Εδώ και περισσότερες από εννέα δεκαετίες, η γραφική και πανέμορφη Ύδρα περηφανεύεται για τα αμυγδαλωτά του ζαχαροπλαστείου «Τσαγκάρης»
που έχουν γίνει το γλύκισμα «σήμα κατατεθέν» του νησιού και τα οποία απόλαυσε μέχρι και η Σοφία Λόρεν.
ρεπορτάζ: Αλέξανδρος Αλεξιάδης
Ήταν το μακρινό 1957 όταν στην Ύδρα γυρίζονταν η ταινία του Χόλυγουντ «Το παιδί και το δελφίνι» με πρωταγωνίστρια τη νεαρή τότε, αλλά πασίγνωστη, Σοφία Λόρεν.
Η ηθοποιός που έχει χαρακτηρίσει το νησί, σε συνέντευξη της στους New York Times, ως ένα από τα ομορφότερα μέρη σε όλον τον κόσμο, είπε πως δεν θα ξεχάσει ποτέ την Ύδρα και έκανε λόγο για ένα μαγικό μέρος.
Τότε ήταν που για πρώτη φορά μια σταρ του Χόλυγουντ δοκίμασε το υδραίικο αμυγδαλωτό του ιστορικού σήμερα ζαχαροπλαστείου «Τσαγκάρης» και ξετρελάθηκε. Όπως αναφέρει στο GRTimes.gr ο Δημήτρης Τσαγκάρης, συνεχιστής για 4η γενιά της οικογενειακής επιχείρησης, σύμφωνα με όσα του εξιστόρησε η γιαγιά του Άννα, τα αμυγδαλωτά άρεσαν τόσο πολύ στη Σοφία Λόρεν, που φεύγοντας για το εξωτερικό, μετά τα γυρίσματα της ταινίας, πήρε μαζί της και άλλα για να έχει μια… γλυκιά ανάμνηση.
Η ιστορία του Οίκου Αμυγδαλωτών Τσαγκάρη
Σύμφωνα με τον Δημήτρη Τσαγκάρη, η επιχείρηση «Τα Κυβέλεια» όπως λεγόταν τότε, λειτούργησε για πρώτη φορά το 1930 στο λιμάνι, από τον προπάππου του Αριστείδη Τσαγκάρη και ήταν η πρώτη καφετέρια στο νησί.
Το 1995, «μπροστάρης» μπήκε ο Κυριάκος Τσαγκάρης, ενώ από το 2020, την οικογενειακή παράδοση ανέλαβε να συνεχίσει ο γιος του Δημήτρης, η 4η γενιά που οδηγεί την επιχείρηση ολοταχώς προς τα 100 χρόνια επιτυχημένης πορείας. Ο Δημήτρης, 29 ετών σήμερα, έχει σπουδάσει ζαχαροπλαστική στη «Le Monde» και ασχολείται με όλη τη γκάμα των γλυκών. Στα αμυγδαλωτά η «αυθεντία» τώρα είναι ο πατέρας του, που είναι και ο συνεχιστής σε αυτό το κομμάτι και τον βοηθάει και ο ίδιος. Ο Δημήτρης τελείωσε τις σπουδές του το 2014 και αμέσως ασχολήθηκε με τη ζαχαροπλαστική, τα πρώτα ερεθίσματα της οποίας είχε δεχθεί από παιδί, στην οικογενειακή επιχείρηση.
Ο ζαχαρομπακλαβάς και το «αχλαδάκι»
«Τα αμυγδαλωτά ξεκίνησαν στην ουσία από τη γιαγιά. Τα έφτιαχναν πάντα οι νοικοκυρές της Ύδρας, καθώς είχαν και αμυγδαλιές στα σπίτια τους, αλλά ο προπάππους μου ήταν αυτός που έκανε το πρώτο ζαχαροπλαστείο στο νησί και τα πουλούσε και από τότε διατηρήσαμε το γλυκό ως έχει και δεν το αλλοιώσαμε με άλλα υλικά» δηλώνει ο Δημήτρης Τσαγκάρης.
Ο ίδιος εξηγεί ότι τα δύο βασικά αμυγδαλωτά είναι ο ζαχαρομπακλαβάς και το «αχλαδάκι», τα οποία παράγονται με μόλις τέσσερα υλικά, σε…. μυστική αναλογία που τα κάνει μοναδικά. Βασικό συστατικό και των δύο, είναι το αμύγδαλο φυσικά και εκτός από αυτό περιέχουν ανθόνερο, ζάχαρη άχνη και σιμιγδάλι για το «δέσιμο».
«Από το 1930 ξέρουν όλοι αμυγδαλωτά μας και αυτό γιατί δεν αλλοιώθηκε καθόλου ο ζαχαρομπακλαβάς που είναι τετράγωνα κομμάτια που τα βάζουμε συσκευασμένα στο κουτί και κάθε συσκευασία έχει 10 κομμάτια. Είχαμε σκεφτεί κάποιες ιδέες με μαύρη σοκολάτα και κάποιες άλλες γεύσεις, αλλά δεν τις προχωρήσαμε γιατί το συγκεκριμένο γλυκό είναι και το σήμα κατατεθέν του νησιού και δεν θέλαμε να αλλάξει, να αλλοιωθεί» επισημαίνει.
Το «αχλαδάκι», σύμφωνα με τον κ. Τσαγκάρη, το δίνουν συνήθως σε γάμους, βαφτίσια και σε εκδηλώσεις από παλιά. Είναι λίγο πιο «μπελαλίδικο» από τον ζαχαρομπακλαβά στον τρόπο παρασκευής του. Έχει την ίδια ακριβώς γεύση, αλλά έχει την ιδιαιτερότητα ότι ψήνεται και ότι το πλάθεις, το αφήνεις κάποια ώρα να «ξεκουραστεί» στη ζάχαρη άχνη, μετά αφού «τραβήξει» το ξαναπαίρνεις και το πλάθεις σε σχήμα αχλαδιού. Τα βουτάς μέσα στο ανθόνερο και περιχύνεις στο τέλος άχνη.
Τα ανάρπαστα αμυγδαλωτά, λέει ο ζαχαροπλάστης, τα προτιμούν και τουρίστες που πάνε στην Ύδρα από πολλές χώρες, αλλά και οι Έλληνες επισκέπτες. Πολλοί από αυτούς, όχι μόνο δοκιμάζουν το γλυκό, αλλά παίρνουν και μαζί τους και έτσι η γεύση «ταξιδεύει» εδώ και χρόνια σε πάρα πολλές περιοχές του κόσμου.
Από την παραδοσιακή υδραίικη πουτίγκα στο παγωτό αμυγδαλωτό!
Ένα από τα πρώτα γλυκά που έφτιαξε ο ιδρυτής Αριστείδης Τσαγκάρης, ήταν η παραδοσιακή σήμερα υδραίικη πουτίγκα, συνταγή που είχε φέρει ο ίδιος από την Αμερική. Το γλυκό αυτό το έδιναν στα «Κυβέλεια», το πρώτο μαγαζί της Ύδρας από το 1930 και μέχρι και σήμερα, ο Δημήτρης Τσαγκάρης έχει την ίδια ακριβώς συνταγή στο ψυγείο του. Πρόκειται για ένα κέικ σιροπιασμένο, με σοκολάτα και σαντιγί με κερασάκι από πάνω, ενώ έχει και τρίμα αμυγδάλου και όπως λέει ο ζαχαροπλάστης είναι φανταστικό, ενώ παλαιότερα το προτιμούσαν και με παγωτό καϊμάκι: «Η συνταγή ήρθε από την Αμερική μεν, κατέληξε δε παραδοσιακή υδραίικη, καθώς εδώ και τόσα χρόνια φτιάχνεται με τον υδραίικο τρόπο και τα δικά μας υλικά».
Φέτος ωστόσο, μια άλλη συνταγή φαίνεται πως ήρθε να «ταράξει τα νερά», με την 4η γενιά να βάζει τη δική της «πινελιά» στην ιστορία της επιχείρησης. Ο Δημήτρης Τσαγκάρης έφτιαξε το πρώτο παγωτό αμυγδαλωτό το οποίο «κέρδισε» με την πρώτη κουταλιά όσους το δοκίμασαν μέχρι στιγμής. «Γίνεται ένας μικρός χαμός με αυτό και όσοι το δοκίμασαν τρελάθηκαν . Έρχονται διάφορα περιοδικά και με φωτογραφίσεις κτλ και το διαφημίζουμε γιατί πιστεύουμε ότι θα πάει εξαιρετικά καλά» λέει ο Δημήτρης Τσαγκάρης, εξηγώντας πως το ετοιμάζει:
«Στην ουσία έχω το χειροποίητο παγωτό που κάνω ούτως ή άλλως και το οποίο θέλει δύο μέρες για να γίνει. Λόγω των υλικών και της διαδικασίας, είναι πραγματικά χειροποίητο και αυτό το καταλαβαίνει αμέσως όποιος το δοκιμάσει. Καμία σκόνη, όλα αγνά υλικά, με δικό μας γάλα. Βάζω λοιπόν την ψίχα αμυγδάλου μόλις βγαίνει από τον αποφλοιωτή και το περνάω στο παγωτό ως τρίμμα και κομμάτια, στη βάση που είναι η βανίλια».
Η… διάσημη γιαγιά – Ύδρα ένας ασφαλής τουριστικός προορισμός
Η Ύδρα, αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή τουριστικά μέρη της χώρας μας και αυτός είναι ένας από τους λόγους που πολλά ξένα τηλεοπτικά δίκτυα, μικρές και μεγάλες παραγωγές, κάνουν συχνά την εμφάνιση τους. Κατά την παρουσία τους στο νησί συνήθως δεν παραλείπουν να αναφερθούν στο ξακουστό αμυγδαλωτό και τα τελευταία χρόνια πολλές φορές επισκέφτηκαν το ζαχαροπλαστείο, με τη γιαγιά Άννα να αναλαμβάνει τον ρόλο της παρουσίασης της διαδικασίας παρασκευής.
«Η γιαγιά έχει βγει πολλές φορές στην τηλεόραση και σε ελληνικά και σε ξένα τηλεοπτικά κανάλια και πρόσφατα σε ένα γαλλικό κανάλι, σε ένα γερμανικό και σε άλλα. Μας ξέρουν πλέον πολλές παραγωγές και όσοι θέλουν να μας βρουν ρωτάνε απλά που είναι το ζαχαροπλαστείο Τσαγκάρης. Έρχονται κυρίως πριν φύγουν από το νησί, γιατί οι περισσότεροι δεν αποχωρούν πριν δοκιμάσουν το υδραίικο αμυγδαλωτό» τονίζει ο κ. Τσαγκάρης.