Κέλλοι από το Κρανίδι – Συνταγή για παραδοσιακά νηστίσιμα λαδοκούλουρα
Τελευταία ενημέρωση:
11/03/2022
Τραγανοί παραδοσιακοί κέλλοι από το Κρανίδι ή αλλιώς παραδοσιακά νηστίσιμα λαδοκούλουρα
Υλικά
Ελαιολαδο 1 κούπα (250 ml) Ζαχαρη 1 κούπα (210 γραμμάρια) Φυσικό Χυμό Πορτοκάλι 1 κούπα (250 ml) Κονιάκ 50 ml (μισό φλιτζανάκι ελληνικού καφέ) Αλέυρι Που Φουσκώνει Μόνο Του 250 γραμμάρια Αλευρι 500 γραμμάρια κίτρινο σταρένιο Μπέικιν Πάουντερ 1 ½ κουταλάκι του γλυκού Σοδα 1 κουταλάκι του γλυκού Κανελά 1 κουταλάκι του γλυκού Γαρίφαλο ¾ κουταλάκι του γλυκού Σουσαμι Μια γεμάτη χούφτα Σήμερα θα δοκιμάσουμε μία συνταγή ελληνική και παραδοσιακή που είναι και νηστίσιμη. Είναι τραγανά λαδοκούλουρα, σχεδόν άγλυκα και άκρως νόστιμα.
Είναι γι’ αυτούς που νηστεύουν ή είναι vegan και χορτοφάγοι ή απλά τους αρέσουν τα άγλυκα γλυκά. Είναι κατάλληλα και για την περίοδο της διατροφής αφού σίγουρα έχουν λιγότερες θερμίδες από τα συνηθισμένα κουλούρια. Μπορούν να τα απολαύσουν και τα παιδιά μας.
Δείτε παρακάτω την εκτέλεση:
Μοσχοβολάνε και είναι πεντανόστιμα, τραγανά και υγιεινά. Με αγνό ελαιόλαδο, χυμό πορτοκαλιού και δύο ειδών άλευρα. Το σουσάμι στη ζύμη είναι προαιρετικό αλλά έχει ευεργετικές ιδιότητες ενώ προσδίδει άρωμα και υφή! Οι Κέλλοι είναι σχετικά άγλυκα κουλουράκια της Αργολίδας. Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και μικρά πλεξουδάκια.
Σε μία λεκάνη ρίχνουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την κανέλα, το γαρίφαλο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη. Διαλύουμε την σόδα μας στον χυμό πορτοκαλιού, με προσοχή γιατί φουσκώνει και ρίχνουμε το μείγμα με την σόδα στην λεκάνη με την ζάχαρη ανακατεύοντας.
Αναμειγνύουμε το μπέικιν πάουντερ στο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του και ρίχνουμε το μείγμα με το μπέικιν πάουντερ στην λεκάνη ανακατεύοντας με τον αυγοδάρτη μέχρι να πάρουμε ένα λείο μείγμα. Στο τέλος προσθέτουμε το σουσάμι και σταδιακά το κίτρινο αλεύρι ανακατεύοντας με ένα κουτάλι στην αρχή και μετά με τα χέρια.
Σταματάμε να ανακατεύουμε ότι απορροφηθεί πλήρως το αλεύρι. Η ζύμη θα κολλάει πολύ στα χέρια οπότε την πατάμε στην λεκάνη για να γίνει λεία η επιφάνειά της και θα δούμε να κολλάει λίγο στα ακροδάχτυλά μας. Καλύπτουμε την επιφάνεια της ζύμης με μία μεμβράνη και την αφήνουμε στον πάγκο για 15 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα. Χωρίζουμε την ζύμη σε μπάλες σε μέγεθος βερίκοκου, 50 γραμμάρια το καθένα. Πλάθουμε την κάθε μπάλα σε κορδόνι με λεπτομερές άκρες και ενώνουμε τις άκρες σαν ένα μεγάλο δάκρυ. Ψήνουμε τα λαδοκούλουρα για 24 λεπτά έτσι ώστε να γίνουν τραγανά.
Tips για τα Κέλλοι από το Κρανίδι
Βγαίνουν 30 λαδοκούλουρα περίπου ή 46 μικρότερα πλεξουδάκια. Το κίτρινο αλεύρι το ρίχνουμε σε 3-4 δόσεις και μπορεί να χρειαστούν 1-2 κουταλιές λιγότερο ή περισσότερο. Εάν φτιάξουμε μικρά πλεξουδάκια, χρησιμοποιούμε κομματάκια ζύμης των 32 γραμμάρια και ψήνουμε 22 λεπτά.
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.