Πόσο κοστίζουν τα πολυτελή εξοχικά στην Ελλάδα  – Πόρτο Χέλι & Μεσσηνία

Άνοδο ζητούμενων τιμών και αυξομειώσεις αποδόσεων (yields) καταγράφουν οι εξοχικές κατοικίες, επιφάνειας 250 τετραγωνικών μέτρων σε δημοφιλείς προορισμούς στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα της συμβουλευτικής εταιρείας Algean Property για την πορεία βασικών μεγεθών πολυτελών εξοχικών κατοικιών σε 30 μεσογειακούς προορισμούς, καταγράφεται μικτή εικόνα.
Η τάση όμως, που καταγράφεται είναι ενιαία: Η ζήτηση είναι αυξημένη, λόγω πανδημίας, ιδίως για πολυτελή ακίνητα, οδηγώντας σε ενισχυμένες τιμές και χαμηλότερες αποδόσεις. Η Ελλάδα μαζί με την Ισπανία και τη Γαλλία ανήκει στις χώρες για τις οποίες η ζήτηση ισχυροποιήθηκε εν μέσω πανδημίας, με την Algean να υποστηρίζει ότι λόγω των χαμηλών επιτοκίων, η αγορά μίας πολυτελούς εξοχικής κατοικίας αποτελεί σημαντική επενδυτική ευκαιρία. Οι αναλυτές της εταιρείας σημειώνουν ακόμη ότι το 45% των πελατών, ήδη, αγοράζει εξοχικό ως επένδυση. Ταυτόχρονα, λόγω και της υγειονομικής κρίσης, η δεύτερη κατοικία μετατρέπεται σε πρώτη, καθώς όσοι από τους ιδιοκτήτες επιλέγουν να μην αξιοποιήσουν επενδυτικά τα συγκεκριμένα ακίνητα, διαμένουν περισσότερο σε αυτά.
Με τα δεδομένα αυτά, δεν αυξάνονται μόνον οι τιμές πώλησης αλλά και τα ενοίκια που καταγράφουν όμως, χαμηλότερο ρυθμό ανόδου. Σύμφωνα εξάλλου, με τα στατιστικά στοιχεία της Eurostat, πανευρωπαϊκά, σε ετήσια βάση, κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021, οι τιμές πώλησης ενισχύθηκαν κατά 9,2%, ποσοστό που περιορίστηκε σε 1,2% στα μισθώματα. Στην Ελλάδα, οι αξίες των κατοικιών, συναρτήσει των περιοχών, ενισχύθηκαν το διάστημα 2018 – 2021, από 10% έως 30%.
Πώς όμως, διαμορφώνονται οι επιδόσεις σε 14 κορυφαίους προορισμούς πολυτελούς εξοχικής κατοικίας στην Ελλάδα; Τις πέντε πρώτες θέσεις της κατάταξης με τους 30 κορυφαίους ευρωπαϊκούς προορισμούς καταλαμβάνουν η Μύκονος, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Σκιάθος και το Πόρτο Χέλι με αποδόσεις 7,4%, 7,1%, 6,3%, και 6% αντίστοιχα. Στις συγκεκριμένες πέντε περιοχές, η τιμή πώλησης ανά τ.μ. για κατοικία 250 τ.μ. ανέρχεται σε 7.750 χιλ. ευρώ στο νησί των Ανέμων και διαμορφώνεται σε 4.750 ευρώ, 6.500 ευρώ, 4.000 ευρώ και 4.500 ευρώ στην Πάρο, τη Σαντορίνη, τη Σκιάθο και το Πόρτο Χέλι.
Στην Πάρο, σύμφωνα με την Algean, οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί (7,1%), συγκριτικά με το 2019. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών έχει ξεπεράσει αυτόν των τιμών πώλησης, γεγονός που επιτρέπει στο νησί να περιορίσει το χάσμα του με την Μύκονο. Στη Σαντορίνη οι τιμές πώλησης και τα μισθώματα ενισχύθηκαν ελαφρώς, συγκριτικά με το 2019, αλλά οι επιδόσεις της αγοράς πολυτελούς εξοχικής κατοικίας παρέμειναν ίδιες, συγκριτικά με το 2019. Αντίστοιχη εικόνα εμφανίζει και η Σκιάθος, ενώ στο Πόρτο Χέλι οι αποδόσεις ενισχύθηκαν, σε σχέση με το 2019 (5,1%) λόγω της ελαφράς ανόδου των τιμών πώλησης. Την δεκάδα των κορυφαίων ελληνικών προορισμών συμπληρώνουν η Χαλκιδική, τα Χανιά και η Κεφαλονιά, με την τελευταία να εμφανίζει ισχυρή άνοδο των αποδόσεων, συγκριτικά με το 2019, οπότε διαμορφώνονταν σε 4,1% με τα ενοίκια να αυξάνονται ταχύτερα, συγκριτικά με τις τιμές πώλησης.
Στην Αττική Ριβιέρα συναντώνται αποδόσεις 4,2%, ενώ οι τιμές πώλησης ανέρχονται σε 4.600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.
Τιμές πώλησης στους κορυφαίους, πανευρωπαϊκά, εξοχικούς προορισμούς

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ