Έξω από το Πόρτο Χέλι με θέα τις Σπέτσες: Η κατοικία επιτομή του μίνιμαλ design… στην αγκαλιά ελαιόδεντρων! [Εικόνες]

Το οικόπεδο βρίσκεται στους λόφους έξω από το Πόρτο Χέλι Αργολίδας, σε μια πλαγιά προς τα νότια, με θέα το Αιγαίο και το νησί των Σπετσών.

Οι εικόνες μιλούν από μόνες τους!

Ο δρόμος πρόσβασης βρίσκεται στην νότια πλευρά στο χαμηλό σημείο του οικοπέδου. Το σπίτι, η κύρια βεράντα και η πισίνα τοποθετήθηκαν στο κέντρο του οικοπέδου με την προγραμματική τους ανάπτυξη κατά μήκος του άξονα Ανατολής-Δύσης.

Η κύρια ιδέα σχεδιασμού ήταν η μεγιστοποίηση των ανοιγμάτων στα παράθυρα προς το νότο, ελαχιστοποιώντας την άμεση έκθεση στον ήλιο χρησιμοποιώντας παθητικές λύσεις ηλιακού σχεδιασμού.

Οι συρόμενες πόρτες, έχουν μηχανισμούς ηλεκτρικής κίνησης για μέγιστη άνεση. Με την μέθοδο cut-and-fill στην πλαγιά, ο μισός όγκος (βόρεια πλευρά) γίνεται υπόσκαφος και ενσωματώνεται στο τοπίο, ενώ η νότια πλευρά προστατεύεται από πρόβολο-κάδρο 4 μ. στο ισόγειο και 3 μ. στον όροφο.

Το ισόγειο είναι μια ανοιχτή κάτοψη, με κουζίνα, τραπεζαρία, καθιστικό και γραφείο που καταλαμβάνει τον κεντρικό χώρο, ενώ το γραφείο είναι προσεκτικά κρυμμένο αλλά ανοιχτό και οπτικά συνδεδεμένο.

Στη δυτική πλευρά του κύριου όγκου, οι βοηθητικοί χώροι (χώρος στεγασμένου πάρκιν, αποθηκευτικός χώρος, μπάνιο και foyer εισόδου) τοποθετούνται, ακολουθώντας τον διαμήκη άξονα ανάπτυξης ανατολής-δύσης, κρυμμένοι και καλυμμένοι με το υπόσκαφο και την περιβάλλοντα αρχιτεκτονική τοπίου.

Στο επάνω επίπεδο στεγάζονται δύο κρεβατοκάμαρες με en suite μπάνια και το κυρίως υπνοδωμάτιο με ξεχωριστό dressing room και ένα μεγάλο μπάνιο, όλα απολαμβάνοντας την πανοραμική θέα προς τη θάλασσα με ανοιχτά ανοίγματα από τοίχο σε τοίχο και μια μεγάλη ενιαία στεγασμένη βεράντα.

Ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στην αρχιτεκτονική τοπίου, με μεγάλες ελιές τοποθετημένες και στις δύο πλευρές της κύριας βεράντας, κατά μήκος των άκρων του οικοπέδου και ακολουθώντας τον κύριο δρόμο.

Στενά μονοπάτια είναι οργανικά τοποθετημένα σε όλο το χώρο που οδηγεί στο γήπεδο τένις, στο roof garden, και γύρω από τον κεντρικό κήπο.

Η πισίνα υπερχείλισης αντικατοπτρίζει τα χρώματα της θάλασσας, ενώ στην ανατολική βεράντα υπάρχει κρυμμένη εξωτερική σάουνα στον τοίχο αντιστήριξης με ανοιχτή θέα προς την θάλασσα.

Ο αφαιρετικός σχεδιασμός ακολουθείται σε όλα τα επί μέρους στοιχεία του έργου, από τη συνολική ογκομετρική σύνθεση μέχρι το φινίρισμα πλακιδίων πορσελάνης των προσόψεων, τα μάρμαρα των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων και των δαπέδων, την σχεδίαση της σκάλας, την κουζίνα, τον κεντρικό κλιματισμό, και τον φωτισμό από την εταιρεία TRIF-LIGHT.

Τα συρόμενα παράθυρα Sky-Frame παρέχουν άριστα πρότυπα ελέγχου ηχητικής και θερμικής προστασίας, ενώ ταυτόχρονα προσδίδουν μια διαχρονική χάρη στα ευθύγραμμα συστήματα κουφωμάτων. Όλα τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν στην κατασκευή είναι φυσικά και φιλικά προς το περιβάλλον και ο βιοκλιματικός σχεδιασμός καθιστά αυτό το σπίτι ενεργειακά αποδοτικό όλο το χρόνο.

 

 

 

Διακρίσεις Έργου:

  • Τιμητική αναφορά στα Διεθνή Βραβεία Φωτογραφίας 2018
  • Συμμετοχή & Έκθεση στο Φεστιβάλ Φωτογραφίας “Trieste Photo Days 2018”
  • Υποψηφιότητα στην κατηγορία «Κατοικίες στην Ελλάδα» στα «Building of the Year Awards 2019» του ARCHDAILY
  • Υποψηφιότητα στην κατηγορία «Καλύτερα εφαρμοσμένα προϊόντα» από την SKY–FRAME στα «Building of the Year Awards 2019» του ARCHDAILY 

Photos © Πυγμαλίων Καρατζάς

Πηγή

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΑΥΤΟ: «Villa White»: Το λευκό «νησιώτικο σπίτι» έξω από το Πόρτο Χέλι που κλέβει την παράσταση! [Εικόνες]

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on skype
Share on whatsapp
Share on email
Ακολουθήστε το infognomonpolitics.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις που αφορούν τα εθνικά θέματα, τις διεθνείς σχέσεις, την εξωτερική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά και την εθνική άμυνα.

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ