Δείτε τι συμβαίνει στο σώμα σας αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες

Είστε κι εσείς από τους ανθρώπους που κοιμούνται λίγες ώρες;

Μήπως δεν συμπληρώνετε το απαραίτητο 8ωρο; Σας αρέσει το ξενύχτι, αλλά έχετε και το πρωινό ξύπνημα, οπότε επιλέγετε να «θυσιάσετε» λίγες ώρες παραπάνω ύπνου;

Αν ναι, τότε θα πρέπει να έχετε κατά νου πως η έλλειψη ύπνου μόνο ωφέλιμη δεν είναι για τον οργανισμό σας. Μάλιστα, αν κοιμάστε λιγότερο από 6 ώρες, τότε – σύμφωνα και με σχετικές μελέτες – είστε εκτεθειμένοι σε κινδύνους σχετικά με την υγεία σας.

Δείτε παρακάτω κάποιες από τις συνέπειες που προκαλεί η έλλειψη ύπνου

Αφυδάτωση

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, όταν ο οργανισμός δε συμπληρώνει τουλάχιστον το απαραίτητο 8ωρο, σταδιακά αφυδατώνεται. Και αυτό μπορείτε να το καταλάβετε με το αίσθημα κόπωσης που έχετε μέσα στην ημέρα, λόγω της αφυδάτωσης του οργανισμού. Γι’ αυτό, όταν κοιμάστε λίγες ώρες, φροντίστε να πίνετε στη διάρκεια της ημέρας περισσότερο νερό.

Αύξηση βάρους

Η χρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας κατά 15%, σύμφωνα με σχετικές έρευνες. Κι αυτό γιατί μειώνεται η ορμόνη λεπτίνη, η οποία σηματοδοτεί ότι είμαστε χορτάτοι και αυξάνει την ορμόνη που διεγείρει την πείνα, τη γρελίνη.

Πρόωρη γήρανση

Δεν είναι μύθος ότι «σπάτε» γρηγορότερα, αν κοιμάστε λιγότερο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα, όσοι κοιμούνται λίγες ώρες έχουν αυξημένα σημάδια γήρανσης του δέρματος.

Αδύναμη μνήμη

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, οι διαδρομές μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου. Έτσι, σε όσους κοιμούνται λίγες ώρες η εγρήγορση αλλά και συγκέντρωση μπορούν να πέσουν έως και 32%.

Παθήσεις της καρδιάς

Η έλλειψη ύπνου για μεγάλο χρονικό διάστημα συνδέεται με υψηλότερη πίεση του αίματος και υψηλότερα επίπεδα φλεγμονής. Με αποτέλεσμα μακροπρόθεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρδιακών παθήσεων.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ