Μουσείο Παιχνιδιών Ερμιόνης: Επετειακή Έκθεση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση

Το Μουσείο Παιχνιδιού Ερμιόνης, έργο του Ερμιονικού Συνδέσμου,  στεγάζεται στην Εστία Πολιτισμού «Μιχαήλ Παπαβασιλείου» και εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι του 2013.

Τα εκθέματα, παιχνίδια και αντικείμενα χειροποίητα και βιοτεχνικά που αφορούν, άμεσα ή έμμεσα, στο παιδί, προέρχονται από την περίοδο 1900 έως 1960 και ιδιαίτερα από την τελευταία δεκαετία 1950 – 1960.

Στο χώρο κυριαρχεί η αυθεντική φωτογραφία/κολλάζ της Ερμιόνης του 1940 με παιδιά να παίζουν, ανέμελα, στο Λιμάνι, που προεκτείνεται, ευρηματικά, στο δάπεδο της αίθουσας, για να δεχτεί το παιδί με το πατίνι, τους βόλους, το τζίτζι, τα φούσια, τα κανάρια, τις σβούρες και το πίτσι…

Οι προθήκες με τσίγκινα παιχνίδια, στρατιωτάκια, κούκλες, πάνινα ζωάκια και μουσικά όργανα, τα αιωρούμενα αεροπλανάκια και οι μαριονέτες, η σχολική γωνιά με το θρανίο και το μαυροπίνακα, τα πήλινα αντίγραφα των αρχαίων παιχνιδιών, το παιδικό δωμάτιο και ο χώρος της ραπτικής, οι «ιπτάμενοι» χαρταετοί και το αερόστατο συνθέτουν ένα «παιγνιδαγωγείο», πολύχρωμο. Τη συλλογή συμπληρώνει η γωνιά του Καραγκιόζη, με τις αυθεντικές φιγούρες και το μπερντέ, του σπουδαίου καραγκιοζοπαίχτη Χαρίδημου.

Ο επισκέπτης του Μουσείου αντλεί σημαντικές πληροφορίες για την ιστορία, την παράδοση, την κοινωνική και οικονομική κατάσταση του τόπου, καθώς και τη συμμετοχή του παιδιού στο παιχνίδι, ενώ παράλληλα διεγείρονται παιδικές μνήμες και προκαλείται συγκινησιακή φόρτιση.

Οι στόχοι και οι δράσεις του Μουσείου είναι:

  1. Συλλογή και έκθεση ερμιονίτικων  παιχνιδιών του 19ου και 20ου αιώνα.

  2. Παρουσίαση των παιχνιδιών σε μόνιμο εκθεσιακό χώρο

  3. Καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών παιχνιδιών της Ερμιόνης και του ευρύτερου ελλαδικού χώρου.

  4. Διοργάνωση εκδηλώσεων και παρουσίαση παραδοσιακών παιχνιδιών με τη συμμετοχή σχολείων, ιδιωτών, συλλόγων κ.ά., για τη διάδοσή τους στις επόμενες γενιές.

  5. Κατασκευή παιχνιδιών με ανακυκλώσιμα υλικά, επισκευή κατεστραμμένων παιχνιδιών.

  6. Πραγματοποίηση σχολικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

  7. Κατασκευή δανειστικών Μουσειοσκευών.

  8. Διοργάνωση σεμιναρίων από ειδικά εκπαιδευμένους συνεργάτες για γονείς και εκπαιδευτικούς.

Για τις ημέρες και τις ώρες λειτουργίας επικοινωνήστε με τις Ελένη και Μαρία Τράκη στα τηλ. 210-4515081, 27540-31228.

GPS: 37.3861573561, 23.2474769032
Τηλέφωνο:
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ