Τ. Τόκας: Αναγκαία η επιστροφή των αρμοδιοτήτων στα Δημοτικά Συμβούλια – Θετική Απόφαση του Γ΄Τμήματος του Σ.Τ.Ε.

Αντισυνταγματική  από το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ κρίθηκε  η μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα δημοτικά συμβούλια στις Οικονομικές Επιτροπές και στις Επιτροπές Ποιότητας Ζωής…  
καθώς και η συγκρότηση των επιτροπών αυτών με (πλασματικές) πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των δημάρχων. Η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του ανώτατου δικαστηρίου.
Η παράταξή μας από την αρχή αυτής της περιόδου τάχθηκε κατά της υπέρμετρης ενίσχυσης, ιδιαίτερα, της Οικονομικής Επιτροπής που αποδυνάμωσε τη λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία έγινε υποτυπώδης.
Είναι αναγκαίο να τεθούν όρια στις αρμοδιότητες των Οικονομικών Επιτροπών  για τη δημοκρατικότερη  λειτουργία των δήμων. Βεβαίως μέχρι το τέλος αυτής της δημοτικής περιόδου χρειάζεται προσοχή για να μη σταματήσουν οι δραστηριότητες των δήμων και εκτιμώ ότι πολύ δύσκολα θα γυρίσουν οι αρμοδιότητες στο σύνολό τους στο δημοτικό συμβούλιο.

 Θεωρώ πως όλες αυτές οι αρμοδιότητες   θα επιστρέψουν στα συλλογικά όργανα στην επόμενη τετραετία,  με στόχο την ομαλοποίηση της λειτουργίας των δημοτικών συμβουλίων.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η τρίτη απόφαση του Γ’ Τμήματος για αντισυνταγματικότητα διατάξεων των «νόμων Θεοδωρικάκου»: Η πρώτη αφορούσε τις αλλαγές στον τρόπο ορισμού αντιδημάρχων σε νησιωτικές δημοτικές ενότητες της χώρας και η δεύτερη τις μεταβολές στον τρόπο ανάδειξης προέδρων κοινοτήτων άνω των 300 κατοίκων. Αμφότερες έχουν παραπεμφθεί στην Ολομέλεια του ΣτΕ.
Τάσος Τόκας
Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Ερμιονίδας
Επικεφαλής της ΝΕΔΥΠΕΡ
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ