Δ. Κοντομηνάς: Από τα ακίνητα σε Κρήτη και Ύδρα στο νέο σφυρί για το κτήμα στην Ερμιονίδα

Στα δίχτυα των πλειστηριασμών έχουν μπλεχτεί τα τελευταία χρόνια εταιρείες και ακίνητα που έφεραν τη σφραγίδα του αείμνηστου Δημήτρη Κοντομηνά, γράφοντας τον επίλογο μιας μακροχρόνιας επιχειρηματικής διαδρομής, στη διάρκεια της οποίας ο γνωστός επιχειρηματίας, ο οποίος ξεκίνησε από τον κλάδο των ασφαλίσεων και στη συνέχεια επεκτάθηκε σε ένα διευρυμένο πεδίο δραστηριοτήτων, άφησε το δικό του αποτύπωμα, προχωρώντας σε “χρυσά” deals πολλών εκατομμυρίων.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 2022, υπήρξε ο δημιουργός μιας πολυεπίπεδης “αυτοκρατορίας” με ισχυρό εκτόπισμα στο εγχώριο επιχειρηματικό στερέωμα, η οποία απαρτιζόταν από αναρίθμητες εταιρείες με παρουσία σχεδόν σε όλους τους τομείς της οικονομικής δραστηριότητας: από τον κλάδο των ασφαλίσεων και των τραπεζών μέχρι τα μίντια, την ψυχαγωγία και την οινοποιία.
Μέσα σε αυτή την πορεία δε φοβήθηκε να ρισκάρει, αναλαμβάνοντας και τους κινδύνους που κρύβει το κάθε εγχείρημα. Κίνδυνοι, οι οποίοι οδήγησαν το ένα μετά το άλλο από τα περιουσιακά του στοιχεία στα χέρια των τραπεζών και στη συνέχεια στον δρόμο της ηλεκτρονικής εκποίησης.
Ο “επίγειος παράδεισος” στο Μετόχι Αργολίδας
Αυτή τη φορά, σειρά παίρνει στην πλατφόρμα πλειστηριασμών ένα μεγάλο κτήμα με συγκρότημα κατοικιών στη θέση Σκάλωμα στο Μετόχι Αργολίδας, που ανήκε στον επιχειρηματία με τη συνολική τιμή πρώτης προσφοράς να ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί σαν επίγειος παράδεισος, λόγω της απαράμιλλης φύσης, που το περιβάλλει και της θέας προς το νησί της Ύδρας.
Το σημείο που εντοπίζονται οι συγκεκριμένες ιδιοκτησίες απέχει περίπου 8 χιλιόμετρα από το Porto Hydra Village και το Barceló Hydra Beach, τα οποία αποτελούν τουριστικό πόλο έλξης ενώ βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων ανατολικά της Ερμιόνης.
Ο Δημήτρης Κοντομηνάς υπήρξε ένα από τα πολλά γνωστά ονόματα του εγχώριου επιχειρείν που διατηρούν ιδιοκτησίες υψηλών προδιαγραφών στην περιοχή του Σκαλώματος, καθώς “βαριά” ονόματα κυρίως εφοπλιστών, όπως οι οικογένειες Γουλανδρή, Κυριακού, Παναγιωτίδη, Ευσταθίου και Βαρδινογιάννη διαθέτουν σημαντικά ακίνητα στην περιοχή λόγω της εγγύτητας στο Πόρτο Χέλι και την Ερμιόνη.
Τι περιλαμβάνουν οι 4 πλειστηριασμοί
Το σφυρί, λοιπόν, αναμένεται να χτυπήσει στις 29 Μαρτίου 2023 για:
– Το ο ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας εν αγροκτήματος συνολικής έκτασης 300.642,00 τ.μ. με την τιμή εκκίνησης να έχει τεθεί στα 7.840.936 ευρώ.
– Το ο ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος έκτασης 73.104,00 τ.μ., με την τιμής εκκίνησης να ορίζεται στα 5.795.594 ευρώ.
– Το ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος έκτασης 114.761,00 τ.μ., με την τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται στις 927.563 ευρώ.
– Το ποσοστό 95% εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας ενός αγροκτήματος έκτασης 122.154,00 τ.μ., με την τιμή εκκίνησης να ορίζεται στις 549.757 ευρώ.
Οι κατοικίες στο κεντρικό τμήμα Στο οικόπεδο έκτασης 300.642 τ.μ., το οποίο αποτελεί και το κεντρικό τμήμα του συνόλου των γηπέδων, έχουν ανεγερθεί 4 κτίρια εκ των οποίων τα 2 είναι κατοικίες με επιφάνειες 168,75 τ.μ. και 127,87 τ.μ. αντίστοιχα, το 1 αποθήκη και το άλλο αντλιοστάσιο. Αποτελούν κατοικίες συμβατικής κατασκευής με φέροντα οργανισμό από οπλισμένο σκυρόδεμα ενώ έχουν παρατηρηθεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες, οι οποίες ωστόσο έχουν στο σύνολό τους τακτοποιηθεί. Η κατοικία επιφάνειας 168,75 τ.μ. ήταν πρώην ποιμνιοστάσιο με έτος κατασκευής το 1998, είχε αρχικά επιφάνεια 153 τ.μ. και απέκτησε οικιστική χρήση με οικοδομική άδεια του 2005 ενώ η τωρινή της κατάσταση κρίνεται ως κακή.
Το παραλιακό μέτωπο
Η έκταση των 73.104 τ.μ. διαθέτει παραλιακό μέτωπο μήκους περίπου 580 μέτρων ενώ έχουν ανεγερθεί 5 κτίρια εκ των οποίων τα 3 αποτελούν κατοικίες και τα άλλα 2 χρησιμοποιούνται ως βοηθητικοί χώροι και αποθήκη.
Το ένα κτίριο περιλαμβάνει τρείς συνενωμένες κατοικίες συνολικής επιφάνειας 235,98 τ.μ., κατασκευασμένες πριν από το 1955, ωστόσο ανακαινίστηκαν με βάση την οικοδομική άδεια του 1989. Το δεύτερο κτίριο ακολουθεί την ίδια διαρρύθμιση και αρχιτεκτονική με το πρώτο, έχει επιφάνεια 40,05 τ.μ., είναι κατασκευασμένο επίσης πριν από το 1955 και ανακαινίστηκε με άδεια του 1989. Και οι δύο παραπάνω κατοικίες βρίσκονται εντός ζώνης παραλίας και αιγιαλού παρόλα αυτά εξαιτίας του έτους κατασκευής τους (προ του 1955) υφίστανται νόμιμα.
Το τρίτο κτίριο αποτελεί μια υπόσκαφη κατοικία επιφάνειας 125,13 τ.μ., η οποία φέρεται να λειτουργεί σαν ξενώνας. Στο σύνολό τους τα κτίρια έχουν φέροντα οργανισμό οπλισμένου σκυροδέματος με εξωτερική επένδυση πέτρας ενώ εσωτερικά φέρουν ξύλινο δάπεδο ή δάπεδο από κεραμικά πλακίδια ενώ και αυτά εμφανίζουν πολεοδομικές αυθαιρεσίες, οι οποίες ωστόσο φαίνεται να έχουν τακτοποιηθεί.
Να σημειωθεί ότι η διαδικασία των πλειστηριασμών, η οποία επισπεύδεται από την Eurobank, στρέφεται εναντίον της εταιρείας Ελληνικές Ξενοδοχειακές και Γεωργικές Επιχειρήσεις Garden Beach, η οποία συστάθηκε το 1967 και φέρεται να έχει έδρα στο 40,2ο χιλιόμετρο της Αττικής οδού και Μεσογείων, στη διεύθυνση δηλαδή που κάποτε στέγαζε το αρχηγείο των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του Δημήτρη Κοντομηνά.
Οι προηγούμενοι πλειστηριασμοί σε Κρήτη και Ύδρα
Θυμίζουμε ότι τα παραπάνω ακίνητα έρχονται να προστεθούν στο κύμα πλειστηριασμών που έχει σαρώσει το τελευταίο διάστημα την περιουσία του εκλιπόντος επιχειρηματία. Η αρχή έγινε με όταν στις 2 Μαρτίου του 2022 όταν ήχησε το ηλεκτρονικό σφυρί για μια άλλη εταιρεία συμφερόντων του Δημήτρη Κοντομηνά, την Mediterra Οινοποιητική, της οποίας τα ακίνητα στις Αρχάνες του Ηρακλείου Κρήτης πέρασαν σε νέους ιδιοκτήτες έναντι του τιμήματος των 1.570.001 ευρώ.
Στη συνέχεια τον δρόμο της ηλεκτρονικής εκποίησης ακολούθησε στις 24 Ιουνίου η βίλα που διατηρούσε στο αγαπημένο του νησί την Ύδρα. Τελικά η πολυτελής κατοικία κατακυρώθηκε στην εταιρεία Καλό Λιβάδι, συμφερόντων του επιχειρηματία Βασίλη Κάτσου ενώ το τίμημα έκλεισε στα 2,761 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά περίπου 710.000 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκίνησης, η οποία είχε οριστεί στα 2.055.000. Πρόκειται για μια κατοικία, η οποία βρίσκεται σε ύψωμα και “βλέπει” το λιμάνι της Ύδρας καθώς εντοπίζεται πάνω από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.
Πηγή
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ