Γιατί διακόπηκε η συνεργασία της Δ.Κ. Ερμιόνης με την Θ. Σκλαβούνου – Ευχαριστίες Ι. Γανώση

Ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμιόνης κ. Ιωσήφ Γανώσης αναπτύσσει, με σημερινό δελτίο τύπου, τους λόγους της συνεργασίας της Δημοτικής Κοινότητας με την κα Θεοδότη Σκλαβούνου, τα οφέλη από αυτήν και το πώς αυτή η συνεργασία έφτασε στο τέλος της.

Αγαπητοί συνδημότες της Κοινότητάς μας,

πριν την έναρξη της θητείας μας και της εγκατάστασής μας στο Κοινοτικό κατάστημα προσπαθήσαμε να οργανώσουμε το Κοινοτικό μας γραφείο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εκπροσωπήσει και εξυπηρετήσει επαρκώς κάθε συμπολίτη μας.

Σχεδιάσαμε την οργάνωση με στόχο την αναβάθμιση της εικόνας του θεσμικού ρόλου της Κοινότητας μας, για να ανταποκριθεί στο βαθμό που σηματοδοτούσε για τις Κοινότητες ο νέος Νόμος της Τ.Α. Κλεισθένης. Παράλληλα δε, να ανταποκριθεί στις ευθύνες και στις υποχρεώσεις που μας είχατε αναθέσει.

Τη χρονική εκείνη στιγμή, Αύγουστος 2019, δυστυχώς η κατάσταση που επικρατούσε στο κτίριο του πρώην Δημαρχείου Ερμιόνης και της Κοινότητας Ερμιόνης, λόγω των πολιτικών διαφωνιών και παραιτήσεων μελών της προηγούμενης Κοινοτικής πλειοψηφίας, αλλά και του ξαφνικού θανάτου του αείμνηστου τ.Προέδρου Χρήστου Δάγκλη, δεν τιμούσε την εικόνα, το κύρος και το εύρος των δυνατοτήτων της τοπικής μας κοινωνίας και όσα αντιπροσωπεύονται διαμέσου της Κοινότητας Ερμιόνης.

Στην προσπάθεια μας να οργανώσουμε ένα κοινοτικό γραφείο αντάξιο της αυτοδιοικητικής μας παράδοσης, της ερμιονίτικης φιλοξενίας, της ιστορίας και της δραστηριότητας των κατοίκων μας, αναζητήσαμε τη βοήθεια συμπολιτών και φίλων μας.

Παράλληλα αναζητήσαμε από την επί σειρά ετών π.Πρόεδρο και π.Αντιδήμαρχο του πρώην Δήμου Ερμιόνης κ. Θεοδότη Σκλαβούνου συνεργασία για την απαραίτητη γραμματειακή υποστήριξη.  Εκτιμώντας τα πρακτικά προσόντα της στη χρήση και γνώση της πληροφορικής-ξένης γλώσσας-κώδικα τοπικής αυτοδιοίκησης-αρχείο Δήμου και την δυνατότητα εθελοντικής παρουσίας στο γραφείο μας σε πλήρες ωράριο.

Για την επιλογή μας ενημέρωσα προσωπικά το Δήμαρχο κ.Γεωργόπουλο σε κατάλληλο χρόνο ως ηθικά όφειλα. Ο κύριος Δήμαρχος αφού αναφέρθηκε στα θετικά και αρνητικά της επιλογής μας, μου συνέστησε την προσοχή ώστε η συνεργασία της να μη δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση του Δήμου, στο υπαλληλικό προσωπικό, στην πολιτική εφαρμογή του προγράμματος του Δήμου και να είναι όσο το δυνατόν πιο διακριτή στα πλαίσια μιας θεμιτής συνεργασίας.

Παράλληλα ορισμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι μας επισκέφθηκαν και κατέθεσαν τη διαφωνία τους για την επιλογή μας, χωρίς να τεκμηριώνουν την αντίθεση τους και χωρίς να προτείνουν εναλλακτική λύση στις ανάγκες της Κοινότητάς μας.

Για καθαρά πρακτικούς και αυτοδιοικητικούς λόγους προχωρήσαμε στην υλοποίηση της πρότασής μας, σηματοδοτώντας παράλληλα το μεγαλείο της συνεννόησης και της συνεργασίας δύο ατόμων οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικές ιδεολογικές και αυτοδιοικητικές παρατάξεις.

Δύο ανθρώπων που κατά το παρελθόν η συγκεκριμένη ως Αντιδήμαρχος και εγώ ως επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του πρώην Δήμου Ερμιόνης βρισκόμαστε σε πολιτικά χαρακώματα. Μιας πρότασης συνεργασίας που τουλάχιστον από την πλευρά του ενός (κ.Σκλαβούνου) δεν υπήρχε κανένα ψηφοθηρικό και πολιτικό όφελος ή οικονομικό αντάλλαγμα και με αυστηρή προϋπόθεση καμία άσκηση θεσμικής εξουσίας εκ μέρους της.

Το έως τώρα αποτέλεσμα της συνεργασίας κρίνοντας απ’ το έργο μας και την αναβάθμιση του θεσμού της Κοινότητάς μας στην πόλη μας, θεωρούμε ότι υπήρξε εξαιρετικό. Αυτό καθημερινώς συνομολογείται και γίνεται αποδεκτό από την συντριπτική πλειοψηφία των συμπολιτών μας αλλά και τις ομολογούμενες μαρτυρίες και πληροφορίες που έρχονται από όλη την περιοχή του Δήμου μας.

Μέρος του έργου μας και δεν πρέπει να διαφεύγει κανενός, προέρχεται από την άντληση γνώσης και εμπειρίας, την οποία αναζητήσαμε όποτε και όταν θελήσαμε από την κ.Σκλαβούνου. Και αυτό αναδεικνύει τα προτερήματα και τα πλεονεκτήματα της ερμιονίτικης κοινωνίας, που όταν κατά καιρούς υγιή κομμάτια της συναντιούνται και συνεργάζονται προσπερνώντας αγκυλώσεις του χθες και συμπεριφορές του παρελθόντος, δημιουργούν και καταγράφουν ξεχωριστές και σπουδαίες στιγμές στη ζωή της Ερμιόνης. Γίνονται φάρος ενέργειας και προόδου, σηματοδοτώντας το μεγαλείο της διαχείρισης και αυτοδιάθεσης , αναδεικνύοντας την ιστορία της και τις παραδόσεις της, εκμεταλλεύοντας με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες της κοινωνίας μας και δίνοντας τελικά υπεραξία στην ”ετικέτα της Ερμιόνης Πολιτεία”.

Για το έργο μας έως σήμερα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων μας και των δυνατοτήτων μας, δεν είναι υπερήφανη μόνον η Κοινότητα μας και ολόκληρη η τοπική κοινωνία, αλλά σίγουρα καταλογίζεται στα πολιτικά κέρδη της σημερινής Δημοτικής Αρχής και του Δημάρχου της.

Δυστυχώς όμως εξωθεσμικοί παράγοντες για τους οποίους έχω αναφερθεί σε προηγούμενες δημόσιες αναφορές μου και νεότευκτοι αιρετοί προερχόμενοι όλοι από το ίδιο ιδεολογικό μετερίζι με την κ.Σκλαβούνου ξεχνώντας ”τις ευεργετικές παραλείψεις και παραβλέψεις της” κατά το παρελθόν προς όφελος της πολιτικής και προσωπικής τους καριέρας, προσπάθησαν και προσπαθούν με αφορμή τη συνεργασία μας να δηλητηριάσουν τις σχέσεις της Κοινότητας Ερμιόνης και του Δήμου Ερμιονίδας.

Επιβεβαιώνοντας στο απόλυτο ”ουδείς ασφαλέστερος εχθρός του ευεργετηθέντος”.

Από την πρώτη μέρα της θητείας μας λόγω της ύπαρξης τέτοιων συμπεριφορών, είναι αλήθεια ότι η Κοινότητά μας δυσκολεύεται να επιτελέσει και να εργαστεί για το έργο που της αναλογεί στα στενά όρια των αρμοδιοτήτων της.

Παρά την κατά διαστήματα χαλάρωση της έντασης η προσπάθεια για την επίτευξη του συγκεκριμένου στόχου μετά την περίοδο των χριστουγεννιάτικων εορτών, επιδεινώθηκε. Δεν γνωρίζουμε την αφορμή, αλλά όλοι αντιλαμβανόμαστε την αιτία.

”Ουδέν ηλίου φαεινότερον για το ποιος είναι ο στόχος”

Κατόπιν αυτών ο κύριος Δήμαρχος μας ζήτησε όπως εκ μέρους της Κοινότητάς μας να προβούμε σε ένα δύο βήματα πίσω βάζοντας λίγο νερό στο κρασί μας και να βοηθήσουμε ώστε να αποφορτιστεί το κλίμα.

Παρότι από νομικής και ηθικής άποψης λειτουργήσαμε πειθαρχημένα μέσα στα όρια της νομικής και ηθικής ευθύνης που κινείται ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, συναποφασίσαμε εγώ και οι συνεργάτες μου της Κοινοτικής πλειοψηφίας να διακόψουμε τη συγκεκριμένη συνεργασία.

Σε αυτήν την απόφαση μας, μας διευκόλυνε αρκετά και η κ.Σκλαβούνου, η οποία πρώτη πρότεινε την αποχώρησή της για να διευκολύνει τη θέση της Κοινότητας μας.

Αποδεχθήκαμε την πρόταση του κυρίου Δημάρχου, ώστε την επόμενη μέρα να μπορεί και εκείνος απερίσπαστα σε ένα κλίμα συνεννόησης και πολιτικής ηρεμίας να ασχοληθεί με τα ουσιαστικά και σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας και ολόκληρος ο Δήμος.

Αναγνωρίζοντας την ιεραρχία της πυραμίδας του αυτοδιοικητικού σχεδιασμού και χωρίς να παρεκκλίνουμε από τον κεντρικό μας στόχο που είναι οι δράσεις για έργο και η λύση στα καθημερινά προβλήματα των συμπολιτών μας. Πάντα με αξιοπρέπεια, με συναίνεση και πολιτική ευθύνη.

Ευχαριστούμε την κ.Θεοδότη Σκλαβούνου για όλες τις υπηρεσίες που μας πρόσφερε, για την ένθερμη στήριξη προς όλους μας, για την άψογη και τίμια συνεργασία της και σήμερα νιώθουμε κερδισμένοι ως άνθρωποι και ως πολιτικά πρόσωπα απ’την εμπειρία της και τις γνώσεις της, αλλά και απ’την ζεστή και ανθρώπινη συμπεριφορά της.

Ευελπιστούμε στο μέλλον όταν και εφόσον χρειαστούμε τη γνώση της σε πεπραγμένα του πρώην Δήμου Ερμιόνης να μας τα προσφέρει απλόχερα.

Τέλος ευχόμαστε σε όλους εκείνους γνωστούς, άγνωστους, αιρετούς και μη, να δικαιωθούν!!! και πολύ γρήγορα να συνεργαστούν, να συμμετέχουν και να σχεδιάζουν ώστε να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους και να προσφέρουν το έργο που υποσχέθηκαν για το καλό των συμπολιτών μας, της πόλης μας και για όλους μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΕΡΜΙΟΝΗΣ

ΙΩΣΗΦ ΓΑΝΩΣΗΣ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ