Εγκαίνια Έκθεσης 2021 ANTHROPOS στις Σπέτσες: “Η Πωλίνα Κασιμάτη δημιουργεί συνθέσεις”

Η gallery ΑΚΡΟΠΡΩΡΟ (Παλιό Λιμάνι, Σπέτσες) επιστρέφει αυτό το καλοκαίρι με νέες εκθέσεις επιλεγμένων καλλιτεχνών

και στις 10 Ιουλίου 2021 κάνει εγκαίνια φιλοξενώντας την εικαστικό Πωλίνα Κασιμάτη, η οποία παρουσιάζει έργα γλυπτικής & σχεδίου. H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Ιουλίου 2021.

Η Πωλίνα Κασιμάτη δημιουργεί συνθέσεις, γλυπτικές εγκαταστάσεις που διερευνούν τη σχέση μεταξύ ανθρώπων. Φιγούρες που υπάρχουν σε πολλά και διαφορετικά μεγέθη, απεικονίζοντας η καθεμία διαφορετικές συναισθηματικές καταστάσεις και τρόπους ύπαρξης. Το θέμα ταυτίζεται με τον θεατή.

Κι αυτός κοιτάζει πρόσωπο με πρόσωπο, τον εαυτό του. Η προσοχή του βλέμματος εστιάζεται στην αμεσότητα και ταυτόχρονα στην μακαριότητα που μεταδίδουν οι φιγούρες, λες και οι ασφυκτικοί ρυθμοί ή τα άγχη σταμάτησαν να τις κυνηγούν. Η αληθοφάνεια και η αμεσότητα των μορφών παρουσιάζονται μέσα από τον τρόπο που ισορροπούν στο χώρο, από τα χαρακτηριστικά της ατομικότητας που καθεμιά εμφανίζει, προβάλλοντας την τρισδιάστατη ανάπτυξή τους συνδυασμένο με την στιγμιαία παρουσία τους στο χρόνο.

Ως Ελληνίδα, μας λέει η Πωλίνα Κασιμάτη, μελετώ την Αρχαία Ελληνική γλυπτική η οποία είναι για εμένα πηγή έμπνευσης. Καθώς παρατηρώ αυτά τα μαρμάρινα αριστουργήματα βλέπω την πηγαία δύναμη που κρύβουν μέσα τους, μια δύναμη που έχει την ιδιότητα να συνδέει εκείνη την ώρα το μυαλό μας με την καρδιά. Αυτός είναι και ο δικός μου στόχος. Να φέρω στον θεατή μια τέτοια σύνδεση. Ανάλογα με την διευθέτηση κάθε φορά των γλυπτών στο χώρο και την αναμεταξύ τους δυναμική πυκνότητα ή αραίωση, δημιουργούνται “περιβάλλοντα”. Τα γλυπτά αυτά ταυτοχρόνως “περιβάλονται’ στον χώρο που οικειοποιούνται, επαναπροσδιορίζοντας το εκάστοτε φυσικό περιβάλλον. Κάθε μια φιγούρα, γυναικεία ή ανδρική, σηματοδοτεί εξατομικευμένα αλλά και κοινωνικά χαρακτηριστικά για το ποιόν και τον τρόπο ζωής της, για νοοτροπίες, αντιλήψεις, ψυχικές ιδιαιτερότητες, προτιμήσεις και ενδιαφέροντα, προτείνοντας έναν άτυπο διάλογο επαφών, σχέσεων και ταυτοχρόνως διαφοροποιήσεων. Τα γνωρίσματα αυτά αναδεικνύουν μεμονωμένες και την ίδια στιγμή συλλογικές συμπεριφορές που λειτουργούν ως μαρτυρίες της εποχής.

Η Πωλίνα Κασιμάτη προσωποποιεί καταστάσεις, ενέργειες και δράσεις χρησιμοποιώντας τους δικούς της “ανθρωπότυπους” όπως τα πιόνια μιας σκακιέρας που δραστηριοποιούν το σύγχρονο πολύπτυχο του modus vivendi. Οι εντάσεις των χρωμάτων επιτείνονται ή μετριάζονται από τις ακινητοποιημένες στάσεις των μορφών που στέκουν σαν αγάλματα, μνημειώνοντας ωστόσο το φευγαλέο, το συμπτωματικό και το τυχαίο. Πρόκειται για καταστάσεις που αντιστρατεύονται την διάρκεια και παραδόξως αυτήν καθ αυτήν την ακινησία των αγαλμάτων. Τα γλυπτά αυτά προτείνουν εναλλακτικότητα, πιθανότητες και δυνατότητες της μορφής να παρασταθεί εξοβελίζοντας από την μια πλευρά κάθε σοβαροφάνεια και ιδεαλισμό, από την άλλη πλευρά κάθε μαξιμαλιστική διαπραγμάτευση με την “αδιατάρακτη συνέχεια” του χρόνου.

Ο χρόνος στα έργα της Πωλίνας Κασιμάτη ενσωματώνονται με τις προθέσεις, τις αλληλουχίες, τους συνειρμούς και τις ενδείξεις “πράξεων”, την ώρα που κατακερματίζεται στις στιγμές του. Τα “επεισόδια” των ειδώλων που συγκροτούν και απαρτίζουν αυτόν τον χρόνο, χωροθετικά τον σκηνοθετούν, διαμορφώνοντας ένα “ψηφιδωτό” από αλήθειες και ψέματα, ερωτήματα και αινίγματα που φανερώνουν όψεις της σύγχρονης ζωής, με τα γνωστά και τα εξαιρετέα της, τις οικειότητες και τα απροσδόκητα που συναντά κανείς στους δρόμους της ανθρωπογεωγραφίας της…

Αθηνά Σχινά

Ιστορικός ΤέχνηςΠηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ