“Σπάει” το φράγμα του 10% ο εμβολιασμός – Ποιες ομάδες παίρνουν σειρά – Πόσες δόσεις αναμένονται τον Απρίλιο

Σε μία κρίσιμη χρονικά συγκυρία, η οποία ορίζεται από τη “μάχη” για τον περιορισμό του τρίτου κύματος της πανδημίας και την αποτύπωση των κομματιών του παζλ, που θα συνθέσουν το κράμα της σταδιακής επιστροφής στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα, η επιχείρηση “Ελευθερία” μετατρέπεται στο νούμερο ένα σύμμαχο για την επόμενη ημέρα της χώρας.

Ανεβάζοντας εξακολουθητικά στροφές, ο εμβολιασμός της κοινότητας σπάει το ένα φράγμα μετά το άλλο και η σημερινή ημέρα μετατρέπεται στο νέο, μέχρι το επόμενο, μεγάλο ορόσημο. Το μεσημέρι, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, θα έχει εμβολιαστεί το 10% της κοινότητας με την πρώτη δόση κατά της Covid-19, τη στιγμή κατά την οποία το σύνολο των εμβολιασμών και με τις δύο δόσεις στη χώρα μας αγγίζει σχεδόν το 1,5 εκατομμύριο, ενώ ξεκίνησαν τα…τσιμπήματα και για τα άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα. Όπως, μεταμοσχευμένοι και αιμοκαθαιρόμενοι, στα νοσοκομεία που πραγματοποιούν τις θεραπείες τους.

“Η Ελλάδα βρίσκεται σταθερά ανάμεσα στις έξι-επτά ευρωπαϊκές χώρες που έχουν τους υψηλότερους ρυθμούς εμβολιασμού και επισπεύδει ανάλογα με τις ροές των εμβολίων που φτάνουν. Ήδη, έχουν γίνει πάνω από 1.430.000 εμβολιασμοί και μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν  επιπλέον 1,5 εκατομμύριο”, είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση, δια της εκπροσώπου της, Αριστοτελίας Πελώνη. Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, όπως αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της στρατηγικής, μέσω της επιχείρησης “Ελευθερία”:

-Στις 26 Μαρτίου θα ανοίξει η πλατφόρμα  για  τα  ραντεβού  της ηλικιακής ομάδας 70-74 ετών.

-Τις αμέσως επόμενες ημέρες, περίπου στις αρχές Απριλίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της ηλικιακής ομάδας, 65-69 ετών.

Στόχος των κινήσεων είναι μέχρι το τέλος Απριλίου ή το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαΐου, να έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση του εμβολίου όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και οι ευπαθείς ομάδες με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Παράλληλα, το Μάιο και τον Ιούνιο και σε ένα ακόμα ανέβασμα της ταχύτητας που σχετίζεται με τα…τσιμπήματα, θα προστεθούν οι ευπαθείς ομάδες της κατηγορίας Β, οι ειδικές επαγγελματικές ομάδες, όπως για παράδειγμα οι εργαζόμενοι στον τουρισμό, καθώς και ο γενικός πληθυσμός. Πρόκειται για το μείγμα μίας πολιτικής, στο βάθος της οποίας αναμένεται να επιτευχθεί το μέγιστο ζητούμενο, το οποίο θα αποτελέσει τη γέφυρα για τη μετάβαση από την περιπέτεια της πανδημίας στην κανονικότητα. Και αυτό δεν είναι άλλο από το χτίσιμο των τειχών της ανοσίας, που έχει μετατραπεί εδώ και μερικούς μήνες σε ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Την ίδια στιγμή, από την 1η Απριλίου αναμένεται αύξηση των παραδόσεων από τις φαρμακευτικές εταιρείες και προστίθενται 272 εμβολιαστικά κέντρα, ανεβάζοντας το γενικό σύνολο στα 1.073. Δηλαδή, 55 περισσότερα σε σχέση με ό, τι είχε ανακοινωθεί κατά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στη χώρα. Δύναμη πυρός θα αποτελέσουν τα δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα, που θα συμπληρώσουν τον “Προμηθέα” της λεωφόρου Κηφισίας. Πρόκειται για το Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου και το Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα παραλαβής των εμβολίων για τον Απρίλιο:

-Η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις.

-Η AstraZeneca 450.000 δόσεις.

-Η Moderna 100.000 δόσεις και

-Η Johnson & Johnson θα παραδώσει 70.800 δόσεις τον Απρίλιο, 300.000 δόσεις το Μάιο και 960.000 δόσεις τον Ιούνιο.

Η συμβολή των self tests

Στην κυβέρνηση δίνουν μεγάλη βαρύτητα και στα self tests, τα οποία θα προστεθούν στα χιλιάδες τεστ που γίνονται καθημερινά για την επιδημιολογική επιτήρηση από τον ΕΟΔΥ. “Στόχος είναι τα τεστ να δηλώνονται, ώστε να υπάρξει εντοπισμός ασυμπτωματικών ασθενών και καλύτερη ιχνηλάτηση και κατόπιν να ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ για καραντίνα, αυτοπεριορισμό και ό,τι άλλο προβλέπεται. Η Ελλάδα καθιερώνει πρώτη πανευρωπαϊκά την εύκολη διάθεση και ευρύτατη χρήση αυτών των test για την εβδομαδιαία αυτοπαρακολούθηση των πολιτών. Τα τέσσερα self test τον μήνα που παρέχονται σε κάθε πολίτη, θα γίνονται εύκολα στο σπίτι, θα παρέχονται δωρεάν με την επίδειξη του ΑΜΚΑ και δεν υπάρχει κάποιο άλλο αντίτιμο”, σχολιάζουν κυβερνητικά στελέχη. 

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ