Γρηγόριος Κ. Πέρβελης: Ένας Σερραίος έπαρχος Κρανιδίου στην Επανάσταση

Ο Γρηγόριος Κ. Πέρβελης ήταν από τους πρωτεργάτες του απελευθερωτικού αγώνα του 1821.
Όπως αναφέρει ο Σπύρος Δ. Λουκάτος ο Γρηγόριος Πέρβελης ή Πέρβαλης καταγόταν από τις Σέρρες.
«Πρωταρχικά πήρε μέρος στην επανάσταση στη Βλαχία υπό τον Νικόλαο Υψηλάντη, μετά δε την αποτυχία της κατέβηκε στην Ελλάδα και συνέχισε τους αγώνες του.»
Υπέγραψε «εις έλλειψιν Γραμματέως» έγγραφο του Θεοδώρου Νέγρη, αρχιγραμματέα της Επικρατείας, Μινίστρου των Εξωτερικών Υποθέσεων και προέδρου του Συμβουλίου των Μινίστρων, στις 2 Φεβρουαρίου 1822 στην Κόρινθο.
Μαρτυρείται ακολούθως, γραμματέας του Υπουργείου των Ναυτικών κατά τη δεύτερη βουλευτική περίοδο (1823-1824), και γραμματέας του Βουλευτικού Σώματος κατά την τρίτη βουλευτική περίοδο (1824-1826).
Χρημάτισε έπαρχος του Κρανιδίου κατά τον Μάιο 1825 και από το Κρανίδι αλληλογράφησε στις 25 Μαΐου 1825 με τον Γεώργιο Κουντουριώτη, πρόεδρο, τότε, του Εκτελεστικού Σώματος και αργότερα, στις 30 Μαΐου 1825 από το Ναύπλιο καταδεικνύοντας τις σχέσεις μαζί του.
Χαρακτηριζόταν, μάλιστα, ως «γραμματοκομιστής» των Κουντουριωταίων προς διάφορους πολιτικούς ή στρατιωτικούς παράγοντες, ενώ, εξάλλου, στενές ήταν οι σχέσεις του και με τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
Στα Καποδιστριακά χρόνια πήρε μέρος στην εκστρατεία του Δημητρίου Υψηλάντη στην Ανατολική Στερεά.
πηγή
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ