Στην Κοιλάδα με βροχή (Ιστορίες & Φωτογραφίες του Στέφου)

Τα χρόνια μετά τον πόλε­μο η καλύτερη δουλειά ήταν φωτογράφος.

Εγώ πρώτα ήμουνα τσαγκά­ρης, ο παππούς μου και ο πατέρας μου φωτογράφοι και ως συνήθως τα παιδιά δεν θέλουν να κάνουν τη δουλειά που έχει ο πατέ­ρας. Και μού ‘λεγε ο πα­τέρας μου «βρε, δοκίμα­σε μια φορά και θα δεις ότι πιο πολλά θα βγάλεις ως φωτογράφος παρά ως τσαγκάρης».

Πράγ­ματι, δοκίμασα και είδα τη διαφορά και ενώ μέ­χρι το 1945 ήμουν τσα­γκάρης άλλαξα και έγι­να φωτογράφος.

Για να μην κάνω, όμως, αντί­πραξη του πατέρα μου αγόρασα ένα ποδήλατο και το πρώτο δρομολό­γιο ήταν να πάω από την Κόστα στην Κοιλάδα, το 1952, όπου δούλεψα πολύ καλά αλλά το βράδυ, που θα γύριζα, πιάνει μια βρο­χή και έμεινα στην Κοιλά­δα.

Ο Στέφος με τον Παντελή Λιώση, την κυρά Ματίνα και την Κατίνα Κοσμέτου (13-3-57)

Ρωτάω για κανένα ξενοδοχείο, μου λένε «στου Παντελή του Λιώση». Pάω και μου λέει η κυρά Ματίνα «δεν έχω, άμα θέλεις να σε βάλω να σε βάλω να κοιμηθείς με ένα γύφτο…». Τι να κάνω, δέ­χτηκα αλλά ο γύφτος ρο­χάλιζε τόσο δυνατά, που κόντευε να… ξηλώσει τη σκεπή.

«Καλέ κυρά Ματίνα πώς να κοιμηθώ με τέτοιο ροχαλητό;»

«Ε, να σε βάλω με τον Αντωνάκη μου», ο οποίος τότε ήταν μικρός αλλά πώς να κοι­μηθώ, πάλι ακουγόταν το ροχαλητό.

Τότε μου λέει «να σε βάλω με έναν κα­λόγερο, στο άλλο δωμάτιο». Πάω στο άλλο δω­μάτιο, που δεν ακουγόταν το ροχαλητό τόσο πολύ αλλά πού να βρω ησυχία, που ο καλόγερος ήταν… από τους άλλους. «Ώχ τι έπαθα, σκέφτηκα, πίσω μου σ’ έχω σατανά».

Bγαί­νω έξω και λέω της κυρα Ματίνας: «καλέ από τη Σκύλα στη Χάρυβδη, δεν μπορώ» και τότε, βλέπω έξω το καΐκι του Ζόγκα, που κάθε πρωί εκτελούσε δρομολόγια Κοιλάδα – Ναύπλιο, γιατί τότε δεν υπήρχε ο σημερινός δρό­μος. Πάω, λοιπόν, και κοι­μάμαι στο γιατάκι του κα­ϊκιού και το πρωί, που είχε σταματήσει η βρο­χή, παίρνω το ποδήλατο για να ξεκινήσω.

Με βλέ­πει η κυρά Ματίνα και μου λέει «πού πας, δεν πλή­ρωσες» της λέω ότι κοι­μήθηκα στο καΐκι και δεν με πίστευε.

Τι να κάνω, για πρώτη φορά στην Κοιλάδα, που είχα δουλέψει, έδωσα και ας μη κοιμή­θηκα…

Στέφος Αλεξανδρίδης

Στην φωτογραφία του άρθρου: Πίσω το ξενοδοχείο του Π. Λιώση (13-11-55)

Δημοσιεύθηκε στον έντυπο ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗ στις 11-9-2008 και περιέχεται στο βιβλίο “Έρδι Στέφουα” (εξαντλημένο)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ