Τι ψάχνουν οι ξένοι επενδυτές ακινήτων στο Πόρτο Χέλι

Σε κέντρο επενδυτικών εξελίξεων αναμένεται να μετατραπεί το Πόρτο Χέλι το προσεχές διάστημα, καθώς στα σκαριά βρίσκονται μεγάλα τουριστικά πρότζεκτ.
Οι επενδύσεις που ξεχωρίζουν είναι αυτές του Ιρλανδού Κροίσου Πολ Κόλσον, αλλά και της βασιλικής οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, Αλ Ναϊάν. Παράλληλα, αναμένεται η δημιουργία μαρίνας στην Ερμιόνη.
Αυτό υποστηρίζει στο powergame.gr o Στάθης Βερύκιος, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Goutos Properties, η οποία δραστηριοποιείται από το 1986 στον χώρο των ακινήτων, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη γκάμα υπηρεσιών διαχείρισης και παροχής συμβουλών σε θέματα Real Estate – Εκτιμήσεων – Κατασκευών – Επενδύσεων.
Σύμφωνα με τον κ. Βερύκιο, ο Πολ Κόλσον ολοκλήρωσε ήδη την αγορά των δύο ξενοδοχείων κυπριακών συμφερόντων του ομίλου AKS Hotels του Κ. Σιακόλα. Ωστόσο, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες ανακατασκευής τους, ούτε έχουν γίνει γνωστά τα bussiness plans. O Ιρλανδός Κροίσος φέρεται ως ενδιαφερόμενος και για το ακίνητο των 627 στρεμμάτων του ΤΑΙΠΕΔ στην περιοχή Βερβερόντα.
Παράλληλα, προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση μιας μεγάλης τουριστικής επένδυσης, άνω των 200 εκατ. ευρώ, που αφορά την κατασκευή και τη λειτουργία ενός σύγχρονου και πολυτελούς τουριστικού συγκροτήματος, με αρχικό σχέδιο ολοκλήρωσης το 2026. Η επένδυση βρίσκεται ακόμα στο επίπεδο των αδειών, ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί το business plan της.
Φορέας της επένδυσης είναι η εταιρεία Scarlet Beach A.E., που αποτελεί επενδυτικό όχημα της International Holding Company. Η συγκεκριμένη εταιρεία ελέγχεται από το Royal Group της βασιλικής οικογένειας, που πρόκειται για ένα εκτεταμένο δίκτυο εταιρειών που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Ο σεΐχης Ταχνούν, σύμφωνα με την ενδελεχή έρευνα του Bloomberg, αναγνωρίζεται μάλιστα ως ο εγκέφαλος της συνεχώς αναπτυσσόμενης επιχειρηματικής αυτοκρατορίας των Αλ Ναϊάν, καθώς ελέγχει ένα μεγάλο μέρος της οικονομικής αυτοκρατορίας τους.
Όπως τονίζει ο κ. Βερύκιος: «Η γειτνίαση του Πόρτο Χέλι με τις Σπέτσες και την Ύδρα, αλλά και το γεγονός ότι βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την Αθήνα και σε συνδυασμό με το φυσικό περιβάλλον, το έχουν καταστήσει κυρίαρχο επενδυτικό τόπο για σημαντικές επιχειρήσεις διεθνούς βεληνεκούς».
Το έντονο ενδιαφέρον για την περιοχή, κυρίως τα τελευταία τέσσερα χρόνια, υπάρχει και από επενδυτές που προέρχονται από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης. Παλιότερα έντονη ήταν και η παρουσία των Ρώσων, οι οποίοι τα τελευταία δύο χρόνια είναι αρκετά ανενεργοί.
Συνεχίζοντας, ο κ. Βερύκιος τονίζει: «Iδιαίτερα δραστήριοι είναι οι Ελληνοαμερικανοί, οι οποίοι έχουν την τάση το τελευταίο διάστημα να επιστρέφουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα, αλλά και στο Πόρτο Χέλι» και συμπληρώνει ότι «οι ξένοι επενδυτές αναζητούν κατά κύριο λόγο τουριστικές μονάδες και παραθεριστικές κατοικίες 10ετίας ή 20ετίας, ύψους 1 εκατ. με 1,5 εκατ., με σκοπό τη μεικτή εκμετάλλευσή τους, δηλαδή για ιδιοχρησία, αλλά και για ενοικίαση σε τρίτους».
Σε ό,τι αφορά την παρουσία των Ελλήνων επενδυτών στην περιοχή, ο ίδιος δηλώνει ότι οι Έλληνες επενδυτές που τοποθετούν τα κεφάλαιά τους και ψάχνουν να αγοράσουν στην περιοχή υπάρχουν, αλλά σε μικρότερο ποσοστό, και στοχεύουν κυρίως στο να χτίσουν ίδιοι στα οικόπεδα τις κατοικίες τους, σε σχέση με τους ξένους, οι οποίοι λόγω του μικρότερου ρίσκου προτιμούν έτοιμες κατοικίες, παρά ακίνητα που βρίσκονται υπό κατασκευή σε αρχικό στάδιο.
Αν και το Πόρτο Χέλι βρίσκεται σε επενδυτικό αναβρασμό, η περιοχή αντιμετωπίζει κάποια προβλήματα που αποτελούν τροχοπέδη για την ανάπτυξή της, καθώς, σύμφωνα με τον κ. Βερύκιο, η περιοχή έχει προβληματικό οδικό δίκτυο, που εμποδίζει σημαντικά την τουριστική ανάπτυξη και ανησυχεί ιδιαίτερα τους ξένους, ενώ παράλληλα υπάρχει και περιορισμένη προσφορά σε νεόδμητες κατοικίες, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση των επενδυτών.
Παράλληλα, για την ύπαρξη κενών ακινήτων στο Πόρτο Χέλι ο ίδιος ισχυρίζεται το εξής: «Yπάρχουν κάποια φιλέτα ακίνητα, τα οποία είναι ανεκμετάλλευτα. Ειδικότερα, τα εφαπτόμενα ακίνητα πάνω στη θάλασσα είναι δύσκολο να βγουν προς πώληση, καθώς οι ιδιοκτήτες τους κρατούν στάση αναμονής, μια και προβλέπουν ότι τα επόμενα χρόνια η περιοχή θα ανέβει σημαντικά και τα συγκεκριμένα οικόπεδα θα μπορούν να τους δώσουν υψηλότερες αποδόσεις».
Σχετικά με την πορεία την ελληνικής αγοράς ακινήτων το προσεχές διάστημα, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Goutos Properties αναφέρει: «Οι εκλογές στην Ελλάδα προκαλούν ανησυχία στους ξένους επενδυτές, οι οποίοι εμφανίζονται προς στιγμήν επιφυλακτικοί, ωστόσο η ελληνική αγορά των ακινήτων δεν θα κλονιστεί ιδιαίτερα. Αυτό συμβαίνει καθώς πλέον αυτή δεν απευθύνεται αποκλειστικά στην εγχώρια αγορά, αλλά σε έναν παγκόσμιο χάρτη και η ζήτηση της χώρας μας είναι μεγάλη, λόγω των χαμηλών τιμών, αλλά και της ασφάλειας που προσφέρει σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη».
Πηγή
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ