Ύδρα: Ατμόσφαιρα κατάνυξης στην «Αρχόντισσα» του Αργοσαρωνικού

Πώς γιορτάζεται το Πάσχα στο κοσμοπολίτικο νησί

Η κοσμοπολίτικη Ύδρα πάντα αποτελεί ιδανική επιλογή για μια αναζωογονητική απόδραση με θαλασσινή αύρα. Πόσο μάλλον κατά την διάρκεια του Πάσχα, που η κατανυκτική ατμόσφαιρα πλημμυρίζει τα σοκάκια του νησιού, την ώρα που τα παραδοσιακά έθιμα προσφέρουν στους επισκέπτες της «Αρχόντισσας» του Αργοσαρωνικού μοναδικά κλικ, που μένουν για πάντα χαραγμένη στη φωτογραφική μνήμη του μυαλού.
Ύδρα: Τα έθιμα της Μεγάλης Εβδομάδας
Από τα πιο όμορφα και τα πιο γραφικά έθιμα στην αρχοντική Ύδρα η περιφορά του Επιταφίου μέσα στη θάλασσα, που γίνεται με μεγάλη κατάνυξη το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής στα Καμίνια. Το έθιμο πραγματοποιείται ώστε να ευλογηθούν τα νερά και να φέρουν τύχη στους ναυτικούς και τους σφουγγαράδες. Πλήθος κόσμου συρρέει κάθε χρόνο στην περιοχή για να ζήσει από κοντά αυτό το μοναδικό θέαμα.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, την ώρα της Ανάστασης, το λιμάνι της Ύδρας χρωματίζεται από τα φαντασμαγορικά πυροτεχνήματα, ενώ τα φωταγωγημένα αγκυροβολημένα πλοία ρίχνουν φωτοβολίδες και ανοίγουν τις σειρήνες τους. Τέλος, την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιείται το παραδοσιακό κάψιμο του Ιούδα στην προκυμαία του λιμανιού.
Ύδρα: Η εντυπωσιακή Χώρα του νησιού
Όποιος βρεθεί στο νησί της Ύδρας, δεν γίνεται να μην μαγευτεί από την Χώρα της. Ανακηρυγμένη ως διατηρητέος οικισμός, εκτείνεται ανάμεσα σε δύο βραχώδεις λόφους, στους οποίους είναι διάσπαρτα παραδοσιακά σπίτια με κεραμιδένιες σκεπές, σκούρες μπλε πόρτες και παράθυρα. Για να την ανακαλύψει κανείς θα πρέπει να χαθεί στα σοκάκια της και να θαυμάσει από κοντά την πραγματική αρχοντιά που χαρακτηρίζει την κάθε της γωνιά.
Ακολουθώντας κανείς, λοιπόν, το δρόμο που βρίσκεται δίπλα από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οδηγείται στο σημείο που δεσπόζει το αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη και ο ναός της Υπαπαντής. Άλλο ένα σημείο που αξίζει την προσοχή σας είναι το παλαιότερο φαρμακείο του νησιού (Φαρμακείο Ραφαλιά), που χρονολογείται στο 19ο αιώνα. Ο κεντρικός δρόμος οδηγεί στα Καλά Πηγάδια και τη νοσταλγική συνοικία Κιάφα. Η μυρωδιά του ξύλου από τα γειτονικά ξυλουργεία κυριαρχεί στην περιοχή, ενώ οι όμορφες εικόνες από κουκλίστικα σπιτάκια και γραφικές εκκλησίες θα σας οδηγήσουν στο υψηλότερο σημείο της περιοχής, τον Άγιο Κωνσταντίνο. Το ανηφορικό μονοπάτι που οδηγεί στο βουνό περνάει και από την Ιερά Μονή του Προφήτη Ηλία.
Πέρα από τα αξιοθέατα, αυτό που συναρπάζει τον επισκέπτη της Ύδρας είναι οι γραφικές, ποτισμένες με άρωμα λουλουδιών και εικόνες πέτρας, γωνιές που θα συναντήσετε παντού, οι φιλόξενες ταβέρνες αλλά και τα παραμυθένια μπαλκόνια.
Πηγή
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ