Όταν ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ έσωσε κοριτσάκι από πνιγμό στις Σπέτσες

 

Με στόχο να τιμά τους αθλητές του, που ξεχωρίζουν κάθε χρόνο, ο Ερασιτέχνης Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη θέσπιση ετήσιων βραβείων.
Παράλληλα, οι πράσινοι θέλοντας να τιμήσουν τις μεγάλες δόξες της Ομάδας, ανακοίνωσαν τα ετήσια βραβεία τους από το 1908 μέχρι και το 2020.
Στην αναφορά των βραβευμένων, διαβάσαμε και ένα συγκινητικό περιστατικό που συνέβη στις Σπέτσες το 1961, με τιμώμενο πρόσωπο, ως εκ τούτου, τον Ανδρέα Παπαεμμανουήλ.
Ήταν η Τετάρτη 19 Ιουλίου 1961, που ο θρυλικός ποδοσφαιριστής του «τριφυλλιού» Ανδρέας Παπαεμμανουήλ και άλλοι συμπαίκτες του έκαναν μπάνιο στις Σπέτσες. Ο θρυλικός «Παπακανόνης» είχε πολύ στενή σχέση με τη θάλασσα μέχρι και μεγάλη ηλικία.
Σε εκείνο το  καλοκαιρινό του μπάνιο, ευτυχώς, βρέθηκε κοντά σε ένα επτάχρονο κορίτσι, την Καλλιόπη Γορτυνίου, που πάλευε με τα κύματα. Χωρίς καθυστέρηση έσπευσε προς το μέρος του και κατάφερε να το βγάλει στην ακτή, με την βοήθεια των συμπαικτών του Μίμη Μπενάρδου και Γιάννη Νεμπίδη. Εκεί ο Ανδρέας Παπαεμμανουήλ με τον άλλο συμπαίκτη του Μίμη Μανιάκη, με τεχνητή αναπνοή κατάφεραν να της σώσουν τη ζωή.

Ο τίτλος από το ρεπορτάζ της εποχής στην «Αθλητική Ηχώ»

Γιώργος Ν. Μουσταΐρας