενη δεκαετία, τα οποία, μάλιστα, παραλλήλισε με τα αυτοκίνητα που λειτουργούν με φυσικό αέριο, η πώληση των οποίων αναμένεται να απαγορευτεί μέχρι το 2030.

Ο διευθύνων σύμβουλος, Τζέισεκ Όλζακ, δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι μέρος του ευρύτερου στόχου της εταιρείας να γίνει smoke-free και να συμβάλει στον τερματισμό της χρήσης παραδοσιακών τσιγάρων.

«Όσο πιο γρήγορα συμβεί η απαγόρευση καπνίσματος, τόσο καλύτερο είναι για όλους. Με τη σωστή ρύθμιση και ενημέρωση μπορεί αυτό είναι εφικτό να γίνει μέσα στα επόμενα 10 χρόνια», επισήμανε ο Όλζακ.

Η Philip Morris International είναι ξεχωριστή από τη Philip Morris USA, η οποία παράγει τσιγάρα Marlboro στις ΗΠΑ και είναι τμήμα της αμερικανικής εταιρείας καπνού Altria.

Διαχωρίστηκε από τη Philip Morris ΗΠΑ το 2008 και πρόσφατα εντυπωσίασε με τα την απόφαση της να μετατραπεί σε μια εταιρεία χωρίς καπνό, καθώς και να εξαγοράσει τη βρετανική φαρμακευτική εταιρεία Vectura Group, η οποία παράγει εξαρτήματα για την αντιμετώπιση του άσθματος.

Το κάπνισμα σκοτώνει περισσότερα από 8 εκατομμύρια άτομα ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Κάπνισμα: Με βλέμμα σε ένα smoke – free μέλλον

Η PMI, ο κατασκευαστής της πιο δημοφιλούς μάρκας τσιγάρων στον κόσμο, έχει επενδύσει περισσότερα από 8 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι σήμερα για την εκστρατεία απομάκρυνσης της επιχείρησής της από τα επιβλαβή προϊόντα καπνού την οποία χαρακτηρίζει «φυσικό ακόλουθο της εξέλιξης σε μια ευρύτερη εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης και ευεξίας».

Η PMI στοχεύει στην είσπραξη εσόδων ύψους 1 δισ. δολαρίων από προϊόντα που δεν περιέχουν νικοτίνη έως το 2025 και έχει τοποθετήσει τα αναπνευστικά φάρμακα στο επίκεντρο. Στοχεύει να είναι «απαλλαγμένη από το κάπνισμα» έως το 2025, όταν τα έσοδα από τον καπνό θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το ήμισυ του συνολικού εισοδήματος και επενδύει δισεκατομμύρια σε καινοτόμες επιχειρήσεις για να απομακρυνθεί από τον πυρήνα της καπνοβιομηχανίας,

Κάπνισμα: Το τέλος του MARLBORO – Το είπε και το έκανε ο Παπαστράτος

Ποιος έριξε από την κορυφή την εταιρεία που για πολλές δεκαετίες κυριαρχούσε στην ελληνική αγορα. Πώς οι Έλληνες άλλαξαν συνήθειες και οδήγησαν στην κορυφή τον Παπαστράτο. 

Τρία χρόνια μετά την πρώτη παραγωγή των θερμαινόμενων ράβδων καπνού Heets για το IQOS στο εργοστάσιο της Παπαστράτος στον Ασπρόπυργο, το μερίδιό τους στην Αττική ξεπέρασε αυτό του Marlboro.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen το τελευταίο τρίμηνο του 2020 το μερίδιό των Heets στην Αττική άγγιξε το 17,7%, μία ποσοστιαία μονάδα πάνω από το μερίδιο του Marlboro -της πρώτης μάρκας καπνικών προϊόντων στην Ελλάδα- που διαμορφώθηκε το εξεταζόμενο χρονικό διάστημα στο 16,7%.

Με βάση τα στοιχεία της Nielsen, 1 στους 5 καπνιστές στην Αττική έχει επιλέξει το IQOS, το οποίο έχει κερδίσει μερίδιο από όλες τις μάρκες τσιγάρων. Τέσσερις στους 10 καπνιστές που μετακινήθηκαν στο IQOS κάπνιζαν πριν προϊόντα της Παπαστράτος.

Σήμερα υπάρχουν στην Ελλάδα 300.000 χρήστες IQOS το οποίο διατίθεται μέσω 26 καταστημάτων IQOS πανελλαδικά και σε περισσότερα από 300 σημεία πώλησης σε μεγάλες αλυσίδες εταιρειών τεχνολογίας. Στόχος της Philip Morris International είναι έως το 2025 η διείσδυση του IQOS διεθνώς να φθάσει το 30%-40%.

Τα συμβατικά τσιγάρα τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή πτώση στις πωλήσεις στην Ελλάδα. Πέρυσι η μείωση των πωλήσεων άγγιξε το 10% με το 50% αυτής της υποχώρησης, δηλαδή η μείωση κατά πέντε μονάδες, να αποδίδεται στη δραματική μείωση της τουριστικής κίνησης.

Η Ελλάδα, καταλαμβάνει την τρίτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο όσον αφορά το κάπνισμα. Κάτι που θέλει να αλλάξει η Παπαστράτος που πριν από έναν χρόνο έθεσε έναν φιλόδοξο στόχο. Έως το τέλος του 2021, 1 εκατομμύριο Έλληνες καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο.

Ένα στόχο τον οποίο η εταιρεία εκτιμά ότι θα καταφέρει να τον πετύχει σε συνεργασία και με την Πολιτεία. Πως όμως θα επιτευχθεί ο στόχος 1 εκατ. καπνιστές να εγκαταλείψουν το τσιγάρο; Ένα από τα εργαλεία που θα χρησιμοποιηθούν είναι η ενημέρωση.

Στο πλαίσιο αυτό η Παπαστράτος ξεκίνησε από πέρυσι καμπάνια ενημέρωσης σε 20.000 σημεία λιανικής πώλησης ώστε τα προϊόντα νικοτίνης να μην πωλούνται σε ανήλικους. Επίσης η εταιρεία θα συνεχίσει τις συνεργασίες με smoke free πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να θέσουν τέλος στο τσιγάρο.

πηγές

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ