26 Νοεμβρίου η «Πανούκλα» του Αλμπέρ Καμύ στο θέατρο ARTίκι, στο Κρανίδι

Ο Θεατρικός Όμιλος Ερμιονίδας ενημερώνει ότι η παράσταση ‘Η Πανούκλα’ ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ.

Η παράσταση θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ, την ίδια ώρα, λόγω έκτακτης αλλαγής του προγράμματος γυρισμάτων ηθοποιού.

Τιμή εισιτηρίου : 10 €

Παρακαλούμε όσους ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν, να κάνουν έγκαιρα κράτηση στο τηλέφωνο 698 698 2224, προκειμένου να οριστικοποιήσουμε την πρόσκληση. Στις κρατήσεις θα τηρηθεί αυστηρά η σειρά προτεραιότητας, σύμφωνα με το χρόνο κράτησης.

Ενημερώνουμε, όσους επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση, ότι το κλειστό θέατρο ARTίκι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Θ.Ο.Ε., την περίοδο από 1 Νοεμβρίου 2021 έως και 31 Μαΐου 2022, έχει χαρακτηριστεί ως COVID FREE, δηλαδή μπορούν να παρακολουθήσουν τις παραστάσεις (του Θ.Ο.Ε. ή φιλοξενούμενες), μόνο όσοι έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού και πιστοποιητικό νόσησης. Κατά την είσοδο είναι απαραίτητη η επίδειξη του πιστοποιητικού (το οποίο θα σκαναριστεί), μαζί με την αστυνομική ταυτότητα. Χωρίς τα δύο αυτά παραστατικά δεν θα είναι δυνατή η είσοδος των θεατών στο θέατρο. Επίσης καθ’ όλη τη διάρκεια της παράστασης είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας από τους θεατές.

Το έργο

Ο γιατρός Ριέ, η Πόλη και η Πανούκλα ξετυλίγουν ένα παράλογο χρονικό τρόμου, επιβίωσης κι ανθεκτικότητας. Όλα ξεκινούν σε μια συνηθισμένη πόλη, όπου οι αρουραίοι αρχίζουν να βγαίνουν από τους υπονόμους και να πεθαίνουν στους δρόμους. Η ζωή των ανθρώπων της αλλάζει από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς ο ιός μεταδίδεται ανεξέλεγκτα από τα ζώα στους ανθρώπους και έρχονται αντιμέτωποι με την αρρώστια, τη μοναξιά, τον φόβο, την τρέλα και τον θάνατο. Ο γιατρός Ριέ βάζει στο μικροσκόπιό του το χάος που προκαλεί μια τέτοια κρίση, παλεύει ακατάπαυστα για την υγεία των συμπολιτών του και δίνει όλες του τις δυνάμεις για να πολεμήσει, όχι μόνο την αρρώστια, αλλά κυρίως την απελπισία.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης , ο Κων/νος Πασσάς, και ο Δημήτρης Μαμιός επί σκηνής ζωντανεύουν το αλληγορικό τοπίο του έργου και αναρωτιούνται για το νόημα της ανθρώπινης ύπαρξης, αφού ακόμη και στις πιο σκοτεινές εποχές «υπάρχουν στον άνθρωπο περισσότερα πράγματα να θαυμάσεις απ’ όσα μπορείς να περιφρονήσεις».

Σημείωμα της σκηνοθέτριας, Σοφίας Καραγιάννη:

«Η προσωπική μου εργασία πάνω στο αλληγορικό και σπουδαίο κείμενο του Α. Καμύ ξεκίνησε πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Μετά από δύο αναβολές της πρεμιέρας του έργου λόγω γενικού lockdown και μέχρι την σημερινή παράδοση της παράστασης στο κοινό της, ένοιωσα πολλές στιγμές άβολα, αμήχανα, αφού η βιωμένη εμπειρία μας έκανε αληθινούς μάρτυρες στην φανταστική πόλη που τόσο εύστοχα περιγράφει ο συγγραφέας. Πώς λοιπόν να καμωθούμε ότι κάπου, κάποτε ζήσαμε τα τραγικά γεγονότα που περιγράφει ο Καμύ; Μα αφού τα ζήσαμε. Και οι λέξεις που έπρεπε να πούμε; Μα δεν ήταν λέξεις γραμμένες σ’ ένα χαρτί. Έβγαιναν από τα στόματα όλων μαζί των ανθρώπων που βιώσαν και βιώνουν την πανδημία σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν το θέατρο, όπως λένε, δίνει την ευκαιρία στον θεατή να δει «μέσα από την κλειδαρότρυπα» τις ζωές των ηρώων, στην περίπτωση της Πανούκλας πως μπορεί ο θεατής να γίνει ο «αδιάκριτος» παρατηρητής της σκηνής; Μα αφού είναι μάρτυρας πραγματικών γεγονότων που μοιάζουν τόσο πολύ με αυτά της εξωπραγματικής πόλης του Καμύ. Θέλω με δυο λόγια να πω πως μπορεί το θέατρο να γίνει και ζωή αλλά στην περίπτωση της «Πανούκλας» είναι ζωή. Και αυτό είναι αλλόκοτο.

Το παράλογο αυτό χρονικό, έχοντας αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με την τεχνική της τραγωδίας, ξετυλίγεται επί σκηνής από τρία πρόσωπα. Ο Ριέ, ο γιατρός που εργάζεται ακούραστα για να βοηθήσει τους συμπολίτες του, η Πανούκλα, η προσωποποιημένη εκδοχή της αρρώστιας που περνάει την πύλη σαν κατακτητής, και η Πόλη, τα πρόσωπα που ζουν εντός των ορίων της και παρά την συμβολική τους υπόσταση δίνουν μια ανθρώπινη πάλη με την αρρώστια. Ο γιατρός Ριέ και η επιδημία θα αναμετρηθούν, και ενώ ο αγώνας μοιάζει σαν μια ατελείωτη ήττα, κάτω από τον απροκάλυπτο τρόμο υπάρχει μια έντονη χαρά για ζωή. Και αυτό είναι το πιο σπουδαίο στο κείμενο του Καμύ, ο τρόπος με τον οποίο η απελπισία δίνει την θέση της στην ελπίδα.

Με αφορμή τον γιατρό Ριέ και τον αγώνα που δίνει με μοναδική αυταπάρνηση, εύλογο είναι οι σκέψεις μας να είναι στους γιατρούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Γιατροί και νοσηλευτές, έχουν σηκώσει ένα δυσανάλογο βάρος στους ώμους τους. και δυστυχώς, πολλοί από αυτούς έχουν χάσει τη ζωή τους. Σ’ αυτούς θα ήθελα να αφιερώσω την παράσταση, ως μια ελάχιστη αναγνώριση της προσφοράς τους».

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Συγγραφέας : Αλμπέρ Καμύ
Μετάφραση : Σοφία Καραγιάννη, Μιχάλης Βραζιτούλης
Σκηνοθεσία : Σοφία Καραγιάννη
Σκηνικά : Κωνσταντίνα Κρίγκου
Κοστούμια : Κωνσταντίνα Κρίγκου
Μουσική : Στάθης Δρογώσης
Φωτισμοί : Νίκος Βλασόπουλος
Χορογραφία : Μαργαρίτα Τρίκκα
Παίζουν : Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Κωνσταντίνος Πασσάς ,Δημήτρης Μαμιός και ο μουσικός Στάθης Δρογώσης.
Διάρκεια : 80 λεπτά

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ