Θρομβώσεις: Ποια ομάδα αίματος αντιμετωπίζει υψηλότερο κίνδυνο;

Ορισμένες ομάδες αίματος μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ενός ατόμου για διαφορετικά προβλήματα υγείας, όπως οι θρομβώσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η έρευνα φαίνεται να επιβεβαιώνει ορισμένα προηγούμενα ευρήματα και αποκαλύπτει νέα συσχέτιση μεταξύ των τύπων αίματος και των ασθενειών, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό eLife.

Τι επισημαίνει νέα έρευνα
«Υπάρχουν ακόμα λίγες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το εάν άτομα με RhD-θετικό και RhD-αρνητικό, δύο διαφορετικές ομάδες αίματος ενδέχεται να διατρέχουν κίνδυνο ορισμένων ασθενειών ή πόσες περισσότερες ασθένειες μπορεί να επηρεαστούν από τον τύπο ή την ομάδα αίματος» αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Torsten Dahlén, φοιτητής διδακτορικού στο Ινστιτούτο Karolinska στη Στοκχόλμη.

Για να καλύψουν αυτό το κενό, οι ερευνητές διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ των τύπων αίματος, της κατάστασης RhD και περισσότερων από 1.000 ασθενειών.

Ένα άτομο που είναι θετικό σε RhD έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται αντιγόνο D στα ερυθρά αιμοσφαίρια τους. Το RhD αρνητικό σημαίνει ότι η πρωτεΐνη απουσιάζει.

Ποια ομάδα αίματος κινδυνεύει από θρομβώσεις
Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ήταν πιο πιθανό να εμφανίσουν θρόμβους στο αίμα.

Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν αιμορραγική διαταραχή και οι γυναίκες με ομάδα αίματος Ο είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση που προκαλείται από εγκυμοσύνη.

Οι ερευνητές βρήκαν επίσης μια νέα σχέση μεταξύ της ομάδας αίματος Β και μειωμένου κινδύνου για πέτρες στα νεφρά, και σημείωσαν ότι οι γυναίκες που είναι θετικές σε RhD είναι πιθανότερο να αναπτύξουν υπέρταση που προκαλείται από εγκυμοσύνη.

Απαιτείται περισσότερη έρευνα για την επιβεβαίωση αυτών των ευρημάτων, επισημαίνουν οι ερευνητές.

Πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ