Έντονες διαμαρτυρίες από άκρο εις άκρον στην Ελλάδα από ιδιοκτήτες αγροτικών αλλά και οικιστικών ακινήτων που αντιμετωπίζονται ως δασικές εκτάσεις, έφερε η ανάρτηση των Δασικών Χαρτών εκ μέρους του ΥΠΕΝ.
Οι αναθεωρημένοι Δασικοί Χάρτες – οι οποίοι καλύπτουν πλέον το 100% της επικράτειας σύμφωνα με πληροφορίες από το ΥΠΕΝ – φέρουν αρκετά λάθη διαπιστωμένα τόσο από τους απανταχού ιδιοκτήτες, όσο και από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου, οι οποίες κάνουν ωστόσο λόγο για “ενεργή διαδικασία” που δίνει τη δυνατότητα τακτοποίησης.
Οι εμπλεκόμενοι φορείς ωστόσο (δήμοι, περιφέρειες και ενώσεις ιδιοκτητών) ζητούν την απόσυρση των Δασικών Χαρτών και την παράταση των καταληκτικών ημερομηνιών υποβολής αντιρρήσεων εκ μέρους των ιδιοκτητών, καθώς σε πολλές περιπτώσεις (Ερμιονίδα, Κρήτη, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες αλλά και Αττική) υπάρχουν εκτάσεις που κινδυνεύουν να περάσουν στην κυριότητα του δημοσίου, αλλά και οικιστικά ακίνητα να χαρακτηριστούν αυθαίρετα.
Σημειώνεται ότι με το νόμο 4685/20 η κυβέρνηση προσπάθησε να τακτοποιήσει ένα χρόνιο πρόβλημα, που αφορούσε το τι αποτελεί δασική έκταση (ελλείψει κτηματολογίου και δασολογίου) αλλά και να αποκαταστήσει με συνταγματικό τρόπο την ακύρωση από το ΣτΕ υπουργικών αποφάσεων του 2016 που αφορούσαν την εξαίρεση των “οικιστικών πυκνώσεων” από τους δασικούς χάρτες, αλλά και τη ρύθμιση για την εξαγορά των εκχερσωμένων εκτάσεων.
Έτσι στα μέσα του 2020 αποφασίστηκε η αναθεώρηση του συνόλου των Δασικών Χαρτών (συμπεριλαμβανομένου και του 55% που είχε κυρωθεί), και να συμπεριληφθούν για πρώτη φορά και οι “οικιστικές πυκνώσεις” και εκδόθηκε η υπουργική απόφαση που καθόρισε τη διαδικασία.
Στους αναρτημένους αναθεωρημένους Δασικούς Χάρτες περιλαμβάνονται αγροτικά ακίνητα –πέραν εκείνων που θεωρούνται καταπατημένα ή έχουν περάσει στην κυριότητα του δημοσίου- που ανήκουν σε νόμιμους ιδιοκτήτες, οι οποίοι εγείρουν αντιρρήσεις, καθώς σειρά διοικητικών πράξεων που δεν έχουν ληφθεί υπόψη (με ευθύνη του Δημοσίου) τους καταστούν μη νόμιμους ιδιοκτήτες και τις εκτάσεις τους, δασικές.
Ένα ακόμη πρόβλημα για τα “πρόδηλα σφάλματα” (δηλαδή τις παραλείψεις στοιχείων και αποδεικτικών κυριότητας) είναι πως η εγκύκλιος του ΥΠΕΝ στις 14 Ιανουαρίου 2021, ορίζει ότι γίνονται δεκτές αντιρρήσεις μόνο για το αναμορφωμένο τμήμα του αναρτώμενου δασικού χάρτη και μόνο ως προς τα τμήματα, για τα οποία δεν έχουν ήδη υποβληθεί αντιρρήσεις ή αιτήματα πρόδηλων σφαλμάτων.
Στο ΥΠΕΝ έχει ήδη δημιουργηθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή που έχει αναλάβει να διευθετήσει το όλο ζήτημα των αντιρρήσεων ιδιοκτητών , με ορίζοντα προώθησης της νομοθετικής της πρότασης μέσα στο καλοκαίρι.
Όσον αφορά την συμπερίληψη των οικισμών που βρίσκονται μέσα σε δάση (οικιστικές πυκνώσεις), αυτές προηγουμένως είχαν οριοθετηθεί από τους Δήμους. Η διαδικασία ωστόσο χαρακτηρίζεται μάλλον προβληματική, καθώς σήμερα σπίτια, ακόμη και λιμάνια και δρόμοι χαρακτηρίζονται στους αναρτημένους χάρτες ως δασικές εκτάσεις.
Στο πλαίσιο αυτό, το ΥΠΕΝ αναζητά λύση ορθής καταγραφής των συγκεκριμένων οικισμών, μέσω ειδικής πλατφόρμας, αλλά και δημιουργίας ενός πλαισίου προστασίας.