Βιοκαλλιεργητής ελαιοπαραγωγός στο Κρανίδι: Εργατικά, φάρμακα & αναλώσιμα εκτοξεύουν τον λογαριασμό!

Ο Τάσος Ανέστης καλλιεργεί βιολογικά τους ελαιώνες του στο Κρανίδι Αργολίδας.
Όπως ανέφερε στην «ΥΧ», οι ανατιμήσεις στα βιολογικά αγροεφόδια είναι μεν υπαρκτές, αλλά πολύ πιο περιορισμένες σε σχέση με τη συμβατική καλλιέργεια. Εξαίρεση αποτελούν τα χαλκούχα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται τόσο στη συμβατική όσο και στη βιολογική ελαιοκαλλιέργεια.
Ο ίδιος στάθηκε στο ζήτημα των εργατών γης που συνεχώς διογκώνεται και, όπως μας είπε, επέφερε σημαντική αύξηση στο κόστος παραγωγής: «Φέτος, για συγκομιδή και τυποποίηση μόνο το κόστος μας έφτασε στα 3,60 ευρώ για κάθε λίτρο παραγόμενου ελαιολάδου. Σε σχέση με πέρσι, η αύξηση αυτή πλησιάζει το 50%. Μεγάλη είναι και η επιβάρυνση λόγω των προβλημάτων που σχετίζονται με τους εργάτες που απασχολούνται στη συγκομιδή και σε άλλες εργασίες.
Είναι γεγονός ότι υπήρξαν λιγότεροι διαθέσιμοι εργάτες, ενώ λόγω της μικρής προσφοράς και της μεγάλης ζήτησης, φθάσαμε να δώσουμε για πρώτη φορά μεροκάματο 60 ευρώ στον επικεφαλής των εργατών και 40 ευρώ στους υπόλοιπους. Μεσοσταθμικά, οι αμοιβές αυξήθηκαν 20% σε σχέση με πέρσι. Εκτός αυτού, οι εργάτες που δεν ήταν Βαλκάνιοι, αλλά Ασιάτες, δεν ήταν το ίδιο αποδοτικοί στη συγκομιδή, γεγονός που μας καθυστέρησε κατά περίπου τρεις εβδομάδες».
Όπως εξήγησε στη συνέχεια ο βιοκαλλιεργητής, η καθυστέρηση στη συγκομιδή μεταφράστηκε σε δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και σε οικονομικές επιπτώσεις: «Υπήρξαν επιπτώσεις στις παραγγελίες, καθώς οι συνεργάτες μας είχαν διαμορφώσει το πλάνο των παραγγελιών τους, με δεδομένο ότι θα είχαν το προϊόν στο ράφι πριν από τα Χριστούγεννα. Αυτό μας επηρέασε και στις διαπραγματεύσεις με τους πελάτες μας, ενώ αυξήθηκε και το ποσοστό που έλαβε ο διανομέας».

πηγή

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ