«Ζαμπέτα»: Το ντοκιμαντέρ των Ελισάβετ & Σοφίας Σφυρή στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης

Προλάβαμε να το δούμε. Προλάβαμε να συγκινηθούμε. Προλάβαμε να προβληματιστούμε.

Στο μικρού μήκους ντοκιμαντέρ των αδερφών Σφυρή, οι σκηνοθέτριες, δύο νεαρά κορίτσια, ακολουθούν την γιαγιά τους σε μία μέρα της. Η κάμερά τους την κρυφακούει καθώς μιλάει στο τηλέφωνο. Την κρυφοκοιτάζει καθώς εκείνη βλέπει τηλεόραση. Όπως όταν ήταν παιδιά, και παρατηρούσαν με περιέργεια τις δυναμικές γυναίκες της ζωής τους. Τώρα μεγάλωσαν. Μπορούν πια να τη ρωτήσουν. Κάθονται μαζί στην κουζίνα κι εκείνη τους τα λέει όλα: για τον έρωτα που τον έζησε χορταστικά, το πώς βρέθηκε μόνη στον Καναδά, το διαζύγιο που διεκδίκησε στην Ελλάδα του 1960. Μέσα από τις καθημερινές δραστηριότητες και τις αναμνήσεις που ατάραχα διηγείται η Ζαμπέτα, ο σεξισμός της ελληνικής κοινωνίας, τα βάσανα των προσωπικών σχέσεων, ο έρωτας που νικάει, τα φασολάκια που δεν καθαρίζονται εύκολα, όλα γίνονται ένα σφηνάκι ρομαντικού ρεαλισμού. Στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, από σήμερα 24 Ιουνίου έως και τις 4 Ιουλίου. Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ «Ζαμπέτα» είναι υποψήφιο για το Βραβείο Κοινού Fischer.

Η Ελισάβετ Σφυρή σπούδασε στο Goldsmiths Καλών Τεχνών και Γλυπτική στο Royal College of Art. Είναι εικαστικός και κινηματογραφίστρια. Η Σοφία Σφυρή σπούδασε σινεμά και performance στο Central Saint Martins. Σήμερα ασχολείται με την σκηνοθεσία, το μοντάζ και το performance. Η «Ζαμπέτα» είναι η πρώτη τους συνεργασία.

Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Σφυρή & Σοφία Σφυρή
Πρωτότυπη Μουσική: Αδριανός Τρίκας-Πανδής
Μιξάζ: Ανδρέας Γκόβας
Color correction: Δημήτρης Καρτέρης
Σχεδιασμός Αφίσας: Παναγιώτης Παρνασσάς

Η αφίσα του ντοκιμαντέρ μικρού μήκους "Ζαμπέτα" των Ελισάβετ και Σοφίας Σφυρή

Ελίζα Συναδινού

Πηγή

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ