Τάσος Λάμπρου: Οι Πανελλήνιες & η αξία του επαγγελματικού προσανατολισμού – Ευχές στους μαθητές μας

Μια ακόμη δύσκολη και ιδιαίτερη σχολική χρονιά ολοκληρώνεται , από την Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 οι μαθητές της Γ’ Λυκείου

δίνουν για μια ακόμη φορά την μάχη των πανελληνίων εξετάσεων για να κερδίσουν μια θέση στην δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η σχολική χρονιά σημαδεύτηκε από την υγειονομική κρίση, από την διπλή μέθοδο εκπαίδευσης (σύγχρονη και ασύγχρονη), με την συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο με την μέθοδο της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης όσο και την κλασική αξία της δια ζώσης εκπαίδευσης , επίσης με μια ακόμη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση στο εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στις πανεπιστημιακές σχολές.

Αυτονόητο ήταν ότι σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (καθηγητές- μαθητές αλλά και οι γονείς) αισθάνονται ότι λειτουργούν σε καθεστώς πειραματισμού και μεγάλης αγωνίας για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις συνθήκες που επικράτησαν τόσο στην κοινωνία μας όσο και ιδιαίτερα στο ευαίσθητο χώρο της παιδείας.

Από την πλευρά μου θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους μαθητές της Γ’ Λυκείου (Γενικά Λύκεια-ΕΠΑΛ) κάθε επιτυχία στις εξετάσεις, εύχομαι να διαθέτουν ψυχραιμία, αυτοσυγκέντρωση και αποφασιστικότητα, να αποδώσουν το μέγιστο των ικανοτήτων τους και των γνώσεων τους για να πετύχουν τους στόχους τους σε αυτήν την διαγωνιστική διαδικασία. Μέσα σε τρεις ώρες απαιτείται να δείξετε μια ιδιαίτερη προσοχή για να παρουσιάσετε με σαφήνεια, ακρίβεια, πληρότητα και περιεκτικότητα τις κατάλληλες απαντήσεις επί των θεμάτων – ερωτημάτων που σας έχουν τεθεί.   

Σας εύχομαι ολόψυχα να κερδίσετε αυτήν την μάχη αλλά «ο πόλεμος» συνεχίζεται , σας περιμένουν πολλές ακόμα μάχες για να κερδίσετε το στοίχημα των σπουδών σας , της επαγγελματικής καριέρας αλλά και της ευόδωσης των στόχων σας σε ατομικό , οικογενειακό , επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Αυτό όμως που πρέπει πάντα να θυμόσαστε είναι η αξία του σωστού επαγγελματικού προσανατολισμού, της στόχευσης του επαγγελματικού σκοπού σε μια κοινωνία που αλλάζει συνεχώς, που αποδέχεται την αποδέσμευση των σπουδών από την δεδομένη κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων, που αντιλαμβανόμαστε όλοι τη  έννοια της συνεχούς επαγγελματικής κινητικότητας και τη  αξία της δια βίου μάθηση και επαγγελματικής κατάρτισης.

Άρα μετά τις εξετάσεις κύρια επιλέγουμε σπουδές και στην συνέχεια «κτίζουμε» την επαγγελματική μας σταδιοδρομία – καριέρα, κατανοούμε την αξία του επαγγελματικού σκοπού – σκοπών και υιοθετούμε την αξία της δια βίου μάθησης, μια δυναμική διαδικασία προκλήσεων για να κερδίζουμε τελικά «τον πόλεμο» της γνώσης, της κοινωνικής καταξίωσης και της σωστής επαγγελματικής συμπεριφοράς. 

Καλή επιτυχία σε όλους τους μαθητές μας, να είναι πάντα όλοι καλά και να απολαύσουν τις χαρές της νέας κοινωνικότητας, οι χαρές του καλοκαιριού τους περιμένουν , μετά τις πανελλήνιες εξετάσεις.

Με εκτίμηση

Τάσος Λάμπρου

Καθηγητής Κοινωνικής Εκπαίδευσης

Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ερμιονίδας

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ