Επιβαρύνσεις «φωτιά» από τις νέες αντικειμενικές αξίες – Το Πόρτο Χέλι στο στόχαστρο!

Το 2022 αναμένεται να είναι χρονιά σημαντικών αλλαγών για το ΕΝΦΙΑ.

Η διαδικασία εκκαθάρισης του θα επισπευστεί ώστε τον προσεχή Μάρτιο, να έχει εκδοθεί ο λογαριασμός για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Ο φόρος θα πληρωθεί σε εννέα ή δέκα δόσεις, ανάλογα με το εάν η πληρωμή των δόσεων ξεκινήσει Μάρτιο ή Απρίλιο. Όπως αποκαλύφθηκε στην έκθεση της 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, από το 2022 να γίνει επίσπευση της διαδικασίας εκκαθάρισης του ΕΝΦΙΑ, ώστε τον Μάρτιο να έχουν εκδοθεί τα καινούργια εκκαθαριστικά, τα οποία θα υπολογιστούν με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Η απόφαση για τις νέες αντικειμενικές τιμές έχει πάρει υπογραφές από τις 18 Μαΐου και βρίσκεται ήδη καθ΄ οδόν προς την Εθνικό Τυπογραφείο.

Όπως είναι αναμενόμενο, θα υπάρξουν αυξήσεις “φωτιά” στις αντικειμενικές αξίες σε περιοχές που είναι εντός σχεδίου δόμησης αλλά παραμένουν για πολλά χρόνια εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού, με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες πολυτελών ακινήτων ή/και οικοπέδων αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ να καταβάλλουν φόρους πολύ μικρότερους ακόμη και από μια λαϊκή περιοχή της Αθήνας ή/και της επαρχίας.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates Θεμιστοκλή Μπάκα, αυξήσεις αναμένονται σε περιοχές της νησιωτικής και ηπειρωτικής Ελλάδας, όπως σε Μύκονο, Σαντορίνη, Πάρο, Πόρτο Χέλι*, καθώς επίσης και σε άλλες παραθαλάσσιες περιοχές της Πελοποννήσου και νομών της χώρας.

  • Σχόλιο: Όταν λένε Πόρτο Χέλι, εννοούν, φυσικά, ένα πολύ μεγάλο μέρος της Ερμιονίδας και εκτός της δημοτικής Κοινότητας…

Ποιοι φόροι επηρεάζονται

Οι αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες επηρεάζουν μια σειρά από φόρους.

Μεταξύ αυτών είναι οι:

ΕΝΦΙΑ

Φόρος κληρονομιάς ή γονικής παροχής

Φόρος δωρεάς ακινήτων

Φόρος μεταβίβασης

Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων

Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας

ΦΠΑ στην αγορά νεόδμητων κτισμάτων και στην αντιπαροχή

Σημειώνεται ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί με τις αντικειμενικές αξίες που ισχύουν σήμερα.

Η Συντακτική Ομάδα

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ