Η Σπηλιά του Μπεκίρη στις Σπέτσες: Εδώ ο Μπάρκουλης ερωτεύτηκε την Καρέζη στην «Τζένη Τζένη» (βίντεο)

Σπηλιά του Μπεκίρη βρίσκεται στη δυτική πλευρά των Σπετσών, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία των Αγίων Αναργύρων, και αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του νησιού.

Σύμφωνα με το θρύλο, όποιος πιει νερό από την πηγή που βρίσκεται σε αυτή, ο έρωτάς του θα κρατήσει για πάντα. Όπως και αυτός της Καρέζη με τον Μπάρκουλη στην ταινία «Τζένη Τζένη», μέρος των γυρισμάτων της οποίας τραβήχτηκε στις Σπέτσες και μία από τις πιο χαρακτηριστικές σκηνές στη σπηλιά του Μπεκίρη.

Υπάρχουν αρκετές λαϊκές δοξασίες που έχουν κατά καιρούς συνδυαστεί με την ονομασία της σπηλιάς. Μία από τις επικρατέστερες είναι εκείνη που υποστηρίζει πως εδώ ζούσε ένας Μπεκίρης τον οποίο κυνηγούσαν οι Τούρκοι και κρυβόταν έως ότου τον βρήκαν και τον σκότωσαν. Μία ακόμη θέλει να αναζήτησαν στη σπηλιά καταφύγιο όσα γυναικόπαιδα σώθηκαν από την ομαδική σφαγή στο Καστέλι τη θλιβερή περίοδο του 1770.

Ωστόσο, ένας κάτοικος Σπετσών που ονομαζόταν Μπεκίρης τους πρόδωσε στους Τουρκαλβανούς. Σύμφωνα με την παράδοση, οι Έλληνες σταμάτησαν να βγαίνουν από τη σπηλιά μόνον όταν η θάλασσα βάφτηκε κατακόκκινη από το αίμα των σφαγμένων αδελφών τους.

Η σπηλιά προσεγγίζεται οδικώς ή διά θαλάσσης, ωστόσο και στις δύο περιπτώσεις η πρόσβαση δεν είναι εύκολη. Όποιος επιλέξει την οδική προσέγγιση, θα ακολουθήσει το μονοπάτι που ξεκινάει με τσιμεντένια σκαλοπάτια από το νέο μώλο στη βόρεια πλευρά της παραλίας, θα περάσει μέσα από το πευκοδάσος και θα καταλήξει σε νέα τσιμεντένια σκαλοπάτια που κατεβαίνουν προς την είσοδο. Διά θαλάσσης, ο επισκέπτης πρέπει να μπει στη σπηλιά κολυμπώντας, λόγω του χαμηλού της ύψους.

Όταν πλέον μπει κανείς στη σπηλιά, το θέαμα που θα αντικρίσει τον αποζημιώνει και με το παραπάνω! Υπάρχουν σταλαγμίτες, μια μικρή αμμουδιά και καταγάλανα νερά.

Οι φυσιολάτρες καλό είναι να γνωρίζουν πως γύρω από τις Σπέτσες υπάρχουν αρκετές σπηλιές. Η πρόσβαση σε αυτές μπορεί να μην είναι εύκολη, αλλά αξίζει τον κόπο! Η πιο δημοφιλής και σημαντική από αυτές βρίσκεται στη Ζωγεριά.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ