Ζητείται συνάντηση με τον Πρωθυπουργό για το θέμα της βιντζότρατας

H Εθνική Ένωση Πλοιοκτητών Επαγγελματιών Αλιέων «Η Μεσόγειος» δια του πληρεξουσίου δικηγόρου της, έδωσε στην δημοσιότητα την εξής ενημέρωση πάνω στο θέμα της λειτουργίας του αλιευτικού εργαλείου «Βιντζότρατα»:

Πραγματοποιήθηκε στις 7/9/2021, προγραμματισμένη συνάντηση εκπροσώπων της Ένωσης μας με τον Υπουργό Επικρατείας κον Γεώργιο Γεραπετρίτη, με θέμα την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής Διαχειριστικού Σχεδίου για την βιντζότρατα, όπως έχει πλέον υποχρέωση η Ελληνική Κυβέρνηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο κύριος Υπουργός όμως, αιφνιδιαστικά, μας μετέφερε την αμετάκλητη απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διακοπή της διαδικασίας, καθώς η απόφαση αυτή ελήφθη διότι το εργαλείο αυτό έχει απαγορευτεί τόσο από την Ε.Ε. με τον Κανονισμό (ΕΚ) 1967/2006 όσο και από την Ελλάδα με το Π.Δ. 553/1979.

Η παραπάνω θέση της Ελληνικής Κυβέρνησης είναι απαράδεκτη, ψευδής και αναπόδεικτη. Επιπλέον, προσκρούει σε κάθε έννοια λογικής και προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια δικαίου και συνιστά πράξη που μπορεί να χαρακτηριστεί ακόμα κι αντεθνική καθώς οδηγεί στην ανεργία και τον αφανισμό μεγάλο αριθμό ιδιοκτητών βιντζότρατας, οι οποίοι δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στην ακριτική νησιωτική μας χώρα.

Ειδικότερα, η Ελληνική Κυβέρνηση ψεύδεται, διότι η Ε.Ε. με τον Κανονισμό του 2006 ΟΥΔΕΠΟΤΕ ΑΠΑΓΟΡΕΨΕ αλλά έθεσε αποκλειστικά και μόνο χωρικούς περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας (με όριο την ισοβαθή των 50 μέτρων) και παράλληλα έδωσε το δικαίωμα για την κατά παρέκκλιση λειτουργία τους με την υποβολή Διαχειριστικών Σχεδίων από τα κράτη μέλη, με την προσκόμιση και τον έλεγχο επικαιροποιημένων επιστημονικών μελετών για την αειφορία του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Μάλιστα, η ίδια η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έκρινε και κρίνει ως συμβατά με την κοινοτική νομοθεσία και τους περιβαλλοντολογικούς όρους τα Διαχειριστικά Σχέδια και επομένως ΟΥΔΕΙΣ μπορεί να εμφανίζεται ως “βασιλικότερος του βασιλέως” και με αυθαίρετο τρόπο να επιβάλλει, αναιτιολόγητα, την άποψή του και από θέση ισχύος.

Επιπλέον, το Π.Δ. 553/1979 έθεσε περιορισμούς στη λειτουργία της βιντζότρατας αναστέλλοντας την έκδοση νέων αδειών, σε καμία όμως περίπτωση δεν απαγόρευσε τη λειτουργία τους. Απόδειξη του τελευταίου είναι ότι μόλις πέρυσι η ίδια η Ελληνική Κυβέρνηση εξέδωσε νόμο που έδωσε τη δυνατότητα σε όσους ιδιοκτήτες βιντζότρατας επιθυμούν την οικειοθελή απόσυρση των αδειών τους, να το πράξουν αυτό με την καταβολή αποζημίωσης ύψους 25.000 €. Αφού λοιπόν το ίδιο το Κράτος ζήτησε από τους ιδιοκτήτες να αποσύρουν οικειοθελώς τις άδειες τους πώς είναι δυνατόν αυτές οι άδειες να έχουν απαγορευτεί από το 1979 ή έστω το 2006;

Η Ελληνική Κυβέρνηση, επιπλέον, με την μέχρι σήμερα συμπεριφορά της σε βάρος μας, δηλαδή να μην λαμβάνει υπόψη τις εισηγήσεις και τις διαβεβαιώσεις των 2 ειδικών επί του ζητήματος (ΕΛΚΕΘΕ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή), αναιρεί τη δική της θέση για την πρόταξη της επιστημονικής γνώσης (όπως πχ πράττει στην πανδημία του κορωνοϊού) και με μεθόδους ορμπανικής νοοτροπίας, επιβάλλει αυθαίρετα τη θέση της αρνούμενη τον, επί της ουσίας, διάλογο επί του ζητήματος.

Πρόκειται, αναμφισβήτητα, για ισχυρισμούς που δεν είναι δυνατόν να εκστομίζονται από κυβερνητικά χείλη. Η όλη συμπεριφορά της Ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ιδιοκτήτες της βιντζότρατας είναι προσβλητική, αυθαίρετη και ευτελίζει τη θέση της χώρας μας στην Ε.Ε. Προς τούτο, σε συνέχεια της από 1/9/2021 ανοιχτής μας επιστολής που έχουμε ήδη αποστείλει στον Πρωθυπουργό της Ελλάδας κον Κυριάκο Μητσοτάκη και πριν την δημοσιοποίηση του ζητήματος στις αρμόδιες Ευρωπαϊκές Αρχές, υποβάλλουμε, δημόσια, αίτημα προς αυτόν για την πραγματοποίηση συνάντησης προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του ΔΣ

Φατούρος Γεώργιος

τηλ. 6974383176

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος

ΤΖΑΜΤΖΗΣ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ ΠΑΡ’ ΑΡΕΙΩ ΠΑΓΩ

Λ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ 142 – ΑΘΗΝΑ Τ.Κ. 11471

ΤΗΛ./FAX:2152159922 – ΚΙΝ:6945901805

e-mail: info@tzamtzis-law.gr

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ