Κτηματολόγιο: Χαμηλή η συμμετοχή σε Αργολίδα, Σπέτσες & Ύδρα – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν έχουν δηλώσει την περιουσία τους στο Κτηματολόγιο, δεν μπορούν να προβούν σε αγοραπωλησία, μεταβίβαση, γονική παροχή και έκδοση οικοδομικής άδειας.
Κι αυτό επειδή, με το νέο σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, τόσο στη σύνταξη κάθε συμβολαίου όσο και στην έκδοση άδειας οικοδομής, θα πρέπει να μνημονεύεται και να επισυνάπτεται στο συμβόλαιο, το αποδεικτικό υποβολής δήλωσης στο Κτηματολόγιο.
Στο μεταξύ, ένα χρόνο περιθώριο έχουν στη διάθεσή τους οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους στο Κτηματολόγιο και να αποφύγουν το πρόστιμο.
Διευκρινίζεται πως τα πρόστιμα θα παραμείνουν παγωμένα έως τα τέλη Δεκεμβρίου 2022 και πως με τα έως τώρα δεδομένα, μετά τη λήξη του παγώματος, σχεδιάζεται από το Κτηματολόγιο να καταβληθούν.
Ο «ΟΤ» παρουσιάζει όλες τις όλες τις απαραίτητες πληροφορίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν την πλήρη εικόνα αναφορικά με το τι συμβαίνει στο Κτηματολόγιο ώστε να κινηθούν με ασφάλεια στο νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί , μετά και την ψήφιση του τελευταίου νόμου.
Χαμηλή συμμετοχή
Χαμηλή συμμετοχή στη συλλογή δηλώσεων παρατηρείται σε Ρέθυμνο και Κυκλάδες-λιγότερο από 5% (!), επίσης σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Τροιζηνία, Μάνδρα και Βίλια ( Ειδυλλία). Επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά στη συλλογή δηλώσεων έχουν 12 νησιά: Χίος, Σάμος, Λήμνος, Λέσβος, Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Κύθηρα, Αγκίστρι, Πόρος, Σπέτσες και Ύδρα.
Ψηφιακή επίθεση
Για τη χαμηλή συμμετοχή αλλά και την ενημέρωση όλων των ιδιοκτητών για τις δράσεις του Κτηματολογίου ξεκινάει μέσα στις επόμενες μέρες ψηφιακή επικοινωνιακή «επίθεση». Στα …όπλα του Κτηματολογίου περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και η νέα ιστοσελίδα , η προβολή διαφημιστικών banner, αλλά και η παρουσία του Κτηματολογίου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης –και η τροφοδότησή τους με ειδήσεις, πληροφορίες και χρηστικά βίντεο για τη διαδικασία της κτηματογράφησης.
Ιδιοκτήτες οριζοντίων ιδιοκτησιών
Όπως επισημαίνει μιλώντας στον « ΟΤ», ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς, « οι «αφορολόγητες» γονικές παροχές, η ανάγκη ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, εν όψει και της γενικής εφαρμογής της « Ταυτότητας Κτηρίου» από την 1η Ιανουαρίου 2022, καθιστούν αναγκαία την άμεση επίλυση προβλημάτων που απασχολούν μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών οριζοντίων ιδιοκτησιών στις πολυκατοικίες.
Από την ΠΟΜΙΔΑ ζητούν: Δικαίωμα μονομερούς τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όταν κατά την υπαγωγή στον σχετικό νόμο αποδεικνύεται πως υπάρχει διαφορά στην επιφάνεια υπέρ ή σε βάρος όμορης οριζόντιας ιδιοκτησίας. Η απόκλιση των διαστάσεων οριζόντιας ιδιοκτησίας έως 2% συνολικά από την κάτοψη σύστασης να μην απαιτεί τροποποίηση της. Επίλυση του προβλήματος των άκυρων θέσεων στάθμευσης με χιλιοστά στην πυλωτή πολυκατοικιών, και δυνατότητα μονομερούς κατάργησης του δικαιώματος «υψούν» στις υφιστάμενες οικοδομές.

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ