Λύριζα: Η Αποκριά Στο Κρανίδι Του Χθες…

H Λύριζα είναι ένα τοπικό έθιμο της αποκριάς, που γιόρταζαν στο παλιό Κρανίδι την εποχή που η μετακίνηση των ανθρώπων δεν ήταν τόσο εύκολη όσο η σημερινή γιατί τα αυτοκίνητα ήταν ανύπαρκτα.

Τι ήταν η Λύριζα; Η Λύριζα ήταν ένα αυτοσχέδιο γλέντι της γειτονιάς που γινόταν σε ένα πλάτωμα της γειτονιάς.

Όλοι οι γείτονες έβγαζαν τραπέζια και καρέκλες στο πλάτωμα, έφερνε ο καθένας τις ετοιμασίες του, άφθονο κρανιδιώτικο κρασί και κυρίως το κέφι του για να γλεντήσουν.

Στα γλέντια αυτά απαραίτητο ήταν το μασκάρεμα, τα πειράγματα, οι πλάκες και ο χορός. Πολύ χορός. Αγαπημένες μεταμφιέσεις ήταν οι απάχηδες και η γκαμήλα. Aπαραίτητα εδέσματα ήταν οι γκόγκες (Φτιαχτά μακαρόνια, ζεματισμένα με φρέσκο βούτυρο γάλακτος ) και το φτιαχτό γιαούρτι, λόγω της πληθώρας του γάλακτος την περίοδο της αποκριάς.

Το όνομα λύριζα του εθίμου προέρχεται από τη λύρα, το μουσικό όργανο και την αρβανίτικη κατάληξη-ζα που σημαίνει μικρό γλέντι, με όργανα όταν υπήρχαν ή με γραμμόφωνα.

Γνωστές λύριζες στο Κρανίδι ήταν της Μπαρδούνιας, των Σαραντάσπιτων, του Αγίου Κωνσταντίνου, της Κάτω Πλατείας και του Αγίου Βασίλη (ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ).

Κατερίνα Ν. Πιτσά

Πηγή

Φωτογραφίες κειμένου: Στέφος Αλεξανδρίδης

Την φωτογραφία του άρθρου την αλιεύσαμε από την πολύ καλή σελίδα του facebook “Το Κρανίδι που αγαπήσαμε”, με σχόλιο: Κρανίδι……Απόκριες…..1951…………

οι Απάχηδες……..
χαρακτηριστική αποκριάτικη μεταμφίεση της εποχής…….

Νότης Παπαντωνίου (κάτω δεξιά), Χρήστος Παπασταύρος, Νίκος Κοκκίνης, Γιάννης Μπουγιατιώτης, Γιάννης Τσαμαδός, Μίμης Μπουγιατιώτης, Βαλές, Μίμης Κοκκίνης….
η φωτογραφία παραχωρήθηκε για δημοσίευση στην Σελίδα μας,
από την κ. Μαρία Παπαντωνίου…….

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ