Ι. Γανώσης: Ο νέος εκλογικός νόμος & ο ρόλος των Κοινοτήτων

Την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2021 σε Τακτική Συνεδρίαση συζητήθηκε μετά από επιστολή των 8 Προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου μας προς των Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο ο νέος εκλογικός νόμος για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 και ο νέος τρόπος εκλογής των Κοινοτικών Συμβουλίων.

Εκπροσωπώντας τους συναδέλφους Προέδρους μαζί με τον Πρόεδρο του Ηλιοκάστρου κ. Χρήστο Σαλογιάννη συμμετείχαμε στην διαδικτυακή συνεδρίαση και προσπαθήσαμε να αναπτύξουμε τις ενστάσεις μας και τις διαφωνίες μας και ζητήσαμε την στήριξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ερμιονίδας, όπως εκατοντάδες Κοινότητες από το Αγωνιστικό Δίκτυο “Των Ελλήνων οι Κοινότητες” έχουν πράξει σε δεκάδες Δήμους της χώρας.

Δυστυχώς η διαδικασία εξελίχθηκε σε καθαρά τυπική διαδικασία και σε θέμα ρουτίνας, παρά την σπουδαία αυτοδιοικητική σημασία του.

Σε αυτό συνετέλεσε από την μια  ότι το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών είναι πλέον  για διαβούλευση και στις 18/3/2021 θα οδηγηθεί στην Βουλή των Ελλήνων για συζήτηση και ψήφιση και από την άλλη και εμείς ως αιρετοί πολλές φορές δεν θέλουμε να ασχολούμεθα με θέματα ουσίας που αφορούν το μέλλον της αυτοδιοίκησης.

Το αποτέλεσμα  ήταν να χαθεί μια ευκαιρία ουσιαστικού αυτοδιοικητικού διαλόγου θέσεων και απόψεων που θα ήταν χρήσιμη για τους αιρετούς αλλά και περισσότερο για τους πολίτες και τις νέες γενιές.

Παρ΄ όλα αυτά πρέπει να ευχαριστούμε εκ μέρους όλων των Προέδρων και του δικτύου “Των Ελλήνων οι Κοινότητες” τον Δήμαρχο κ. Γεωργόπουλο για την θετική πρόταση προς το Δ.Σ. και όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους για την ομόφωνη απόφαση στο δίκαιο αίτημα των Κοινοτήτων.

Στην συζήτηση έλαβαν μέρος και οι δύο επικεφαλής των Δημοτικών Παρατάξεων οι κ. κ. Τάσος Λάμπρου και Τάσος Τόκας  όπου τοποθετήθηκαν θετικά επί του αιτήματος.

Επιπλέον ζήτησαν μια άλλη συνεδρίαση για συζήτηση εφ΄ όλης της ύλης  του  νέου εκλογικού νόμου που αφορά την νέα εκλογή Δημάρχου, Δημοτικών και Κοινοτικών Συμβουλίων γεγονός το οποίο  ο κ. Δήμαρχος αποδέχτηκε.

Επίσης στην συζήτηση έλαβε τον λόγο και ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωσήφ Μερτύρης, ο οποίος προβληματισμένος όπως δήλωσε για την ουσία και αξία της ψήφου του δεν θα ήθελε ούτε να χαϊδέψει τα αυτιά της φίλα προς αυτόν Κυβέρνησης , ούτε να χαρίσει ένα “δώρον –  άδωρον” προς τις Κοινότητες .

Μάλιστα   ζήτησε να γίνει μία συζήτηση για τις ξεκάθαρες αρμοδιότητες και το θεσμικό πλαίσιο της λειτουργίας των Κοινοτήτων, έτσι ώστε τότε να μπορέσουμε με ειλικρίνεια να πάρουμε μια απόφαση που έχει ουσία στο δίκαιο αγώνα των Κοινοτήτων.

Παρά ταύτα  επειδή το θέμα συζητήθηκε όπως προαναφέραμε  σε συνθήκες χαλαρότητας και ρουτίνας δεν μπορέσαμε να επιτύχουμε μια πιο  ουσιαστική συζήτηση.

Αγαπητοί συμπολίτες ανεξάρτητα από την προσωπική μου επιλογή, εάν συνεχίσω να συμμετάσχω στο μέλλον στα αυτοδιοικητικά δρώμενα, στηρίζω και  συστρατεύοναι  μαζί με το Κοινοτικούς  μου  Συμβούλους στα δίκαια αιτήματα όλων των Κοινοτήτων της χώρας και  στον σπουδαίο αγώνα εκατοντάδων Προέδρων και χιλιάδων Κοινοτικών Συμβούλων.

‘Όπου αξιόλογοι νέοι άνθρωποι με κέφι, καταρτισμένοι, θωρακισμένοι αρκετοί από αυτούς με επιστημονική και αυτοδιοικητική   γνώση και σπουδαία δράση και έργο στους τόπους τους και προπαντός αγάπη για τις τοπικές τους κοινωνίες  δίνουν τον αγώνα τους μέσα από ένα οργανωμένο διαδικτυακό σύνδεσμο στο  fb “Των Ελλήνων οι Κοινότητες”

Μετά την απόφαση 1/2021 του Κοινοτικού μας Συμβουλίου δημοσίευσα σε ένα μακροσκελές κείμενο τους λόγους, τις απόψεις, τις ενστάσεις και τις αντιρρήσεις μου για τον νέο εκλογικό νόμο.

Όμως παίρνοντας αφορμή από την τοποθέτηση του κ. Αντιδημάρχου θέλω να  τονίσω ότι εκεί είναι και η μεγάλη ουσία του προβλήματος και ενός κινδύνου που ελλοχεύει εδώ και καιρό από  μια ακραία νεοφιλελεύθερη  μεταρρύθμιση στο εγγύς μέλλον.

Διότι  ο νόμος  4623/2019 του σημερινού Υπουργείου Εσωτερικών μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αναίρεσε τις  νομοθετημένες  αρμοδιότητες που έδινε ο νόμος  ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 4555/2018 και συνεχίζει  τώρα με την κατάργηση ανεξάρτητης κάλπης.

Αδιαφορεί  εάν  η πλειοψηφική προτίμηση των πολιτών είναι διαφορετική από το Δημαρχιακό ψηφοδέλτιο και παράλληλα μειώνει σημαντικά τον αριθμό των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου, οι οποίοι έτσι και αλλιώς δεν επιβαρύνουν τον Δημόσιο κορβανά.

Είναι  λοιπόν  κρυφό μυστικό ότι ο γενικός σκοπός είναι η αφαίρεση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Όταν μειώνοντας σημαντικά τον αριθμό των μελών του Κοινοτικού Συμβουλίου με πληθυσμιακά κριτήρια π.χ. η Ερμιόνη από επτά σε πέντε και το Πορτοχέλι από επτά εκλεγμένους σήμερα μετατρέπεται σε Κοινοτικό Συμβούλιο των τριών.,. Πως λοιπόν είναι δίκαιο και ορθό να δοθούν αποφασιστικές αρμοδιότητας σε τρία μόλις άτομα;

Ο νέος εκλογικός νόμος στρατευμένος σε αυτή την φιλοσοφία έρχεται επί πλέον και μειώνει των αριθμό των Δημοτικών Συμβούλων στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Ερμιονίδας από 27 σε 21 μέλη.

Αυτονόητο είναι ότι και οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας από τον πρώην Δήμο Ερμιόνης θα υποχωρήσουν από 5 σε 3 ή 4.

Αποτέλεσμα θα είναι στον  τόπο  μας πέραν της προσπάθειας και φιλοτιμίας κάποιων αιρετών που θα τρέχουν και δεν θα  προλαβαίνουν να υπάρξει  πέραν των άλλων και έλλειψη πολιτικού  προσωπικού και ξηρασία πλουραλισμού απόψεων και θέσεων.

Αλλά επειδή είπαμε ότι σκοπός είναι η αφαίρεση αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση έτσι στην πορεία του χρόνου θα αφαιρούνται  και άλλες καθοριστικές αρμοδιότητες και από την Δημοτική  Αρχή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Όσο δε λοιπόν για την κατάργηση της ανεξάρτητης κάλπης για την οποία έχω αναφερθεί , προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχουν τα θετικά και τα αρνητικά του εγχειρήματος και συμφωνώ περισσότερο σε ένα  ενιαίο ψηφοδέλτιο βέβαια με ουσιαστική θεσμική εκπροσώπηση  των Κοινοτήτων όπως στον “Καποδίστρια”.

Ο ουσιαστικός κίνδυνος   και η αντίδραση μας για  την συγκεκριμένη μεταρρύθμιση  είναι το θέμα των αρμοδιοτήτων που χωρίς αυτές  καταστρατηγείται  όλη  η  έννοια της αυτοδιάθεσης και του αυτοδιοίκητου, της αποκέντρωσης και της συλλογικής προσπάθειας, την οργάνωση των τοπικών κοινωνιών που στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους διαμόρφωσαν το σημερινό Ελληνικό γίγνεσθαι.

Αφαιρεί τη ελευθερία, την ευθύνη, την συνέπεια του κάθε πολίτη και την χαρά της ενασχόλησης με την  τοπική αυτοδιαχείριση.

Αναιρεί το χαρακτηρισμό του ίδιου του Ελληνισμού που από την κλασσική περίοδο, είτε την ρωμαϊκή, είτε υπό τουρκική κατοχή επεβίωναν  οι Ελληνικές πόλεις  λόγω της αυτοδιαχείρισης και της κοινωνίας των σχέσεων.

Το επόμενο Βήμα του εγγύς  πολιτικού ορίζοντα στο όνομα διάφορων  λειτουργικών αδιεξόδων, κακοδιαχείρισης, καταχρεωμένων Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης, διαφθοράς καθυστερήσεων έργων υποδομής, αντιπαραγωγικού δημόσιου και δημοσιοϋπαλληλικού τομέα, θα είναι η υποβάθμιση των Δημοτικών Αρχών και Διοικήσεων.

Κρατώντας τελικά έναν αριθμό Δήμων (π.χ. οι πρωτεύουσες των Νομών και πόλεις άνω των 40.0000 κατοίκων) οι υπόλοιποι Δήμοι θα διοικούνται από έναν αιρετό Δήμαρχο και τέσσερις Αντιδημάρχους ή Δημοτικούς Συμβούλους  σύμφωνα με τα δικά μας πληθυσμιακά όρια, οι οποίοι θα αποφασίζουν και θα γνωμοδοτούν για θέματα ήσσονος σημασίας.

Η διαχείριση της ΔΕΥΑΕΡ και η αποκομιδή των απορριμμάτων θα μεταβιβαστούν σε ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης και ανάπτυξης.

Επειδή συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα  με  παλαιοκομματικές και αντιαναπτυξιακές πρακτικές, οι  οποίες μας έχουν οδηγήσει επανειλημμένως σε αδιέξοδα, ίσως σήμερα θα ήταν καλύτερα να λειτουργούσαν με το συγκεκριμένο πλάνο και να ανατεθούν σε ιδιωτικές εταιρείες διαχείρισης.

Την  ακίνητη Δημοτική Περιουσία θα διαχειρίζεται ιδιωτικός οργανισμός Σ.Δ.Ι.Τ. και οι Χερσαίες Ζώνες Λιμένος θα μεταφερθούν σε ένα  ανάλογο ΤΑΙΠΕΔ (έτσι και αλλιώς σε λίγους μήνες θα γίνει το πρώτο βήμα) όπως και οι τουριστικές παραλίες της περιοχής μας.

Όσον αφορά τις  πολιτιστικές εκδηλώσεις, τις  εορτές και τις  πανηγύρεις είναι αυτονόητο ότι η διαχείριση τους θα παραμείνει στην εκλεγμένη δημοτική αρχή.

Όλα αυτά μπορεί να μας φαίνονται και να ακούγονται ακραία και αδιάφορα.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι πλήθος εγκυκλίων και νόμων καταφθάνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση, όπου αφαιρούν  και καταργούν αρμοδιότητες και πόρους με αποτέλεσμα να οδηγούμεθα σε αδιέξοδο. πρόσφατα το είδαμε με  (το Μεταναστευτικό –  την Πανδημία- την χιονόπτωση της Αττικής κ.λ.π.)

Οι συνεχείς αλλαγές του εκλογικού νόμου 5η από το 1998 με την προκείμενη και οι τρείς αυτοδιοικητικές  μεταρρυθμίσεις  ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ- ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ – ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ – και τώρα δεν γνωρίζουμε με ποιό όνομα θα βαπτίσουν την νέα μεταρρύθμιση ¨αμαυρώνοντας¨ το όνομα ενός ακόμη  ένδοξου προγόνου  μας, είναι η   συνεχής  προσπάθεια μιας  πολιτικής με εθνικές προεκτάσεις και κινδύνους .

Παρότι η πρώτη φάση “ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ”  ήταν αναγκαία – και αποδείχτηκε χρήσιμη – αναπτυξιακή και αποδοτική,  χωρίς να λείψουν οι  αστοχίες και οι  παραλήψεις, οι δύο επόμενες ήταν καταλυτικές για όσα προαναφέραμε και ειδικότερα σε συνενώσεις ισοδύναμων Δήμων της χώρας όπως στην περιοχή μας και στις  νησιωτικές περιοχές.

Στηρίζονται  όμως στα “γονιδιακά¨ μας ελαττώματα

α) Στην ανύπαρκτη κουλτούρα συνεργασίας ως κοινωνία με διχαστικές και εμφυλιακές τάσεις

β) Στην αδιαφορία συμμετοχής και προσφοράς για κοινή προσπάθεια

γ) και ότι το πολιτικό μας ενδιαφέρον για τα κοινά περιορίζεται σε καθαρά ποδοσφαιρικούς όρους και εξαντλείται την περίοδο των εκλογών.

Εάν έχετε την υπομονή διαβάστε την καταγραφή των παρακάτω  έργων κατά περιόδους που εγώ προσωπικά από το 1982 πρωτοψήφισα , ως νέος ψηφοφόρος.

και τότε θα αντιληφθείτε καλύτερα από τα αποτελέσματα που συνέβησαν και συμβαίνουν στον τόπο μας, ανεξάρτητα της προσωπικής ή πολιτικής συμπάθειας ή εμπάθειας και ιδεολογικής ταυτότητας στα πρόσωπα τα οποία διοίκησαν τον τόπο μας με τα θετικά και τα αρνητικά τους πεπραγμένα και κατά  πόσο οι αυτοδιοικητικές  μεταρρυθμίσεις στολισμένες με αναπτυξιακά μανιφέστα είχαν θετικό ή αρνητικό πρόσημο.

1982-1998   Έτη 12 Κοινότητα  + 4 Έτη Τοπικός Δήμος Ερμιόνης

 ΕΡΓΑ  1982-1986

 *Κτίριο Κοινοτικού  Καταστήματος  (Σημερινό Λιμεναρχείο)

* Δημοτικό Σχολείο (Λαϊκή Αγορά)

* Γεωτρήσεις νέα δίκτυα μεταφοράς υδροδότησης

* Τσιμεντοστρώσεις εντός οικισμού

*Δενδροφυτεύσεις – Επεμβάσεις σε χείμαρρους  – ρέματα – ιρλανδικές διαβάσεις

* Διάνοιξη Δημοτικής Οδού Μαντράκια – Άγιοι Ανάργυροι

*Κρηπιδότοιχος – σημερινή προβλήτα έναντι Λιμεναρχείου

*Παιδική Χαρά

*Ίδρυση Κοινοτικής Χορωδίας

ΕΡΓΑ  1986-1994

*Παιδικός Σταθμός

*Νηπιαγωγείο

*Γυμνάσιο – Λύκειο Ερμιόνης

*Λαογραφικό Μουσείο ΙΛΜΕ

*Ανακαίνιση Καποδιστριακού κτιρίου -Στρατώνας

*Ασφαλτόστρωση Δημοτικής οδού Μαντράκια  προς Μαγούλα  –  Αγίους  Αναργύρους

*Μεταφορά Κοιμητηρίου

*Τσιμεντοστρώσεις – Ασφαλτοστρώσεις  εντός οικισμού

*Έναρξη του μεγάλου έργου Βιολογικός Καθαρισμός Ερμιόνης και μελέτη του Αποχετευτικού

*Διάνοιξη Δημοτικής οδού Κρόθι

*Ίδρυση Λαϊκής Αγοράς

*Υδροδότηση Τουριστικών σκαφών Βόρειου Λιμένα

*Ανάπλαση περιοχής  Μαντρακίων πεζοδρόμηση – Φωτιστικά Σώματα – Ασφαλτόστρωση

*Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου “Αλμυριές”

*Γεωτρήσεις – νέα δίκτυα – αλλαγή δικτύου κατά 30% και μελέτη υδροδότησης εντός οικισμού

*Νέα δεξαμενή

*Δενδροφυτεύσεις

*Ανάθεση μελέτης για επέκταση σχεδίου πόλης

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Έντονη δραστηριότητα

Συναυλίες -Κατσαρού – Σπανού – Μπαλέτα  Bolshoi

Καρναβάλια – Χορωδιακό Φεστιβάλ

Παραδοσιακά Έθιμα

ΕΡΓΑ  1994-1998

 *Πεζοδρόμηση Χερσαίας Ζώνης Βόρειου Λιμένα με stonecrete  *Διαπλάτυνση πεζοδρομίου μεταξύ των δύο προβλητών

(έμπροσθεν Μαρίας Στάικου)

*Πεζοδρόμηση – ανάπλαση όλης  της Ζώνης των Μαντρακίων στην σημερινή του μορφή

*Αυτόνομη συμμετοχή σε Τουριστικές Εκθέσεις στην Θεσσαλονίκη και Τουριστικό Πανόραμα Πειραιώς.

*Καθιέρωση της  Τοπικής  Εορτής  των  Παμμεγίστων Ταξιαρχών με στρατιωτικό άγημα και μπάντα  και δυναμική –  εορταστική ατμόσφαιρα

*Πεζοδρόμηση δημοτικής οδού Ερμιόνης – Κοιμητηρίου και Δημοτικού φωτισμού

* Κατασκευή Μύλος Κρόθι

*Επέκταση Δημοτικού Φωτισμού στους Αγροτικούς Οικισμούς

*Συνέχιση πολιτιστικών εκδηλώσεων

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ :

Αυτοτελείς Πόροι        Ανύπαρκτοι  Μόνο τα  ανταποδοτικά καθαριότητας – φωτισμού και αυτά  κατά προσέγγιση

Άλλοι πόροι: Προσωπικοί φίλοι των  Προέδρων  και ευκατάστατοι πατριώτες

: έξω από την Νομαρχία στην αναμονή με μια τσάντα ψάρια ή χταπόδια και παξιμάδια Τραχειάς

:Παρακλήσεις και ικεσίες σε Βουλευτές του Νομού για  κάποιες  συναντήσεις με τον  Γ. Γραμματέα του Υπουργείου.

Υπάλληλοι: Γραμματεία 2

Καθαριότητας  3

Τεχνίτες  2

Απορριμματοφόρα  2

Οχήματα 0

Πολιτική Αντιπαράθεση αρκετά έντονη….

Χαμένες ευκαιρίες…  ίσως – όχι – ναι – αρκετές –

μπορούσαμε  καλύτερα ;    – κρίθηκαν –

 ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ 1998 -2010

ΔΙΑΡΚΕΙΑ  12 ΕΤΗ

ΕΡΓΑ

*Αλιευτικό καταφύγιο – διαμόρφωση Χερσαίας Ζώνης – Αλμυριές

* Διαπλάτυνση και επιμήκυνση Επιβατικής Προβλήτας Βόρειου  Λιμένος

* Διαμόρφωση Λιμένος “Μαντράκια” για την πρόσβαση Τουριστικών Σκαφών

*Δωρεά  Κλειστό Στάδιο “Γεώργιος και Ευαγγελία Μπουρνάκη”

* Μελέτη Γηπέδου Τένις  παραχώρηση έκτασης και αποταμίευση χρημάτων

* Κατασκευή πλαστικού χλοοτάπητα και τοποθέτηση εξέδρας στο Γήπεδο ποδοσφαίρου

* Ανακαίνιση και ίδρυση Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου (Σχολείο Συγγρού)

*ίδρυση και εγκατάσταση Δημοτικής Βιβλιοθήκης “Απόστολος  Γκάτσος”

*Ανάπλαση Αγροτικής Πλατείας Μεγαλοπήγαδο – Παυσανία

*Τσιμεντοστρώσεις – Ασφαλτοστρώσεις κύριων και δευτερευόντων αγροτικών δρόμων άνω των 40 χιλιομέτρων.

* Τσιμεντοστρώσεις εντός οικισμού Δημοτικών οδών

* Ασφαλτόστρωση όλης της παραλιακής Ζώνης

* Δεκάδες επεκτάσεις Δημοτικού Φωτισμού σε όλο σχεδόν το αγροτικό και παραθεριστικό δίκτυο

*Δασοπυρόσβεση Μπιστιού

* Ανακαίνιση του πρώην Δημαρχείου (σημερινό Κοινοτικό Κατάστημα)

* Αναπαλαίωση Μύλου Μπίστι και αποδοχή δωρεάς

* Ίδρυση 2ου Νηπιαγωγείου

* Δενδροφυτεύσεις

*Μεταγραφή στο περιουσιολόγιο του Δήμου της έκτασης του όρους Κρόθι

* Παραχώρηση έκτασης για την κατασκευή των δύο Ιερών Ναών Αγίου Γερασίμου και Αγίου Νικοδήμου. Στολίδια σημερινά της πόλης και Θρησκευτικά μας Σύμβολα

* Αλλαγή δικτύου ύδρευσης στο 30% του οικισμού

* Γεωτρήσεις

* Αποπεράτωση Λειτουργίας Βιολογικού Καθαρισμού με ουσιαστικές  ευθύνες για  καθυστερήσεις  αλλά τέλος καλό όλα καλά . Λειτουργεί σήμερα αισίως  στο 12ο έτος

*Μελέτη Τουριστικής Μαρίνας και παραχώρηση λειτουργίας – κατασκευής

* Νέος Περιφερειακός Αυτοκινητόδρομος Ερμιόνης -Θερμησίας (Νομαρχία)

*Πλήθος κανονιστικών αποφάσεων που ελήφθησαν για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και παραμένουν ακόμη έως σήμερα μπούσουλας για την λειτουργία ολάκερου του νέου Καλλικρατικού Δήμου.

1)Κανονισμός λειτουργίας καθαριότητας

2)Κανονισμός λειτουργίας Κοιμητηρίου

3)Κανονισμός Τελών πεζοδρομίων

4)Ονοματοθεσία Δημοτικών οδών  κ.λ.π.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ – ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ

Πόροι : Κοσμογονική αλλαγή  για την  έως τότε Τοπική Αυτοδιοίκηση και

πακτωλός χρημάτων από Εθνικούς πόρους και Ευρωπαϊκά Προγράμματα

Οργάνωση : Αύξηση υπαλλήλων – οργάνωση Υπηρεσιών – στέγαση του Δήμου στο γνωστό κτίριο του πρώην Δημοτικού Σχολείου

Οχήματα : Σχετική αύξηση οχημάτων και εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας και ύδρευσης

Πολιτική αντιπαράθεση: έντονη με κοινωνικές προεκτάσεις

Χαμένες ευκαιρίες :  ίσως – ναι – όχι – αρκετές- – μπορούσαμε και  καλύτερα – …κριθήκαν…

ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ 2011-2021   10 ΕΤΗ

Ο νέος Καλλικρατικός Δήμος σήμερα έχοντας

πλέον από τα 100 άτομα προσωπικό (Υπαλλήλους – Εργάτες -Οδηγούς – Τεχνίτες)

15 έμμισθους αιρετούς και συνεργάτες

8 έμμισθους Προέδρους Κοινοτήτων

20 και πλέον οχήματα (φορτηγά – επιβατικά- χωματουργικά κ.λ.π.)

Απέδωσε τα κάτωθι

ΕΡΓΑ

*ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και επίπλωση στο Πνευματικό Κέντρο Συγγρού

* τοποθέτηση 3  pillars στον Βόρειο Λιμένα

* Ανάπλαση με stonecrete πλατεία Πεύκου και εσωτερικής οδού προς Μαντράκια

* 1η Γιορτή Ροδιού και συντονισμένη προσπάθεια για το “ΠΟΠ Ρόδι Ερμιόνης”

* προσπάθεια οργάνωσης και ευαισθητοποίησης εθελοντισμού

* κατασκευή Γηπέδου Τένις με ουσιαστική οικονομική συνεισφορά του τ. Προέδρου της Κοινότητας Ερμιόνης

* Μελέτη και τοποθέτηση pillars  για Τουριστικά Σκάφη στα Μαντράκια

* επίσημη επίσκεψη Προέδρου της Δημοκρατίας για τον εορτασμό της Γ’ Εθνοσυνέλευσης

* Βαρδινογιάννεια

(και οι δύο εκδηλώσεις βασίστηκαν κατά κύριο λόγο στις προεργασίες συλλογικών φορέων της Ερμιόνης)

Παράλληλα με όλα τα ανωτέρω να λάβουμε υπ΄ όψιν  ότι Σύλλογοι και φορείς παλαιοί όπως ο Αγροτικός Συνεταιρισμός – ο Γυμναστικός Σύλλογος ΕΡΜΗΣ – ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος – ο Ερμιονικός Σύνδεσμος – ο Πολιτιστικός Σύλλογος ΛΑΣΟΣ και νεοϊδρυθέντες όπως ο Μουσικός Σύλλογος – ο Αθλητικός όμιλος Μπασκετ – ο Αλιευτικός Σύλλογος – ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος- ο Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Όμιλος – ο Σύλλογος Ντάρδιζας  ΑΧΛΑΔΙΤΣΑ με σπουδαία δράση και έργο ήσαν οι δυναμικοί κοινωνικοί εταίροι στο τοπικό μας γίγνεσθαι Σήμερα μόνον ο Ερμιονικός Σύνδεσμος – ο Αθλητικός Όμιλος Μπάσκετ- ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος – ο Μουσικός Σύλλογος και η Χορευτική ομάδα Ερμιόνης του Κωστή Σκούρτη είναι αυτοί που κρατούν ζωντανή την πολιτιστική και αθλητική δράση της πόλης μας και έχουν αξιοπρόσεκτη δράση και παρουσία στο τοπικό μας αυτοδιοικητικό γίγνεσθαι.

Κλείνοντας να μην μας διαφεύγει το γεγονός ότι από το 2010 με την έναρξη του Καλλικράτη στην Ερμιόνη έκλεισαν δύο Τραπεζικά Καταστήματα, αναμένεται και το Ταχυδρομείο ενώ παράλληλα τρείς μεγάλες Τουριστικές Ξενοδοχειακές Μονάδες 2000 κλινών περίπου έγινα περιστερώνες ή κατεδαφίστηκαν

Αφήνω την  αλήθεια και τα σχόλια στην κρίση των Δημοτών και

Να αναλογιστούν οι σημερινοί Δημοτικοί Σύμβουλοι και μαζί τους και εμείς  που εκπροσωπούμε την Κοινότητα Ερμιόνης την μεγάλη κληρονομιά που μας παραχωρήθηκε και την ευθύνη που αναλάβαμε για την τύχη και τις ανάγκες της πόλης μας απέναντι στους συμπολίτες. μας.

Μόνο  τότε θα αντιληφθούμε την σημασία της παραχώρησης  αρμοδιοτήτων στις Κοινότητες, την αξία του  ρόλου  του Πρόεδρου και του Κοινοτικού Συμβουλίου, ώστε μέσα από οποιασδήποτε μεταρρύθμιση  Καλλικρατική και Κλεισθενική να διεκδικήσουμε αυτά που μας αναλογούν  και να δίνουμε την μάχη της ουσίας που αποδεικνύεται με  έργα

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ