Κατά την συνεχή, καθημερινή μου, έρευνα για άντληση ιστορικών θεμάτων, που αφορούν την Ερμιονίδα και τα νησιά Σπέτσες & Ύδρα,
ανακαλύπτω μικρά «διαμαντάκια», που μπορεί να περιέχονται σε δυο γραμμές αλλ’ όμως λέν’ πολλά.
Όπως η παρακάτω αναφορά του Γρηγόρη Καρταπάνη, Μέλους της Εταιρείας Θεσσαλικών Ερευνών, την οποία «αλίευσα» από τον ιστορικό ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ του Βόλου, με γενικό τίτλο: Αναζητώντας τα σκάφη του γραφικού στολισμού στον Βόλο (Β’ Μέρος): Ονοματολόγιο βενζινάκατων.
Οι βενζίνες του Βόλου ήταν μικρά ξύλινα επιβατηγά σκάφη, που δραστηριοποιούνταν κατά την καλοκαιρινή περίοδο στις τοπικές θαλάσσιες συγκοινωνίες από τις αρχές της δεκαετίας του ’20 έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.
Στην αλφαβητική παράθεση των ονομάτων των σκαφών και στον αριθμό 15, διαβάζουμε:
ΝΕΑ ΕΡΜΙΟΝΗ: Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη, χρονικά, βενζίνα, που δραστηριοποιείται στον Βόλο στα 1921, σύμφωνα με την έως τώρα έρευνά μας, πραγματοποιώντας θαλάσσιες εκδρομές, σύμφωνα με τη σχετική σύντομη ανακοίνωση (16/5/1921 – ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ). Πρακτορεύεται από τον Π. Νόνη.
Προφανώς, το σκάφος δεν ονομάστηκε «Νέα Ερμιόνη» τυχαία, καθώς το όνομα του πρακτορεύοντος (Π. Νόνης) είναι καταφανώς Κρανιδιώτικο.
Κάποια στιγμή, θα έπρεπε να μελετηθεί βαθύτερα η παρουσία Ερμιονιδέων ναυτικών στην ευρύτερη περιοχή του Βόλου και των Σποράδων, η οποία έχει υπάρξει έντονη.
Αναφέρω προσωπικό βίωμα:
Συμμετείχα σε μιαν εκδρομή, πριν από κάποια χρόνια, των Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών Ερμιονίδας στην Σκόπελο. Σε τουριστικό κατάστημα και ενώ περιεργαζόμουνα ένα αντίγραφο παλιού ψαράδικου, μου έπιασε κουβέντα ο καταστηματάρχης. Του είπα, λοιπόν, πως κάνω συλλογή με αντίγραφα παραδοσιακών σκαφών, μια που στην περιοχή μας ανθεί η ναυτοσύνη. Και τότε, προς μεγάλη μου έκπληξη, μου ανέφερε πως το επώνυμό του ήταν… Σοφικίτης και ο προπάππους του είχε πάει στην Σκόπελο από το Κρανίδι! Και με περηφάνεια πρόσθεσε πως οι τελευταίες παραδοσιακές ψαρόβαρκες στην Σκόπελο είναι Σοφικίτικες!!
(αλλά πάνω στην παρουσία Ερμιονιδέων στην Σκόπελο θα επανέλθω…)
Γιώργος Ν. Μουσταΐρας