Ίσως το πιο ρομαντικό εκκλησάκι, ή, μάλλον, παρεκκλήσι, που γνώρισε η Αθήνα να ήταν αυτό που βρισκόταν στην ταράτσα μιας πολυκατοικίας επί της οδού Βασιλείου Βουλγαροκτόνου 30!
Πέντε επί τρία μέτρα ήταν όλη κι όλη η επιφάνειά του, αλλά είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός μεγαλοπρεπούς ναού σε μικρογραφία. Ωστόσο, όποιος έφτανε μέχρι εκεί για να εκκλησιαστεί και να παρακολουθήσει την ιερουργία είχε την εντύπωση ότι βρισκόταν πιο κοντά στον Θεάνθρωπο. Ανεβασμένο εκεί ψηλά, στη σκιά του Λυκαβηττού, αποτελούσε τον χώρο παρηγοριάς και λατρείας για δεκάδες νέους, και όχι μόνον, οι οποίοι παρακολουθούσαν συχνά τη λειτουργία. Αλλά πώς βρέθηκε στην ταράτσα της πολυκατοικίας και τι ήταν ο ναΐσκος αυτός του Αγίου Παντελεήμονος;
Επρόκειτο για μία από τις επιλογές του σπουδαίου, φωτισμένου και μαχητικού μητροπολίτη Χίου Παντελεήμονος Φωστίνη (1888-1962), ιδρυτού του Τάγματος του Αγίου Παντελεήμονος. Είχε φροντίσει να ανεγείρει την πολυκατοικία στην περιοχή αυτή, με χρήματα του ευεργέτη Ιωάννη Μυλωνόπουλου και σκοπό τη στέγαση των άπορων φοιτητών που επιθυμούσαν να παρακολουθήσουν θεολογικές επιστήμες και να χειροτονηθούν κληρικοί. Ο σκοπός εκπληρωνόταν και το Δεσποτικό, το οποίο χρησίμευε και ως κατοικία του μητροπολίτου όταν βρισκόταν στην Αθήνα, ήταν γεμάτο από φοιτητές της θεολογίας και κληρικούς που συμπλήρωναν τις σπουδές τους. Το παρεκκλήσι κρίθηκε απαραίτητο και ήταν έντονος ο προβληματισμός του ιεράρχη. Πώς θα μπορούσε να χτίσει ένα εκκλησάκι στον στενό χώρο της πολυκατοικίας;
Εν τέλει βρέθηκε η λύση της ταράτσας και ανοικοδομήθηκε με ιδιαίτερη φροντίδα. Όσοι το επισκέπτονταν εντυπωσιάζονταν από την ολοκληρωμένη και επιβλητική εμφάνισή του. Αριστερά των εισερχομένων υπήρχε το μικρό παγκάρι, ένα επίσης μικρό μανουάλι για τα κεριά των πιστών, δύο τρία στασίδια, ένα περίτεχνο τέμπλο ανάλογου μεγέθους, σεπτές εικόνες και ύστερα το Ιερό με την Αγία Τράπεζα και τον Εσταυρωμένο. Ήταν μία βασιλική, με τα παράθυρά της προς την οδό Ιπποκράτους και την είσοδό της επί της ταράτσας της πολυκατοικίας προς την οδό Βουλγαροκτόνου.
Το εκκλησάκι, πεντακάθαρο και περιποιημένο, μακριά από τον θόρυβο, περίμενε τους πιστούς να το επισκεφτούν. Ιδιαίτερη φροντίδα επιφύλασσαν στο εκκλησάκι ο θυρωρός, ο κυρ Σωτήρης Μακρής, και η σύζυγός του Σοφία. Λειτουργούσαν σαν τους παλαιούς εκκλησάρηδες, εκτελώντας χρέη νεωκόρων. Φρόντιζαν για την καλή συντήρηση του μικρού ναού, άναβαν καθημερινά τα καντήλια και εκτελούσαν χρέη κωδωνοκρούστη! Οπως ήταν φυσικό, δεν υπήρχε καμπάνα ή σήμαντρο. Οπότε, ειδοποιούνταν από το Δεσποτικό ότι επρόκειτο να γίνει λειτουργία και έσπευδαν να χτυπήσουν τα κουδούνια των διαμερισμάτων της πολυκατοικίας και των γειτονικών σπιτιών, ενημερώνοντας και τους γείτονες για το γεγονός. Και ήταν πράγματι γεγονός για τη γειτονιά ότι μπορούσαν οι κάτοικοι της Νεάπολης να παρακολουθήσουν την ιερουργία στον μικρό Άγιο Παντελεήμονα.
Γνώρισε και δόξες όμως το εκκλησάκι, στο οποίο λειτουργούσαν συνήθως αρχιμανδρίτες του τάγματος και σε αρκετές περιπτώσεις μητροπολίτες. Ως ψάλτες χρησίμευαν οι καλλίφωνοι μαθητές του Οικοτροφείου του Δεσποτικού. Εξάλλου, εκεί χειροτονούνταν διάκονοι, ιερείς και αρχιμανδρίτες, ενώ συχνά τελούνταν και γάμοι! Ανήμερα του αγίου Παντελεήμονος γιόρταζε πανηγυρικά. Πλήθη κόσμου, νέοι, γέροι, γυναίκες, άνδρες και παιδιά, ανεβοκατέβαζαν στην ταράτσα της πολυκατοικίας για να ανάψουν το κεράκι τους στην εικόνα του αγίου, με την κυρα-Σοφία να σπεύδει σβήνοντας τα κεριά από τον φόβο πυρκαγιάς λόγω του μεγάλου συνωστισμού.
Τις πληροφορίες αυτές διέσωσε και μας παρέδωσε το 1956 ο Χρήστος Χασάπης.
Δυστυχώς ο μικρός Άγιος Παντελεήμων της οδού Βουλγαροκτόνου 30 δεν διασώθηκε.
Στο κτίριο στεγάζεται σήμερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
Ελευθέριος Σκιαδάς
Εφημερίδα Κυριακάτικη Δημοκρατία
Ο Παντελεήμων Φωστίνης
Καταγόταν από το Κρανίδι της Ερμιονίδας.
Το 1922 εκλέχθηκε Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου.
Το 1927 ίδρυσε στην Κύμη Ευβοίας ανεπίσημα το Ιερό Τάγμα Αγίου Παντελεήμονος.
Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς Πολέμους (ο νεαρός Παντελεήμων, ήδη Διάκονος, κατατάσσεται εθελοντικά ως ιεροκήρυκας του 8ου Συντάγματος Ναυπλίου), στον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, συμμετείχε στην Εθνική αντίσταση και πολέμησε στη Μέση Ανατολή.
Ο Μητροπολίτης Παντελεήμων Φωστίνης σε μια από τις πορείες του στο Βορειοηπειρωτικό Μέτωπο