Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού για την ανάπλαση της οδού Πόρτοχελίου – Όρμου Βερβερόντας

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ερμιονίδας επικύρωσε το συνολικό και συνοπτικό Πρακτικό της Κριτικής Επιτροπής για την αξιολόγηση των προτάσεων του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού Ιδεών με θέμα την ανάπλαση & ανάδειξη της οδού Πόρτο Χελίου – Όρμου Βερβερόντας.
Ο διαγωνισμός διήρκησε από τις 10/01/2022 έως τις 10/10/2022. Αντικείμενό του ήταν η εκπόνηση αρχιτεκτονικών ιδεών για την ανάπλαση μιας ολοκληρωμένης κυκλικής διαδρομής με μήκος μιας κατεύθυνσης ~5,50 χλμ., που περιλαμβάνει κοινόχρηστους χώρους εντός του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Παραθεριστικού Οικοδομικού Συνεταιρισμού των Εκπροσώπων Εργατικών και Επαγγελματικών Οργανώσεων στη θέση «Βερβερόντα» και τις συνδετήριες δημοτικές οδούς που οδηγούν στον όρμο της Μπάλτιζας εντός του οικισμού Πόρτο Χελίου. Το ήπιο ανάγλυφο της ευρύτερης περιοχής διευκολύνει την κατασκευή ενός ενιαίου ποδηλατοδρόμου / πεζόδρομου κυκλικής διαδρομής με συνδυαστικές χρήσεις αναψυχής, παιχνιδιού, πράσινου, ανάπαυσης κ.α. στους κοινόχρηστους χώρους και στις δια πλατύνσεις της διαδρομής, λαμβάνοντας υπόψη και τη μελλοντική επέκταση μέχρι το δάσος της Κορακιάς, με βασικούς στόχους:
  • τη βιώσιμη κινητικότητα,
  • την ελκυστικότητα, τη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου,
  • την ανάδειξη του ιστορικού, πολιτιστικού, τουριστικού χαρακτήρα της περιοχής και τη σύνδεσή του με την αύξηση της επιχειρηματικότητας.
Ο σχεδιασμός όφειλε να έχει περιβαλλοντική διάσταση και να ικανοποιεί τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας, με έργα κατά το δυνατόν χαμηλού κόστους και υψηλού κοινωνικού και περιβαλλοντικού οφέλους. Οι δε προτάσεις παρεμβάσεων θα έπρεπε να εντάσσονται σε μια διακριτή και συνολική στρατηγική αντιμετώπισης του δημόσιου χώρου, δίνοντας τη δυνατότητα οι λύσεις να λειτουργήσουν ως πιλότος και να αναπαραχθούν, σε επίπεδο μεθοδολογίας, σε αντίστοιχα άλλα προβληματικά σημεία της ευρύτερης περιοχής, και να διέπονται από την αρχή της ανθεκτικότητας.
Οι προτάσεις θα έπρεπε να αποτελούν συνολικές προσεγγίσεις, να εντάσσονται αρμονικά στην περιοχή, να εφαρμόζουν τις αρχές του βιοκλιματικού, ενεργειακού και αειφόρου σχεδιασμού, τα οικονομοτεχνικά δεδομένα τόσο σε επίπεδο αρχικού κόστους όσο και κόστους λειτουργίας και συντήρησης. Θα συνεκτιμηθούν η πρωτοτυπία της λύσης, η λειτουργικότητα, η μορφολογική αντιμετώπιση των μικροκατασκευών σε συνδυασμό με τη δυνατότητα υλοποίησης της πρότασης τόσο κατασκευαστικά όσο και οικονομικά.
Στην πρόσκληση κρίθηκαν αποδεκτοί οκτώ υποψήφιοι, που κατέθεσαν εμπρόθεσμα τις προτάσεις τους. Στη συνέχεια, η ειδική πενταμελής Κριτική Επιτροπή, που συγκροτήθηκε με την υπ΄αρ. 160/2022 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής αποτελούμενη από τους: Δραγώνα Παναγιώτη, καθηγητή Αρχιτεκτονικού & Αστικού Σχεδιασμού Πανεπ. Πατρών, ως πρόεδρο, Βιρτζίλι Λάουρα, αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Δόμησης Δήμου Ερμιονίδας, ως μέλος εκπρόσωπος της διοργανώτριας αρχής, Φραγκάκη Ιωάννη, αρχιτέκτων μηχανικό ελεύθερο επαγγελματία και Ανδριανόπουλο Τηλέμαχο, αναπληρωτή καθηγητή ΕΜΠ, ως μέλη από τον κατάλογο κριτών του ΥΠΕΝ, και Μελανίτου Άννα, αρχιτέκτων μηχανικό ελεύθερη επαγγελματία, ως μέλος εκπρόσωπος του αρμόδιου κλαδικού φορέα ΣΑΔΑΣ, μέσα από μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία και με ομόφωνη απόφασή της, ολοκλήρωσε την αξιολόγηση των μελετών.
Στις 27/01/2023 με ομόφωνη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής επικυρώθηκε το συνολικό και συνοπτικό Πρακτικό της Κριτικής Επιτροπής και ανακοινώνονται τα τρία πρώτα βραβεία, όπως προβλέπεται από τη σχετική νομοθεσία.
Α΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 39.060,00 €):
Ομάδα μελέτης:
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΡΑΒΑΛΟΣ, αρχιτέκτων μηχ.
ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΝΑΚΗ, αρχιτέκτων μηχ.
Β΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 28.644,00 €):
Ομάδα μελέτης:
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΕΑ, αρχιτέκτων μηχ. – αρχιτέκτων τοπίου
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΟΛΥΖΩΙΔΗΣ, αρχιτέκτων μηχ. – αρχιτέκτων τοπίου
Γ΄ΒΡΑΒΕΙΟ (ποσό 19.096,00 €):
Ομάδα μελέτης:
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΡΥΦΩΝΙΔΟΥ, αρχιτέκτων μηχ.
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΡΔΟΥΚΗΣ, αρχιτέκτων μηχ.
Συνεργάτες:
ΕΛΕΝΗ ΣΤΑΘΗ, αρχιτέκτων μηχ.
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΑΒΔΕΛΑ, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής
ΕΥΑ ΠΑΣΧΑΛΑΚΗ, φοιτήτρια αρχιτεκτονικής
Η πρόταση που ομόφωνα κέρδισε το πρώτο βραβείο χαρακτηρίζεται από σαφήνεια κεντρικής ιδέας και σχεδιαστική επιδεξιότητα, ενώ διακρίνεται από ένα όραμα για τη μελλοντική ανάπτυξη της περιοχής. Η ιδέα του «κύματος» και της καμπυλόμορφης γεωμετρίας προσφέρει ευελιξία προσαρμογής σε διαφορετικές παραμέτρους του χώρου. Η διαμήκης ανάπτυξη της πρότασης τόσο στη Λιμνοθάλασσα όσο και κατά μήκος του τμήματος 2 προσφέρει ποικιλία οπτικών ερεθισμάτων, η οποία μπορεί να κάνει την εμπειρία του περιπατητή ευχάριστη και ελκυστική. Ιδιαίτερα επιτυχής κρίνεται η απόδοση της ιδέας του «κύματος» στην ακτογραμμή της Λιμνοθάλασσας. Οι σημειακές παρεμβάσεις και επιλύσεις των επιμέρους περιοχών κρίνονται ως ευρηματικές και τεχνικά εφικτές. Αντίστοιχα, ορισμένες προτάσεις αστικού εξοπλισμού, όπως η παιδική χαρά του τμήματος 1, χαρακτηρίζονται από σχεδιαστική καινοτομία. Η κατασκευαστική επίλυση των πάνινων σκιάστρων είναι ιδιαίτερα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα. Παρουσιάζει όλες τις προϋποθέσεις ολικής ή τμηματικής υλοποίησης.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας (περίοδος ενστάσεων και κατακύρωση αποτελέσματος), θα γίνει ειδική εκδήλωση και ο Δήμος Ερμιονίδας θα απονείμει τα τρία βραβεία.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ_

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΕΥΧΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ__

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ