Τελευταία Ενημέρωση: Για ποιούς εργαζόμενους θα είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ τα self tests – Τα πρόστιμα

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, τόνισε, σημερινή ενημέρωση πως τα self test θα επεκταθούν στις εξής δραστηριότητες:

 • Λιανεμπόριο, περιλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ
 • Εστίαση
 • Μεταφορές
 • Υπηρεσίες καθαρισμού
 • Κουρεία
 • Κομμωτήρια
 • Κέντρα αισθητικής
 • Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών.

Για τις δραστηριότητες τα σελφ τεστ είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς. Μία φορά την εβδομάδα.

Οι εργαζόμενοι θα μπαίνουν στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr και σε περίπτωση που το self-test είναι θετικό, ο εργαζόμενος δεν προσέρχεται στην εργασία του και κάνει επαναληπτικό έλεγχο, εντός 24ωρών, είτε σε δημόσια είτε σε ιδιωτική δομή, με επιβάρυνση του ίδιου ή του εργοδότη. Μέχρι να βγει το αποτέλεσμα, ο εργαζόμενος και η οικογένεια του μπαίνουν σε καραντίνα. Αν βγει θετικό, εκδίδεται βεβαίωση και ο εργαζόμενος μπαίνει σε διαδικασία καραντίνας. Εάν το αποτέλεσμα είναι αρνητικό εκδίδεται πάλι βεβαίωση για την προσέλευση στην εργασία.

Οι εργοδότες είναι υποχρεωμένοι να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για την υποχρεωτικότητα των self tests.

Τσουχτερά πρόστιμα

Ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να απασχολήσει εργαζόμενο με φυσική παρουσία αν δεν έχει κάνει self test και δεν έχει δηλώσει το αποτέλεσμά του. Εάν ο εργαζόμενος προσέλθει στη δουλειά χωρίς να έχει δηλώσει το αποτέλεσμα, ο εργοδότης υποχρεούται να μην αποδεχθεί την εργασία και απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής μισθού έως ότου συμμορφωθεί ο εργαζόμενος.

Εάν ο εργοδότης δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις του, του επιβάλλεται από το ΣΕΠΕ πρόστιμο 300 ευρώ. Αν σε έλεγχο του ΣΕΠΕ βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο που δεν έχει δηλώσει self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 500 ευρώ ανά εργαζόμενο.

Αν βρεθεί εργοδότης που απασχολεί εργαζόμενο με θετικό self test, του επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ.

Για ποιους δημόσιους υπαλλήλους είναι υποχρεωτικά τα selftests

Από την πλευρά του, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης ανακοίνωσε για ποιους εργαζόμενους στο δημόσιο ισχύει το υποχρεωτικό self test:

  • Υπάλληλοι ΚΕΠ
  • Υπάλληλοι του «Βοήθεια στο σπίτι»
  • Δικαστικοί λειτουργοί και υπάλληλοι
  • Εργαζόμενοι στις υπηρεσίες καθαριότητας
  • Εργαζομενοι στις υπηρεσιες καθαριοτητας

Συμπληρωματικό εργαλείο

Το δωρεάν self test που διανέμεται από τα φαρμακεία είναι ένα συμπληρωματικό εργαλείο προς όφελος της Δημόσιας Υγείας και στόχος είναι ο εντοπισμός των αδιάγνωστων φορέων του ιού SARS-CoV-2, ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης .

Έκανε λόγο για μια μορφή προσυμπτωματικού ελέγχου με στόχο την έγκαιρη διάγνωση των ασυμπτωματικών κρουσμάτων και εξήγησε ότι γίνεται σε άτομα που δεν έχουν συμπτώματα. Μίλησε για συμπληρωματικό εργαλείο με αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας.

Πότε θα φτάσουν τα self test στον γενικό πληθυσμό – Τι απάντησε ο Κοντοζαμάνης στο Newpost

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου του Newpost Ντίας Μούλου, ο κ. Κοντοζαμάνης, σημείωσε πως σύντομα, τα self tests θα είναι διαθέσιμα και στο γενικό πληθυσμό, με την ημερομηνία να εξαρτάται από την πορεία των παραδόσεων στα φαρμακεία.

«Ξεκινάμε σταδιακά με συγκεκριμένες ομάδες, για να αποφύγουμε το συνωστισμό και να ανοίξουμε δραστηριότητες εκείνες που θέλουμε με ασφάλεια προκειμένου να επανεκκινήσει η οικονομία. Κάθε πολίτης δικαιούται από ένα εβδομαδιαίο self test και ανάλογα με τις παραδόσεις που θα έχουμε θα φτάσουμε πολύ σύντομα και στον γενικό πληθυσμό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντοζαμάνης.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ